HELSINKI. Tanska järjesti maanantaina jääkiekon MM-kisojen suurimman sensaation, kun Kanada jäi maan jalkoihin maalein 2-3.

Tulos pisti puolivälierien suhteen odotukset täysin uusiin mittapuihin. Nyt näet Kanada voi kohdata puolivälierissä Suomen tai Ruotsin, Tanska voi ylipäätään voi yltää sinne ja Slovakia, hallitseva olympiapronssimitalisti voi pudota sieltä tyystin.

Ja putoaakin, jos se ei voita Tanskaa tiistaina varsinaisella peliajalla.

Maanantain matsi oli perinteinen iso vastaan pieni käsikirjoitukseltaan. Tanska teki vastaiskuista, Kanada myllytti ja roikkui, Tanska blokkasi ja maalivahti Sebastian Dahm oli järjettömän hyvä. Hän koppasi 29 kutia.

– Historiallista voittoa voi juhlia hetken aikaa. Maksoimme hintaa. Meidän piti ottaa haaste vastaan, ja otimme sen, iloinen Morten Poulsen sanoo.

Tanskalle voitto oli ensimmäinen Kanadasta 73 vuoteen Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivujen mukaan.

Morten Poulsen hymyili pelin jälkeen leveästi ja antoi kommentteja myös suomalaisille. KUVA: Miska Miettinen.

Pelin käsikirjoitus sai juonenkäänteensä jo avauserässä, kun Tanska rummutti taululle 0-2-johdon. Poulsen syötti maansa avaushäkin.

– Ensimmäisen erän suoritus oli lähellä täydellistä. Tiesimme, että voimme saada paikkoja vauhdilla, maalille menolla ja yhtä lailla hyvällä maalivahtipelaamisella.

– Nämä jutut auttoivat meitä. Piti hyväksyä se, että pelaamme paljon puolustusalueella.

Tanskan sensaatiovoitto muutti tiistain asetelmia siis niin, että nyt maalle riittää yksikin piste jatkopaikkaan Slovakiaa vastaan.

– Emme halunneet katsoa kauaksi eteenpäin, nyt on fokus tiistaille. Meillä on tärkeä peli myös tiistaina.

Tanskan turnaus voikin yhtäkkiä venyä odotettua pidemmäksi. Moni varmasti oletti, että maan pelit jäävät seitsemään ja alkulohkoon.

Poulsen on jääkiekkoliigan seuraajille tuttu kaudelta 2016-17, jolloin hän edusti Pelicansia. Kauden 54 ottelua toivat tehot 8+7=15 (+2).