Liigakausi alkaa tänään torstaina, ja joukkueiden kokoonpanoja tuijottamalla tuntuu, että sesonki voisi nostaa pinnalle usean lopullisen läpimurtopelaajan.

Nostamme tähän juttuun esille viisi ensi kauden sellaista komeettaa, jotka eivät ole vielä kuuluneet sarjan huippuihin, mutta jotka murtautuvat Liigan eliittiin alkavana talvena.

Lista on koottu liigakauden ensimmäisen viikon alussa maanantaina.

5. Valtteri Ojantakanen, SaiPa

Treenikauden kymmenessä pelissä peräti kuusi maalia mättänyt laituri on kieltämättä yllätysnimi tälle listalle.

Jotain Jokerien juniorikoulun kolunneen pelaajan maalintekovainusta kertoo se fakta, että viime kaudella hän mätti SaiPan U20-junnuissa 20 sarjapelissä peräti 17 häkkiä ja kaikkiaan tehot 17+9=26. Tehoja syntyy, mutta suurimmaksi osaksi ne ovat nimenomaan maaleja.

Tavallaan ei ole nähtävissä yhtäkään syytä – ilman loukkaantumisia tai vastaavia takaiskuja – miksi viime kauden tai syksyn maalitahti ei seuraisi Liigaan. Uuden SaiPa-luotsi Pekka Virran tuleminen Lappeenrantaan on pelaajalle kirsikka kakkuun.

4. Elias Vilen, Pelicans

Sentteri oli jo viime kaudella Pelicansin pirteimpiä ilmestyksiä ollen kokonaisvaltaisesti yllättävänkin valmis paketti.

Seitsemän häkkiä runkosarjassa nakuttanut pelaaja on nostettava tälle listalle osaksi lahtelaisluotsi Tommi Niemelän takia. Hän, jos joku osaa käsitellä nimenomaan nuoria, mutta etenkin mastokaupungin sellaisia.

Vilen tietää taatusti, mitä häneltä odotetaan, ja Niemelä osannee aiempien näyttöjen perusteella ohjata hyökkäyspäässä omien kannalta hyvällä tavalla vaarallisesti sähisevää potentiaalista pistelinkoa.

3. Kasper Kotkansalo, HIFK

Noin 190-senttinen ja 90-kiloinen alle 18-vuotiaiden maailmanmestari on osoittanut isännän otteita HIFK:n paidassa CHL-peleissä. Peluri takoi viime kaudella Ässissä 58 runkosarjamatsissa 12 pinnaa (3+9), mutta tehoilu ei ole Detroit Red Wingsin kesän 2017 kolmannen kierroksen 71. varauksen ykköstyö.

Vastustajilla ei tule olemaan hauskaa määrätietoisen, fyysisen ja idioottivarman pakin kanssa helsinkiläisten maalilla. Potentiaalia nousta sarjan parhaimpien peruspakkien kastiin.

2. Dominik Lakatos, SaiPa

Treenipeleiessä viisi maalia seitsemään otteluun, vain pari jäähyä. Hyvin ampuva ja luisteleva laituri kantaa SaiPassa tulosvastuuta pelaten samalla vastustajien ykkösnimiä vastaan.

Ei tietenkään helppo kombo, mutta syksyllä kokonaisvaltainen paketti on pysynyt kasassa napakasti.

Tshekin pääsarjasta tullut 24-vuotias peluri nakutti viime ja toissa kaudella HC Vitkovicen väreissä kaikkiaan 100 runkosarjapelissä 37 häkkiä. Hyökkääjä on maalin edessä vaarallinen.

1. Scott Pooley, Lukko

Liigan treenikauden ykköstykkeihin kuuluva uusi raumalaiskasvo liekehti liki pisteen per peli -tahdissa kymmenen matsin ajan.

Yhdysvaltalaiskanadalaista käsiteltäessä kuuluu liki sama sävel kuin kakkoseksi tällä listalla nousseen Lakatosin kohdalla – sillä erolla, että Pooley saanee joukkuekavereilta vielä SaiPa-pelaajaa enemmän tukea viimeistelyyn.

Ei olisi ihme, jos 27-vuotias laituri liekehti runkosarjassa pisteen per peli -tahtiin.

Mainittakoon, että lähelle listaa pääsi puolen tusinaa potentiaalista nimeä.