Nuorten MM-kisat ovat taas täällä. Suomi on taas suosikki mitaleille tai jopa mestaruuteen asti, mutta ensin on klaarattava alkulohko.

Nuorten Leijonien kanssa lohko B:ssä pelaavat Yhdysvallat, Latvia, Slovakia ja Sveitsi.

Sveitsi

Sveitsin ainoat NHL-lupaukset löytyvät takalinjoilta. Lian Bichsel on Dallas Starsin ykköskierroksen varaus viime kesältä ja Philadelphia Flyers valitsi Brian Zanettin neljännellä kierroksella viime vuoden draftissa.

Hyökkäyksessä kiinnostavimmat pelaajat ovat QMJHL:ssä tehoilleet Lorenzo Canonica, Louis Robin ja Attilio Biasca. Maalivahtipeli on USHL-veskari Kevin Paschen myötä kohtuullisella tolalla. Puolustuksessa on syytä seurata Bichselin ja Zanettin lisäksi Simone Terraneota.

Alppimaan punapaitojen ainoa realistinen tavoite on päästä tässä lohkossa neljän parhaan joukkoon. Jokainen piste jotain muuta maata kuin Latviaa vastaan on yllätys.

Katso tästä Sveitsin MM-joukkue

Latvia

Latvian ase Sveitsiä vastaan on taitavampi hyökkäys. Klavs Veinbergs, Dans Locmelis ja Sandis Vilmanis muodostavat yhdessä sellaisen kolmikon, josta jokainen on kaikkia Sveitsin hyökkääjiä parempi.

Triosta kukin jäi kolmen avauskierroksen ulkopuolelle viime vuoden NHL-draftissa, mutta kokoonpanon muilta pelipaikoilta ei NHL-varauksia löydy. Bogdans Hodass ja Niks Fenenko ovat kuitenkin Zanettiin verrattavissa olevia puolustajia, vaikka draftissa kaksikko jäikin ilman valintaa.

Maalin suulle Latvialla on suurimpaan kilpakumppaniinsa verrattuna käytössään hieman heikompia yksilöitä. Mestiksen seuraajille baltialaisten riveistä löytyy kentällinen tuttuja pelaajia.

Katso tästä Latvian MM-joukkue

Slovakia

Slovakia sai jalkeille Juraj Slafkovskya vaille unelmakokoonpanon. Simon Nemec ja Filip Mesar ovat koko turnauksen eturivin pelaajia, ja Adam Sykorakin mahtuisi heittämällä Nuoriin Leijoniin.

Tähän eivät huippulupaukset slaavilaiskokoonpanosta lopu. Dalibor Dvorsky, Simon Honzek, entinen Jokereiden juniori Maxim Strbak, ja Alex Ciernik ovat kaikki mahdollisia, osittain jopa todennäköisiä ykköskierroksen NHL-varauksia ensi kesänä.

Maalivahtipeliinkään Slovakia tuskin kaatuu, sillä 92,8:n torjuntaprosentilla USHL:ssä operoiva Matej Marinov ei ole kärsinyt yhtäkään varsinaisen peliajan tappiota 12 ottelussaan tällä kaudella. Kun tähän joukkoon lisää vielä NHL:ään loppupään kierroksilla varatut Servac Petrovskyn ja Ässien ex-juniori Adam Zlnkan sekä 17-vuotiaana maan ”Mestiksessä” tehoilla hurjastelevan Frantisek Dejn, on kasassa todella yllätysvalmis joukkue.

Paperilla Slovakialla on turnauksen viidenneksi tai kuudenneksi paras kokoonpano, mutta nyt jos koskaan tavoitteena täytyvät olla mitalipelit.

Katso tästä Slovakian MM-joukkue

Yhdysvallat

Tänäkin vuonna Yhdysvallat marssittaa jäälle huippuluokan nipun. Ensivilkaisulla vailla NHL-varauksia jäänyt maalivahtiosasto saattaa näyttää heikkoudelta, mutta Kaidan Mbereko pelaa upeaa kautta NCAA:ssa ja 17-vuotias Trey Augustine on ollut Yhdysvaltojen U18-akatemiassa tällä kaudella voittamaton.

Akilleen kantapää voi olla maalinedustan puolustaminen, sillä pakeista vain 184-senttinen Ryan Chesley ja numerolla 4 vuosi sitten NHL:ään varattu 188-senttinen Luke Hughes ovat yli 180-senttisiä. Pakkikalusto on hyökkäyssuuntaan mahdollisesti jopa turnauksen paras.

Hyökkäyksessä kovimmat nimet Jimmy Snuggerud, Logan Cooley, Cutter Gauthier, Jackson Blake, Chaz Lucius ja Rutger McGroarty ovat kyllä vertailun kestäviä pelaajia, mutta materiaalin laajuus ei ole Kanadan luokkaa. Alemmista ketjuista on mahdoton olla huomaamatta Tyler Boucheria, joka ei jätä taklausmahdollisuuksia käyttämättä.

USA taistelee ehdottomasti mestaruudesta, ja mitaleiden ulkopuolelle jääminen olisi suuri pettymys.

Katso tästä Yhdysvaltojen MM-joukkue

Suomi

Nuoret Leijonat on saanut jalkeille kilpailukykyisen joukkoon. Maalin suulta puuttuu eliittitason kassari, mutta suuresta heikkoudesta ei ole kysymys.

Yhdysvaltojen tapaan Suomen takalinjoilla voisi olla enemmänkin ilkeyttä. Pakkikalustosta löytyy kuitenkin sopivalla tasapainolla hyökkääviä ja puolustavia puolustajia.

Suurimpia tähtiä puolustuksessa ovat Topias Vilén, Aleksi Heimosalmi ja Otto Salin. Suurin huomio kohdistuu kuitenkin 16-vuotiaaseen Aron Kiviharjuun.

Hyökkäyksessä suurinta tulosvastuuta kantanevat Jani Nyman, Niko Huuhtanen, Joakim Kemell ja Ville Koivunen. Jokerikortteja ovat 17-vuotias Lenni Hämeenaho ja Brad Lambert.

Nuoret Leijonat on tänäkin vuonna laadukas joukkue, joka taistelee mestaruudesta. Mitalin täytyy olla vähimmäistavoite.

Katso tästä Suomen MM-joukkue