Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoi tänään, että Suomi edellyttää Kansainväliseltä Jääkiekkoliitolta Venäjän ja Valko-Venäjän sulkemista kaiken kansainvälisen jääkiekkotoiminnan ulkopuolelle.

Jääkiekkoliitto teki mitä pitikin. Nyt on IIHF:n vuoro tehdä oma osuutensa. Oikea päätös nyt saattaisi olla historian kulun kannalta varsin merkittävä.

Jääkiekko yksin ei ole maailmanlaajuisesti kovinkaan merkittävä asia. Sen sijaan Venäjällä ja Valko-Venäjällä lajilla on erityisen vankka asema.

Jääkiekko on aidosti merkittävä osa venäläistä propagandakoneistoa. KHL ja Jokerit ovat varmasti suomalaisille helpoiten ymmärrettävä esimerkki urheilun keinoin tehtävästä valtiojohdon valkopesusta.

Vaikka Ukrainan kammottavista tapahtumista ei voikaan ammattiaan harjoittavia venäläisiä urheilijoita syyttää, on yksittäisten urheilijoiden ammatinharjoittamisen vaikeuttaminen häviävän pieni asia verrattuna siihen, kuinka paljon pahaa propagandakoneisto urheilulla saa aikaan.

Vai mitä ajattelet esimerkiksi siitä, että Vladimir Putin ylensi hiihtäjä Aleksandr Bolshunovin kapteeniksi Venäjän kansalliskaartissa?

Jos jääkiekko toimisi nyt, se saattaisi käynnistää ketjureaktion, joka johtaisi maailmanlaajuisiin, koko urheilun kattaviin sulkutoimenpiteisiin.

Esimerkiksi kuningaslaji jalkapallo on väläytellyt vasta naurettavan kepeitä kieltoja esimerkiksi kansallistunnusten käytöstä.

Luc Tardif otti René Faselin paikan IIHF:n puheenjohtajana viime syksynä. Tardifilla on nyt erinomainen mahdollisuus pysäyttää maajoukkuejääkiekon käyttö esimerkiksi Vladimir Putinin vallan mannekiinina.

Tardif on valitettavasti aiemmin ollut siinä mielessä perinteinen urheilujohtaja, ettei vahvoja kannanottoja esimerkiksi ihmisoikeuksien puolesta ole kuultu. Nyt Suomen Jääkiekkoliiton avauksen jälkeen olisi kuitenkin loistava mahdollisuus päästä oikealle puolelle historiaa.