Suomi eteni varhain perjantaiaamuna Pekingin olympiakisojen jääkiekkofinaaliin, kun ennakkosuosikki löi yllättävän vaikeassa välierässä Slovakian 2-0.

Kun Leijonat pelasi MM-kisojen finaaleissa vuosina 2019 ja 2021, nousi Suomi jo kolmannnen kerran peräkkäin jääkiekon miesten arvokisoissa loppuotteluun. Vuonna 2020 MM-turnaus jäi pelaamatta koronaviruksen takia.

Leijonien ykkösnimi oli 28 koppia ottanut vuorenvarma maalivahti Harri Säteri. Pelaajasta huokui läpi ottelun jäätävä itsevarmuus. Leijonien maalit nakkasivat avauserässä Sakari Manninen ja tyhjiin Harri Pesonen.

Sinivalkoisten ykköstykki Manninen nousi turnauksen pistepörssin kärkipaikalle saldolla 4+3=7. KHL-joukkue Salavat Julajev Ufan pelaaja on iskenyt kaikki maalinsa Slovakiaa vastaan, kun alkulohkokohtaamisessa syntyi kypärätemppu.

Slovakian näkyvin oli viisi häkkiä iskenyt maalipörssin kärki Juraj Slafkovsky. Hän petasi paikkoja niin itselle kuin ketjukavereille, mutta Säteri ei ollut tosissaan horjutettavissa missään vaiheessa. Hyvä oli myös Kärpissä muutaman kauden ajan pelannut maalivahti Patrik Rybar.

Pelillisesti matsi oli Slovakian hallussa – tai ainakaan Suomi ei varsinaisesti juhlinut etenkään hyökkäyspelissä – kahden viimeisen erän ajan. Slovakia oli rohkea ja väkevä etenkin keskialueella peliä tehtäessä. Toki sekin on huomioitava, ettei idioottivarmalla Suomella ollut kovin kovaa hätää Säterin maalin luona.

Suomelle etenkin matsin loppu oli pelkkää selviytymistaistelua, mutta toisaalta Leijonat osoitti eräällä huikealla tavalla vahvuutensa. Leijonat ei ottanut koko ottelussa ensimmäistäkään jäähyä.

Leijonien vastustaja maan historian toiseen olympiafinaaliin ratkeaa perjantaina iltapäivästä. Vastustaja on voittaja ottelusta Venäjän Olympiaurheilijat-Ruotsi.

Suomi on pelannut edellisen ja ainoan kerran olympiafinaalissa vuonna 2006 Ruotsia vastaan. Silloin Tre Kronor kylvetti Leijonia viemällä kullat maalein 3-2.

Sinivalkoiset ovat voittaneet historian saatossa kaksi olympiahopeaa, mutta vuonna 1988 Calgaryssa ei pelattu mitalipelejä lainkaan. Alkulohkojen jälkeen paremmuus ratkaistiin tuolloin loppusarjassa.

Liity keskusteluun myös Suomen suurimmassa jääkiekkoaiheisessa Facebook-ryhmässä Jääkiekon olohuone!