Liigan pudotuspeleissä on seuraavana vuorossa puolivälieräottelut. Ilves-Kärpät sekä TPS-HIFK käynnistävät sarjansa sunnuntaina, kun taas Jukurit-KooKoo sekä Tappara-Lukko starttaavat heti seuraavana päivänä maanantaina.

SuomiKiekko ennakoi kaikki Liigan pudotuspelien otteluparit. Nostamme esiin joukkueiden vahvuudet ja heikkoudet, vaarallisimmat pelaajat sekä ottelusarjaennustuksen.

Tässä artikkelissa käymme läpi runkosarjan nelos- ja vitossijoille päätyneiden TPS:n ja HIFK:n välisen puolivälieräsarjan.

Vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet

TPS:n venäläisvahti Andrei Kareev pelasi upean kauden turkulaisten maalinsuulla. 50 otteluun hänen torjuntaprosenttinsa oli 92,06% ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,02. Jo viime kaudella Kareev esiintyi Liigassa erinomaisesti ja eteni joukkueen mukana hopealle saakka. 27-vuotias moskovalainen on ollut tällä kaudella yksi tärkeimmistä yksittäisistä pelaajista joukkueelleen ja hänen panokseensa TPS ei tule näissä pudotuspeleissä ainakaan kaatumaan.

Turkulaisnipusta löytyy pitkä liuta samoja nimiä, jotka olivat mukana viime kevään hopeajoukkueessa. Heistä moni kuuluu myöskin seuran omiin nuoriin, jotka kannattelivat joukkuetta omalta osaltaan jo viime kaudella ja ovat ottaneet steppejä eteenpäin tämän kauden puitteissa. Heihin kuuluvat muun muassa Juuso Pärssinen, Markus Nurmi, Mikael Pyyhtiä, Eemil Viro sekä Ruben Rafkin. Tämän voi ehdottomasti lukea vahvuudeksi.

HIFK:lta löytyy hyvin leveä materiaali, joka kasvoi vielä entisestään, kun joukkueen hyökkäysosastolle liittyivät Iiro Pakarinen, Teemu Turunen, Reid Gardiner sekä Miikka Salomäki. HIFK:n ykköspyssyt Jere Innala ja Eetu Koivistoinen ylittivät kumpikin runkosarjassa 40 pisteen rajapyykin. Tämän lisäksi joukkueen alemmissa ketjuissa ovat esimerkiksi edellisissä otteluissa viilettäneet Otto Paajanen, Sebastian Dyk sekä Olli Palola, joten joukkueella on laittaa jokaiseen kentälliseen tulosyksikön miehiä, minkä lisäksi kokoonpanon ulkopuolellekin jää kovia pelimiehiä.

Myös HIFK:n erikoistilannepelaaminen on ollut runkosarjassa vahvaa. Joukkueen ylivoima oli sarjan toiseksi tehokkainta ja alivoima kuudenneksi parasta. Pudotuspeleissä erikoistilanteet korostuvat entisestään, joten tämän osa-alueen voi laskea eduksi HIFK:lle. TPS:n prosentit eivät olleet huonoja, mutta jäivät kuitekin jonkin verran pienemmiksi verrattuna HIFK:n vastaaviin.

Heikkoudet

TPS:n pelaajamateriaali ei ole kärjen takana kovinkaan leveä. Tulosvastuu lepää melko räikeästi nuorten pelaajien harteilla. Joukkue ei ole saanut kauden aikana toivotunlaista tukea ulkomaalaisvahvistuksiltaan, jotka saapuivat Turkuun täksi kaudeksi. Heihin kuuluvat muun muassa Jack Rodewald, Mitch Hults, Tyler Steenbergen sekä hiljattain seuraan saapuneet Usheninin venäläiskaksoset Vjatsheslav ja Vladislav.

HIFK:ta vaivaa ajoittain raju tehottomuus maalinteossa. Joukkueen nimilistaa katsellessa voisi kuvitella, että verkko soisi kovaa tahtia, mutta viimeistely on ollut tukkoista. Se on myöskin asia, johon joukkueen peli on tällä kaudella kaatunut useitakin kertoja ja pelkästään tehottomuus maalintekopaikoissa on maksanut jopa sarjapisteitä.

Vaarallisimmat aseet

Markus Nurmi, TPS

23-vuotias Nurmi on käynyt läpi TPS:n junioripolun ja pelaa parhaillaan viidettä kauttaan Liigassa. Tällä kaudella omat maali- ja piste-ennätykset menivät uusiksi, kun 56 otteluun syntyivät tehopisteet 20+19=39. Hän oli joukkueensa paras pistemies ja toiseksi paras maalintekijä. Lisäksi koko sarjan maalipörssissä hän sijoittui sijalle kymmenen.

Nurmi oli jo viime kaudella mukana TPS:n hopeajoukkueessa ja on nähnyt, mitä pudotuspeleissä pelaaminen vaatii. Vaikka hän on vielä nuori mies, hän on yksi tämän joukkueen ykköstykeistä ja häneltä on lupa odottaa tehoja myöskin pudotuspeleissä. Nurmi omaa hyvän ja kovan laukauksen, minkä kautta hän pystyy ratkaisemaan tiukkoja otteluita joukkueelleen.

Jere Innala, HIFK

Innala pelasi hyvän ensimmäisen kauden HIFK:ssa, kun 54 runkosarjaotteluun syntyivät pisteet 18+30=48. Hän oli joukkueensa paras pistemies ja kolmanneksi paras maalintekijä. Runkosarjan pistepörssissä hän sijoittui kuudenneksi.

24-vuotias Innala nousi Liiga-pelaajaksi HPK:ssa, jossa hän juhli myöskin Suomen mestaruutta keväällä 2019. Näin ollen hänkin on pelannut urallaan jo pitkät pudotuspelit, vaikka vasta nuoresta miehestä on kysymys. Innala erottuu kentältä edukseen hyvien suoritustensa kautta. Hän on jäällä alati vaarallinen ja luo maalintekopaikkoja niin itselleen kuin ketjukavereilleenkin. Katseet kohdistuvat vahvasti myöskin tähän mieheen.

Näin ottelusarjassa käy

Joukkueet kohtasivat juuri viime keväänä välierävaiheessa, jolloin TPS eteni lopulta finaaleihin. Keväällä 2018 joukkueet ottivat toisistaan mittaa pronssiottelussa, jolloin HIFK oli parempi.

TPS ja HIFK ovat Liigan klassikkopari, jossa perinteikkäät seurat ovat vastakkain kovien panosten peleissä. Ilmassa on todellisen trillerin ainekset, nimittäin joukkueiden runkosarjakamppailut olivat kuumia kohtaamisia, joissa ylilyönneiltäkään ei täysin vältytty. Samanlaista tunteiden vuoristorataa voi hyvinkin olla luvassa myöskin tässä sarjassa, varsinkin sarjan venyessä yhä pidemmälle ja pidemmälle.

Odotettavissa on hyvin tasainen ja kiihkeä ottelusarja, jossa molemmilla joukkueilla on omat hyvät hetkensä. TPS tulee sarjan alkuun kovaa päälle, mutta mitä pidemmälle sarja etenee, HIFK saa koneensa paremmin käyntiin, kääntää sarjan nimiinsä ja etenee neljän parhaan joukkoon.

HIFK jatkaa välieriin otteluvoitoin 4-2.

LUE MYÖS:

Pudotuspeliennakko Ilves – Kärpät: Kova haaste molemmille – sarja tulee venymään pitkäksi