Uusi Liiga-kausi on vihdoin päästy taas aloittamaan. Heti ensimmäisinä pelipäivinä on sattunut ja tapahtunut kaukaloissa kaikenlaista. Jo tähän mennessä pelatuissa otteluissa tunnelma on ollut katossa myös katsomoissa.

Useimpien kausien aluissa tuo äskeinen kappale olisi ollut ihan normaali ja melko yleinen toteamus eikä välttämättä herättäisi sen suurempia tunteita. Nyt tilanne on kuitenkin aivan toinen.

Vaikka viime kauden alussa Liiga-otteluihin pääsi jonkin aikaa yleisöä jonkin verran, kaikkiaan koko jääkiekkoyhteisö on varmasti joutunut tottumaan pääasiassa siihen, että edellisen puolentoista vuoden ajan ottelutapahtumissa mikään ei ole ollut niin kuin ennen.

Käytännössä voidaan sanoa, että ottelutapahtumissa on elämää nyt ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen. Tuo ajanjakso ilman yleisöä on tuntunut lohduttoman pitkältä ajalta. Mutta nyt ollaan päästy siihen pisteeseen, että katsomot alkavat täyttyä jälleen faneista.

Ennen koronaa oli itsestäänselvää, että kaikki halukkaat pääsevät pelejä katsomaan. Kannustaminen halleissa on aina luonut tunnelmaa ottelutapahtumiin. Asiaa tuskin on ajateltu sen kummemmin.

Selvennyksenä vielä varmuuden vuoksi: äskeinen kappale ei mitenkään vähättele yleisön merkitystä ennen korona-aikaa. Yleisön rooli otteluissa on ollut aina tärkeä, mutta tällä hetkellä siihen suhtaudutaan ymmärrettävistä syistä paljon enemmän ja myös eri tavalla kuin yleensä.

Vasta yleisön poistuminen halleista osoitti todella sen, kuinka merkittävä osa tapahtumaa katsojat oikeasti ovat. Peleistä puuttui se jokin viimeinen kipinä, joka sytyttää pelaajat ja valmentajat vetämään tunteella ottelun läpi. Sen saman kipinän puuttuminen tuntui myös kotisohvalta pelejä katsottaessa.

Tämän kauden avauskoitoksissa yleisöissä on jälleen ollut meininkiä, mekkalaa, huutoa, kannustusta, vihellystä, tunnelman kohotusta, rumpujen pärinää ja niin edelleen. Edellä mainitut seikat vaikuttavat myös kenttätapahtumiin. Jokainen pienikin tilanne saa jälleen aivan uudenlaisen merkityksen, kun jatkuvasti joku reagoi siihen jollain tavalla.

Yleisön läsnäolo välittyy myös tv-ruutujen välityksellä kotikatsomoihin. Esimerkkeinä yleisön kohahdus puolittaisenkin maalipaikan kohdalla, innostuminen taklaustilanteessa, vihellyskonsertti kyseenalaisen tuomion jälkeen ja tietenkin se myrsky, mikä alkaa kotijoukkueen onnistuessa maalinteossa. Tämä kaikki aiheuttaa kylmiä väreitä ja nostattaa monenlaisia tunteita pintaan. Huomio kiinnittyy yleisöön nyt aiempaa enemmän. Tämä kaikki tuntuu hieman jopa epätodelliselta.

Tätä jääkiekko todella kaipasi takaisin. Viime kauden ottelut olivat ajoittain laiskan oloisia ja ne eivät onnistuneet usein sytyttämään samalla tavalla kuin ennen koronaa. Nyt huomaa jälleen selkeästi, että kaikki osapuolet nauttivat tästä tilanteesta. Tuskin kukaan voi väittää mitään muuta.

Nyt kansan on jälleen aika nauttia karnevaalitunnelmasta. Nyt on olemassa ainekset loistavalle kaudelle. Nyt on ilon ja positiivisuuden vuoro vaikeiden aikojen jälkeen.

Sekin on nyt koettu, että ihmisten pääsy jäähalleihin on kielletty. Kaksi vuotta sitten edes tällaisesta asiasta puhuminen olisi kuulostanut täydeltä hulluudelta. Nyt niidenkin aikojen läpi on selvitty ja ne ovat taakse jäänyttä elämää. Ja hyvä niin!

Mitä loistavinta kiekkokautta ihan jokaikiselle! Nautitaan tästä, täysillä!