Venäjän ja Suomen passit omistava oligarkki Roman Rotenberg on osallistunut Venäjän liikekannallepanoa ja propagandaa edistävään ilmiöön.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti viime keskiviikkona ”osittaisen” liikekannallepanon Venäjälle. Liikekannallepano käynnisti Venäjän rikkaiden vaikuttajien keskuudessa ilmiön, jossa kaikki miljardöörit ja oligarkit pyrittiin saamaan avustamaan rahallisesti sotaan värvättyjen perheitä.

KHL-seura Pietarin SKA:n varapresidentti ja päävalmentaja Rotenberg ilmoitti torstaina SKA:n verkkosivuilla rahoittavansa 25:n pietarilaissotilaan perheen elämisen. Rotenberg pulittaa omasta pussistaan 25 000 ruplaa (n. 450 euroa) kuukaudessa perheille.

Venäläismiljardöörien ”hyväätekevä” ele on kuitenkin – heidän tahtomattaan tai ei – propagandanhajuinen pr-temppu, jolla edistetään Venäjän mobilisointia ja vähennetään eripuraa sotaan värvättyjen henkilöiden yhteisössä.

– Kyllä, käytän omia rahojani. Autan kaikin keinoin miten voin. Kaikki auttavat. Teemme parhaamme, jotta voimme tarjota avustusta. Tämä on kansalaisvelvollisuuteni, Rotenberg sanoi SKA:n verkkosivuilla.

Myös Pietarin SKA osallistuu joukkueena Venäjän liikekannallepanoa ja propagandaa edistävään keräystyöhön.

– Yritämme auttaa niin paljon, kuin vain voimme. Keräämme rahaa myös KHL-seuramme voimin. Tämän liikkeen järjestäjät valitsevat, mitkä perheet tarvitsevat apua. Järjestäjät päättävät myös lopulta, kenelle rahat menevät. Meidän tehtävämme on auttaa kaikkia. Me aiomme jatkaa auttamista. Tämä on kansalaisvelvollisuutemme, Rotenberg kertoo.

41-vuotias Rotenberg tunnettiin Suomessa aiemmin Jokereiden osaomistajana. Rotenberg on Hartwall Arenan omistajayhtiön hallituksen puheenjohtaja. Sujuvasti suomea puhuva liikemies toimii myös Gazprombankin varapääjohtajana ja hallituksen jäsenenä.