Liigan pudotuspeleissä seuraavana vuorossa ovat puolivälieräottelut. Ilves-Kärpät sekä TPS-HIFK käynnistävät ottelusarjansa sunnuntaina, kun taas Jukurit-KooKoo ja Tappara-Lukko starttaavat heti seuraavana päivänä maanantaina.

SuomiKiekko ennakoi kaikki Liigan pudotuspelien otteluparit. Nostamme esiin joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet, vaarallisimmat pelaajat sekä ottelusarjaennustuksen.

Tässä artikkelissa käymme läpi runkosarjan kolmanneksi sijoittuneen Ilveksen sekä kuudenneksi päätyneen Kärppien välisen puolivälieräsarjan.

Vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet

Ilves teki runkosarjassa kaikista joukkueista eniten maaleja (191) ja tehot jakautuivat tasaisesti lukuisille eri pelaajille. Paras pistemies, kapteeni Eemeli Suomi saalisti 49 tehopistettä. Lisäksi yhteensä seitsemän pelaajaa ylitti 30 tehopisteen rajan ja jopa 12 miestä teki vähintään 20 tehopistettä. Joukkueesta löytyi myöskin kahdeksan pelaajaa, jotka tekivät ainakin kymmenen maalia. Ratkaisijoita löytyy siis useista eri ketjuista, mikä on iso asia ajatellen ennen kaikkea tiukkoja maalin pelejä.

Kärppien vahvuutena voidaan pitää joukkueen kokenutta osastoa. Tähän joukkoon voidaan laskea myöskin päävalmentaja Lauri Marjamäki, joka palasi seuraan päävalmentajan paikalle helmikuun lopulla. Pelaajistosta löytyvät muun muassa Mika Pyörälä, Juhamatti Aaltonen ja Atte Ohtamaa, jotka ovat kaikki olleet mukana takavuosina voittamassa Suomen mestaruuksia ja he tietävät, miten tiukoissa paikoissa kuuluu pelata. Myöskin muun muassa Saku Mäenalanen ja Ville Leskinen ovat olleet pelaamassa aiemminkin urallaan pitkiä keväitä.

Heikkoudet

Ilveksen heikkous löytyy päästettyjen maalien määrästä. Joukkue päästi runkosarjassa peräti 168 maalia ja huonomman lukeman kirjauttivat ainoastaan sellaiset joukkueet, jotka eivät päässeet pudotuspeleihin. Kaikkiaan Ilveksen pelit ovat olleet usein melko runsasmaalisia ja maaleja on satanut molempiin päihin urakalla. Pudotuspeleissä oman pään pitäminen puhtaana korostuu entisestään ja joukkueen on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei omissa soisi yhtä kovalla soitolla kuin runkosarjassa.

Kärppien joukkue ei ole kaiken kaikkiaan niin vahva, varma ja vakaalla pohjalla kuin mitä on totuttu viimeisten vuosien aikana näkemään. Vaikka joukkueella on kokeneita pelaajia riveissään useampikin kappale, joukkueen suoritustaso ei ole tasaista ja sekä kokonaisten pelien että yksittäisten pelaajien taso voi vaihdella rajustikin. Ratkaisuosasto jää siis liian kapeaksi verrattuna Ilveksen vastaavaan.

Vaarallisimmat aseet

Nick Baptiste, Ilves

Tähän olisi voinut valita ehdottomasti myös Suomen tai Petri Kontiolan, mutta valinta kohdistui Nick Baptisteen. 26-vuotiaan kanadalaistaiturin ensimmäinen kausi Euroopassa on ollut loistava. Hän teki 52 runkosarjaotteluun pisteet 21+14=35 ollen joukkueensa paras maalintekijä ja kolmanneksi paras pistemies. Hän oli myöskin koko Liigan maalipörssin kärkikahinoissa mukana.

Baptiste on vaarallinen pelaaja, joka pystyy ratkaisemaan tiukkoja otteluita joukkueelleen. Hänellä on hyvä laukaus, kuten maalimääräkin sen osoittaa. Monien huomio Ilveksessä kiinnittyy varmasti ennen kaikkea Suomen tai Kontiolan suorituksiin, joten on Ilvekselle ehdoton etu, että myöskin heidän takaa löytyy kovia tuloksentekijöitä, joista ennen kaikkea Baptiste on vieläpä yli 20 maalin mies.

Petter Emanuelsson, Kärpät

Myös muun muassa Mäenalanen olisi ollut hyvä valinta tähän kohtaan, mutta nostetaan tässä esiin 30-vuotias ruotsalaishyökkääjä Petter Emanuelsson. Hän saapui Ouluun, kun kausi oli jo ehtinyt alkamaan. Mies pelasi loistavan runkosarjan iskettyään 52 otteluun pisteet 19+15=34. Hän oli Kärppien paras maalintekijä ja neljänneksi paras pistemies sekä oli kaikkiaan koko sarjan parhaimpia maalintekijöitä.

Emanuelsson on samantyyppinen pelaaja kuin Baptiste. Hänkin pystyy yksilösuorituksillaan sekä hyvän laukauksensa avulla tekemään paljon tulosta ja auttamaan sitä kautta joukkuettaan pysymään otteluissa mukana tuloksellisesti. Hän tykkää myöskin laukoa paljon, minkä seurauksena joukkuetovereille on tarjolla reboundeja, mikäli kiekko ei suoraan maaliin saakka tietään löydä.

Näin ottelusarjassa käy

Joukkueet kohtasivat viimeksi pudotuspeleissä keväällä 2019, jolloin Kärpät eteni puolivälieristä jatkoon puhtaasti neljän ottelun jälkeen. Tuolloin Kärpät oli runkosarjan voittaja ja Ilves puolestaan kahdeksas.

Tämän vuoden pudotuspelisarjassa lähtökohdat ovat aivan toisenlaiset. Ilves lähtee loistavan runkosarjan päätteeksi hyvistä asetelmista pudotuspeleihin kotiedun kera. Kärppien kausi on puolestaan ollut kaikkiaan sekava ja ailahteleva, johon sisältyi vielä viime hetkien valmentajanvaihdos.

Nykypäivän Ilves pelaa vauhdikasta lätkää ja tykkää sekä hyökätä että tehdä paljon maaleja. Marjamäen saavuttua Kärppien luotsiksi joukkue on pyrkinyt laittamaan luukut totaalisesti kiinni ja pitämään oman maalin mahdollisimman puhtaana, minkä jälkeen on vasta lähdetty hakemaan ratkaisuja toiseen päähän.

Sarja ei tule olemaan kummallekaan helppo, niin kuin ei toki pidäkään. Sarja tarjoaa kummallekin joukkueelle erittäin kovan haasteen. Kärpät varjelee kokeneiden kettujensa johdolla omaa maaliaan ja pystyy sitä kautta laittamaan kapuloita Ilveksen rattaisiin. Ilvekseltä löytyy kuitenkin niin paljon ratkaisijoita, että Kärpät ei pysty nollaamaan joukkuetta pitkässä juoksussa täysin, vaan sarja kääntyy lopulta Ilveksen nimiin niukalla erolla.

Ilves jatkaa välieriin otteluvoitoin 4-3.

LUE MYÖS:

Pudotuspeliennakko TPS – HIFK: Luvassa on tasainen, kuuma ja herkullinen vääntö klassikkoparin välillä