Liiga kauden alkuun on enää viikko aikaaja SuomiKiekko käy läpi jokaisen joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun ja arvion tulevasta.

Tällä kertaa vuoroon pääsee Lukko, jonka uskomme nappaavan suoran pudotuspelipaikan.

Viime kausi

Lukko lähti viime kauteen hallitsevana mestarina. Odotukset Raumalla olivat kovat, mutta fanit joutuivat pettymään pahemman kerran. Lukko ylsi vain vaivoin pudotuspeleihin ja sijoittui runkosarjassa kymmenenneksi.

Pudotuspelikarsinnoissa Lukko onnistui yllättämään HPK:n. Puolivälierissä Tappara oli kuitenkin liian kova, ja raumalaisten kausi päättyi mitalipelien ulkopuolelle.

Lukko lähti kauteen vahvasti, mutta joukkue joutui syöksykierteeseen helmikuun puolivälin jälkeen. Runkosarjan viimeisistä 15 ottelusta Lukko raapi kasaan vain neljä voittoa.

Yksilötasolla suurin onnistuja oli puolustaja Vili Saarijärvi. Liukkaasti liikkuva pakki tykitti 52 ottelussa hurjat tehot 17+26=43. Hän voitti pakkien maali- sekä pistepörssin.

Mestarivahti Lassi Lehtisen kausi oli puolestaan valtava pettymys. 23-vuotias nuorukainen pelasi 23 ottelua torjuntaprosentilla 89,5. Edelliskaudella hänen torjuntaprosenttinsa oli 94, joten Lehtisen odotettiin olevan Liigan kovimpia maalivahteja.

Kesän pelaajasiirrot

Lukko on kokenut kesän aikana useita kovia menetyksiä. Tähtipelaajista Scott Pooley, Arttu Ilomäki, Pavol Skalicky, Saarijärvi ja Lehtinen jatkavat uraansa muualla.

Saarijärven jättämää aukkoa on vaikea paikata, mutta Lukko on yrittänyt parhaansa. Tarmo Reunanen on kova haku Pohjois-Amerikasta. Ura Atlantin takana ei lähtenyt lentoon, mutta Reunanen on takonut kovia tehoja Liigassa jo nuorena miehenä. Kaudella 2018-19 hän iski 58 matsiin tehot 6+19=25.

Tomas Pavelka on puolestaan mielenkiintoinen haku Tshekin pääsarjasta. 29-vuotias puolustaja on nakuttanut viime kausina vahvoja tehoja. Onnistuuko hän kiekollisessa roolissa myös Liigassa?

Lukko on tehnyt myös kolme nimekästä hankintaa hyökkäykseen: Otto Somppi, Josh Kestner ja Jere Karjalainen. Somppi on aiemmin pelannut pääosin puolustavassa roolissa. Lukossa häneltä odotetaan myös tehoja.

Kestner on tuttu nimi TPS-paidasta. Hän paukutti Turussa 59 ottelussa tehot 24+25=49. Hänen laukauksensa on Liigan eliittiä, mutta kanadalainen on kauakana joukkuepelaajasta.

Karjalaisella on puolestaan takanaan kaksi vaisua KHL-kautta. Ennen sitä hän iski kovia maalimääriä Tapparassa. Parhaalla kaudellaan 2019-20 työteliäs hyökkääjä painoi 57 otteluun tehot 24+25=49.

Ihanne ykkösketju

Lukon ihanteellinen ykkösketju on nähty harjoitusmatseissa kakkosketjuna. Sen keskushyökkääjänä toimii Somppi. Hän on ketjun vääntäjä, joka hoitaa tunnollisesti myös puolustusvelvoitteet. Se tulee tarpeeseen, jotta taiteilijamaiset Anrei Hakulinen ja Kestner voivat pelata omilla vahvuuksillaan. Hakulinen passaa ja Kestner viimeistelee.

Pakkiparissa vierekkäin ovat Reunanen ja Thomas Grégoire. Tästä kaksikosta löytyy tulivoimaa sekä puolustusalueen osaamista.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

Lukko on heikentynyt viime kaudesta. Joukkueen suurin heikkous on maalivahtiosasto. Artjom Zagidulin ja Samuel Jukuri ovat todella epävarma kaksikko. Puolustuksesta taas on poistunut supertähti Saarijärvi.

Silti Lukko on saanut kasaan tasapainoisen ryhmän. Etenkin hyökkäyksestä löytyy todella paljon ruutia useampaankin ketjuun. Lukolla on runsauden ongelma, kun pitää miettiä, keille pelaajille annetaan ylivoima-aikaa.

Iso kysymysmerkki on myös joukkueen valmennus. Marko Virtasen alaisuudessa Lukko lörähti todella rumasti runkosarjan lopulla. Onko tilanne saatu nollattua uudelle kaudelle? Onko valmentajalla joukkueesta nyt parempi ote? Harjoituskausi on ainakin ollut vaikeaa taapertamista.

Lukolla on kasassa erinomainen rosteri. Tästä syystä odotamme raumalaisten nappaavan suoran pudotuspelipaikan. Lukko on kuitenkin ennakkosuosikki myös kauden isoimmaksi alisuorittajaksi.

Lukko on runkosarjassa 6. sijalla.

Valmennus

Päävalmentaja: Marko Virtanen
Apuvalmentaja: Jarkko Kauvosaari
Apuvalmentaja: Erik Hämäläinen
Maalivahtivalmentaja: Mikael Vuorio
Suorituskykyvalmentaja: Harri Hakkarainen
Mentaalivalmentaja: Katja Pasanen

Kokoonpano

Maalivahdit:
Juuso Helomaa
Samuel Jukuri
Artem Zagidulin

Puolustajat:
Thomas Gregoire
Vili Laitinen
Tarmo Reunanen
Tomas Pavelka
Niclas Almari
Matthew Abt
Onni Korkka
Kalle Ervasti
Samuli Piipponen

Hyökkääjät:
Sami Päivärinta
Niklas Ylitalo
Linus Nyman
Jere Karjalainen
Otto Somppi
Antti Saarela
Oliver Suni
Henri Ikonen
Josh Kestner
Julius Mattila
Harri Kainulainen
Jeremi Tammela
Iivari Säkkinen
Sebastian Repo
Kim Nieminen
Anrei Hakulinen