Jääkiekko pitää pintansa vuodesta toiseen Suomen kansan ylimpänä viihdyttäjänä. Kiekkohuumaa on vaikea päihittää, ja SM-ottelut keräävätkin satoja tuhansia katsojia vuosittain ruutujen ja kisakatsomoiden äärelle.

On sanomattakin selvää, että livematsi on aina livematsi, joten vaikka lipun hinta kotiruutuun nähden olisikin hivenen kalliimpi, paikan päällä ottelun seuraaminen ehdottomasti kannattaa. Onneksi liigalippuihin on saatavana erilaisia alennuksia ja etuja, jotka takaavat, että jokaisen lajista kiinnostuneen on mahdollisuus ainakin silloin tällöin astella aitioon kokemaan aitoa yhteistunnelmaa.

Lipputyypit vertailuun

Normaalilipuista edullisin vaihtoehto SM-liigan otteluissa on seisomalippu. Äkkiseltään saattaa tuntua, että seisominen matsin ajan puuduttaa jalkoja, mutta vauhdikkaimmat ottelut tempaavat mukaansa hillitymmänkin kannattajan, ja toisaalta innokkaimmat fanit tuskin kerkeävät muutenkaan liikoja penkkiä kuluttaa. Joten kannattaa miettiä maksaako turhasta; seisomapaikkoja voi saada jopa alle kymmenen euron, ja tämä jos joku lämmittää liigafanin lompakkoa.

Seisomalippuja on tarjolla varsinkin pienemmille peliareenoille varsin helposti, mutta niissäkin katsomoissa, joissa seisomapaikkoja ei ole, on mahdollisuus valita paikat näkyvyyden mukaan. Luonnollisesti kaukalosta kauempana sijaitsevat paikat ovat aavistuksen halvempia, mutta tunnelmaan paikkavalinta harvoin vaikuttaa.

Lippuoston ajoitus ja otteluerot

Ennakointi lippujen hankinnassa kannattaa. Varsinkin suosituimmat otteluliput on edullisinta ostaa hyvissä ajoin etukäteen, sillä pelien lähestyessä hinnat saattavat kohota. Toisaalta hieman heikommin peleissä pärjänneet joukkueet saattavat myydä jatkopelejään alennettuun hintaan. Näitä lippuja myydään usein vain rajoitetun ajan, joten liigaseurojen uutisointia kannattaa seurailla netissä tasaisin väliajoin. Muistutettakoon, että ennakkoon ostettu lippu on ovelta ostettuun verraten aina halvempi vaihtoehto.

Jos matsilla ei ole niin suurta merkitystä, kannattaa miettiä ottelukumppaneita, joiden arvo ei liigamielessä ole ehkä niin korkea. Jotkut seurat ovat kategorisoineet vastustajansa eri hintaluokkiin ja näin ollen eri otteluiden hinnat saattavat erota useammalla euroilla. Ottelurungon vaiheilla on myös luonnollisesti väliä. Välierien matsit ovat yleisesti edullisempia kuin finaaliottelut, jotka vetävät kiekkokansaa enemmän liveareenoille.

Eri ryhmien alet

Lipuissa on mukavasti otettu huomioon eri elämänvaiheet. Opiskelijoilla on mahdollisuus alennettuihin lippuihin kaikissa otteluvaiheissa, ja eläkeläiset sekä varusmiehet voivat myös lunastaa lippunsa edullisempaan hintaan, ainakin osaan peleistä. Erityiseen lippuryhmään kuuluvan kannattaa varautua näyttämään alennukseen oikeuttava korttinsa viimeistään jäähallin ovilla.

Perheellisille vaihtoja on kaksi. Lasten lippuja on saatavilla useammassa eri ikähaarukassa ja kategoriassa riippuen matseista ja lipuntarjoajista. Joissakin tapauksissa perheen on myös mahdollista ostaa perhelippu. Tämä helpottaa suurempia perheitä, joissa on useampia innokkaita liigalaisia niin lasten kuin aikuistenkin joukossa.

Enemmän halleilla viihtyvän kannattaa laskea, tulisiko kausikortti edullisemmaksi kuin yksittäisten matsien pääsyliput. Varsinkin jos et kuulu mihinkään edellä mainittuihin alennusryhmiin, kausikortti voi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Ja hei, jos et vielä tiennyt: joissakin kaupungeissa kirjastot tarjoavat lainattavia kausikortteja, joilla pääsee kotijoukkueen peleihin täysin ilmaiseksi! Tällaista loistavaa etua ovat tarjonneet esimerkiksi Helsingin, Turun ja Tampereen kirjastot.

Jäsenyys- ja muut edut

Lippualennuksia liigapeleihin löytyy useammastakin eri paikasta. Esimerkiksi paikallisen sanomalehden tilaajana saatat automaattisesti kuulua liiga-alennusten piiriin. Myös asiakkuuskorteilla, kuten S-etukortilla voit saada etua irtolippuihin. S-etukorttiin on saatavana myös rinnakkaiskortteja samaan talouteen kuuluville, joten useampi perheenjäsen voi etuja hyödyntää.

Veikkauksen etuasiakkaan kannattaa myös tarkastaa tarjouksensa, sillä parhaimmillaan voit päästä liigaotteluun puoleen hintaan. Joillakin paikallispankeillakin on ollut omistaja-asiakasetuja ottelulippuihin liittyen. On myös tahoja, jotka tarjoavat yksittäisiä lippuja erilaisin kilpailuin, joten silmät ja korvat kannattaa pitää auki kaikkia jäsenyyksiä ja asiakkuuksia ajatellen.

Useimmat työnantajat myöntävät liikunta- ja kulttuuriseteleitä, jotka käyvät maksuvälineenä suurimmille lipuntarjoajille. Netistä ostaessasi voit käyttää kätevästi setelintarjoajan appia maksuvälineenä, joten alennuksen hyödyntäminen on entistäkin helpompaa. Jos sen sijaan et kuulu seteleitä tarjoavan työnantajan alle, mutta urheilu on intohimosi, voit ladata maksua vastaan oman urheilukorttisi, jolla saa liigapelien lisäksi kattavasti etuja eri urheilutapahtumiin ja liikuntaelämyksiin.

Alekoodit liigalippujen ostoon

Verkkolippujen ostajalle alennuskoodit ovat aivan verraton etu. Parhaiten varustellut alennuskoodisivut, kuten vaikkapa bonuspanda.com, tarjoavat vaihtuvia tarjouksia lippukaupan eturivin sivustoille. Valittavana voi olla useampia eri alennuksia ja etukoodeja samallekin lipunmyyntisivustolle, joten harkintaa käyttämällä löydät varmasti itseäsi tai perhettäsi parhaiten palvelevan vaihtoehdon. Voit myös yllättää läheistäsi etukoodisivuilta usein löytyvän lahjakortin voimin. Tämä on lahja, josta varmasti
jokainen kiekkofani ilahtuu.