Liiga-kauden 2022-23 alku on aivan kulman takana. Sitä ennen SuomiKiekko ennakoi alkavaa kautta käymällä läpi jokaisen Liiga-joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun sekä arvion tulevasta kaudesta.

Tällä kertaa vuorossa on todella kovalla rosterilla uuteen kauteen lähtevä Tampereen Ilves.

Viime kausi

Viime kaudella päättyi Ilveksen yli 20 vuotta kestänyt kuiva kausi. Tupsukorvat voittivat pronssia ja päättivt 21 vuoden mitalittoman kauden.

Ilves oli läpi kauden vahva. Joukkue oli parhaimmillaan hyökkäyspäässä. Valitettavasti puolustuspelin salat ja keskialueen ylittäminen eivät missään vaiheessa oikein loksahtaneet kohdalleen. Tämä näkyi myös välieräsarjassa TPS:ää vastaan.

Ilveksen koko joukkue suoritti tasaisen vahvasti, eikä viime kaudelta yksikään yksilö noussut muun joukkueen yläpuolelle. Suurin positiivinen yllätys oli Matias Mäntykivi. SaiPasta hankittu nuorukainen oli erinomainen kiekollinen sentteri ja paukutti 51 otteluun tehot 12+19=31.

Kesän pelaajasiirrot

Ilveksen merkittävät lähtijät ovat maalitykki Nick Baptiste ja erinomainen kiekollinen puolustaja Simon Johansson. Myös Joni Ikonen, Antti Saarela ja Aleksi Elorinne vaihtoivat maisemaa kauden päätteeksi. Nämä lähtijät on korvattu vielä kovemmilla nimillä.

Ehdottomasti nimekkäin hankinta on puolustaja Jyrki Jokipakka. Ilveksen kasvatti pelasi lähes kymmenen vuotta NHL:ssä ja KHL:ssä ennen kuin palasi kotiin. Viimeisimmällä KHL-kaudellaan peruspakki iski 31 ottelussa tehot 3+11=14. Kovalla lämärillä varustetun pakin pistepotentiaali on paljon kovempi.

Ilves vahvisti entisestään kovaa pakistoaan vielä Kevin Czuczmanilla. Kanadalainen on nakuttanut vahvoja tehoja AHL:ssä, mutta lähivuosina tehoja ei ole paukkunut ihan samaan tapaan. Viime kaudella 31-vuotias pakki iski 48 AHL-ottelussa tehot 2+8=10.

Hyökkäykseen Ilves on hankkinut lisää röyhkeyttä ja kamppailuvoimaa Aku Rädyn ja Eetu Tuulolan muodossa. 21-vuotias Räty viimeisteli viime kaudella Kärpissä 56 otteluun tehot 11+11=22. Tuulola puolestaan iski AHL:ssä 61 matsissa tehot 14+11=25.

Ihanne ykkösketju

Ilveksen ihanteelliseen ykköskentälliseen olemme iskeneet kaikki kovimmat tekijät yhteen. Balazs Sebok saa laidoilleen timanttiset laiturit Eemeli Suomen ja Henrik Haapalan muodossa. Petri Kontiola olisi ollut myös hyvä vaihtoehto ykkössentteriksi, mutta valintamme kohdistui vikkelämmin liikkuvaan Sebokiin. Kontiola on edelleen ykkösvalinta ylivoimalle.

Pakkiparin muodostavat Les Lancaster ja Jokipakka. Viime kaudella Lancaster näytti vahvoja kiekollisia taitojaan, mutta puolustuspelissä jäi vielä hieman petrattavaa. Monipuolinen Jokipakka auttaa tässä asiassa.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

Ilveksellä on kasassa kovin joukkue vuosikausiin. Erityisesti puolustuskalusto on poikkeuksellisen vahva: Jokipakka, Lancaster, Czuczman, Dominik Masin, Jarkko Parikka, Leo Lööf ja Otto Latvala. Ilves saa kasaan kolme erinomaista pakkikalustoa ja vähän päälle.

Ainoa kysymysmerkki on tässä vaiheessa valmennus. Viime kaudella päävalmentaja Jouko Myrrä ei onnistunut avaamaan avauspelin lukkoja. Liian usein Ilveksen peli katkesi keskialueelle ja paras vauhti hyökkäyksistä kuoli. Hyökkäysalueelle päästessä homma toimi erinomaisesti.

Joka tapauksessa Liigasta erottuu tällä kaudella edukseen kolme joukkuetta, joilla on kasassa aivan mielettömät joukkueet. Ilves on yksi niistä ja odotamme tupsukorvien pääsevän pitkälle.

Ilves sijoittuu runkosarjassa sijalle 3.

Valmennus

Päävalmentaja: Jouko Myrrä
Apuvalmentaja: Marko Ojanen
Apuvalmentaja: Pasi Saarinen
Apuvalmentaja: Jarkko Näppilä
Maalivahtivalmentaja: Markus Korhonen

Kokoonpano

Maalivahdit:
Marek Langhamer
Jakub Malek

Puolustajat:
Santeri Airola
Leo Lööf
Jyrki Jokipakka
Karri Aho
Otto Latvala
Jarkko Parikka
Tuomas Salmela
Kevin Czuczman
Les Lancaster
Dominik Masin

Hyökkääjät:
Eemeli Suomi
Matias Mäntykivi
Santeri Virtanen
Joona Korhonen
Samu Bau
Henrik Haapala
Tommi Tikka
Petri Kontiola
Eetu Päkkilä
Miro Ruokonen
Joona Ikonen
Jani Nyman
Jakub Kos
Aku Räty
Panu Mieho
Miro Nalli
Emil Järventie
Joonas Oden
Eetu Tuulola
Balazs Sebok