SuomiKiekon liigajoukkueiden kausiennakoissa käydään läpi jokaisen joukkueen viime kausi, kesän pelaajasiirrot, ihanteellinen ykköskuusikko sekä arvio tulevasta kaudesta. Nyt vuorossa on kivikova Tappara.

Viime kausi

Tappara voitti viime kaudella runkosarjan vain kahden pisteen erolla ennen superyllättäjä Jukureita. Kirvesrintainen joukkue oli sarjan toiseksi paras kotijoukkue ja paras vieraissa.

Tappara iski runkosarjassa toiseksi eniten maaleja (188) Ilveksen (191) jälkeen, ja vastaavasti maaleja se päästi kaikkein vähiten (120).

Pudotuspeleissä joukkue eteni Suomen mestaruuteen voitettuaan jokaisen ottelusarjan 4-1. Puolivälierissä jalkoihin jäi Lukko, välierissä superyllättäjä KooKoo ja finaaleissa TPS.

Kesän pelaajasiirrot

Tapparan merkittävimmät tulijat ovat paluumuuttaja pakki Valtteri Kemiläinen, Jokerien junnuista tullut puolustaja Kasper Kulonummi, perusominaisuuksiltaan Kemiläisen oloinen ylivoiman ja pisteiden teon erikoismies Maksim Matushkin ja Ben Thomas sekä hyökkääjistä kokenut, koviin pisteiseen kykenevä Jori Lehterä, Philip Granath, CHL:ssä hyökkäyspään osaamistaan väläytellyt Tyler Kelleher sekä oikealta laukova maalipyssy Niko Ojamäki. Hän iski KHL:ssä viime kaudella Vitjazille peräti 29 osumaa.

Tapparasta poistuivat muun muassa maalivahdit Janis Kalnins ja Kari Piiroinen, pakit Brady Austin, Tomas Hamara, Santtu Kinnunen, Otto Leskinen ja Saku Salminen. Näistä järkälemäinen Austin osoittautui mainioksi peruspakiksi, joka takoi kaikkiaan lisäksi 20 pistettä. Austinin tehotilasto oli kauden päätteeksi peräti +26.

Monipuolinen Kinnunen löi kun löikin Pelicans-kausien jälkeen läpi Tapparassa, Leskinen oli todella tehokas oman pään työn hoituessa samalla. Pieksämäen mies iski 25 pelissä 8+10=18 pistettä.

Ihanne ykkösketju

Esimerkiksi CHL:ssä erinomaiseksi todettu ykköskuusikko, jossa jokaisella pelaajalla on kokemusta tapparalaisuudesta aiemmilta kausilta.

Hyökkääjistä jokainen kykenee iskemään niin maaleja kuin syöttöpinnoja, mutta esimerkiksi viime kaudella Veli-Matti Savinainen profiloitui lyhyellä Tappara-ajalla selkeäksi maalitykiksi (11+2).

Lehterä puolestaan summasi Spartak Moskovassa KHL-kaukaloissa kahden viime kauden aikana tehot 20+65, eli hän lienee pelillinen ja kiekollinen johtaja, maalipaikkojen luoja.

Waltteri Merelän osalta viime kaudella maalien ja syöttöjen ero oli määrällisesti pieni – 22+30=52.

Pakeista Veli-Matti Vittasmäki on Liigan eliittiä kiekollisena peruspuolustajana, Kemiläinen puolestaan kykenee iskemään koviakin pinnoja. Ei puolustava puolustaminen kuitenkaan ole hänen heikkous.

Christian Heljanko on astumassa isoihin saappaisiin, jotka hän aiempien kausien perusteella täyttää ilman vaikeuksia. Tapparan muut veskarit ovat Vilho Heikkinen ja Paavo Kohonen. Kaikki kunnia heille, mutta Tapparan molariosasto herättää kokonaisuudessaan ainakin tässä vaiheessa kautta eniten kysymysmerkkejä.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

Tapparasta lähti iso määrä osaamista, mutta samalla sisään tuli ihan huikeita hankintoja. Joukkue siis muuttui, mutta toisaalta samalla se ei heikentynyt.

Tekeminen esimerkiksi CHL:ssä oli kolmessa ensimmäisessä pelissä niin vakuuttavaa ja dynaamista, ettei minkäänlaisia uhkakuvia tai syitä horjumiselle ole nähtävissä. Oikeastaan ainoa epäkohta on eräs ulkopuolinen tekijä, vieläkin kovempi Kärpät.

Tappara aloitti CHL:n kolmella voitolla. Slovakialainen Slovan Bratislava taipui 5-2, sveitsiläinen Rapperswil 3-1 ja Slovan uudestaan 2-0.

Liigan runkosarjassa kirvesrinnat yltävät toiseksi.

Valmennus

Päävalmentaja: Jussi Tapola
Apuvalmentaja: Tuomas Tuokkola
Apuvalmentaja: Pasi Puistola
Apuvalmentaja: Konsta Karjalainen
Maalivahtivalmentaja: Aki Näykki
Fysiikkavalmentaja: Tommi Pärmäkoski

Kokoonpano

Maalivahdit:
Paavo Kohonen
Vilho Heikkinen
Christian Heljanko

Puolustajat:
Jesper Ahlroth
Casimir Jürgens
Valtteri Kemiläinen
Kasper Kulonummi
Maksim Matushkin
Mikael Seppälä
Ben Thomas
Joni Tuulola
Veli-Matti Vittasmäki

Hyökkääjät:
Philip Granath
Jere Henriksson
Tyler Kelleher
Kristian Kuusela
Jori Lehterä
Oskari Luoto
Waltteri Merelä
Sami Moilanen
Viljami Nieminen
Niko Ojamäki
Petteri Puhakka
Otto Rauhala
Topi Rönni
Veli-Matti Savinainen
Kristian Tanus
Patrik Virta