Pelicans – kausiennakko 2021-22: Lahti on nuorten kiekkolupausten Mekka

Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on Pelicans.

Mihin vie Pelicansin tie?

Pelicansin joukkue on muuttunut hurjasti viime kaudesta. Isoin menetys on kapteeni ja tähtisentteri Hannes Björninen. Björninen pelasi yli- ja alivoimaa, ja oli johtajana vailla vertaa. Hänen paikkaamisensa tulee olemaan iso haaste.

Toinen lähtijä on Patrik Bartosak. Tshekkivahti oli kovassa iskussa etenkin pudotuspeleissä. Hänet on korvattu Emil Larmilla, joka vuonna 2019 torjui HPK:n Suomen mestaruuteen. Maalivahtipeliin kausi tuskin kaatuu tälläkään kertaa.

Pelicansin hankinnoissa on painotettu potentiaalia. Päävalmentaja Tommi Niemelää selvästi pidetään arvossa pelaajien keskuudessa, mikä selittää, miksi monet nuoret tähdet ovat päättäneet suunnata Lahteen. Seuraan liittyivät puolustaja Mikko Kokkonen sekä hyökkääjät Otto Kivenmäki, Niklas Nordgren, Konsta Hirvonen ja Henri Nikkanen.

Viisi väitettä

1. väite – Iikka Kangasniemeltä vaaditaan uutta tasoa. Hän ei voi olla enää Liigassa tähti, vaan Pelicansin menestyksen kannalta hänen on oltava supertähti. Pelicansin hyökkäykseen jäi valtava aukko, kun Hannes Björninen lähti. Osan tyhjiöstä täyttää nuoret kehittyvät pelaajat, mutta myös juonikkaan Kangasniemen on laitettava vielä uusi vaihde silmään.

2. väite – Antti Tyrväinen on yksi Liigan aliarvostetuimmista hyökkääjistä. Jalka ei enää kulje yhtä rivakasti kuin uran alussa, mutta hänestä on kehkeytynyt älykäs joukkuepelaaja, joka tekee paljon pieniä asioita oikein. Pistepotentiaaliakin on, mutta kropan on pysyttävä kunnossa.

3. väite – Päävalmentaja Tommi Nieminen on arvostettu ja syystäkin. Lyhyessä ajassa hän piiskasi surkeasti pelanneen Pelicansin kovaan lentoon. Pudotuspeleissä pelitapa kuitenkin taantui lähes kilpikonnapuolustamiseksi. Ensi kaudeksi pitää olla uskallusta siirtyä kiekollisempaan suuntaan.

4. väite – Elias ja Topias Vilén tulevat olemaan ensi kaudella iso puheenaihe. Isoveli Elias nousi viime kaudella isoon rooliin suoraan Mestiksestä. Peliälyä ja mailataituruutta löytyi sen verran, että moni ihmetteli, miksei kaveri ollut kokoonpanossa heti kauden avausmatsissa. Pikkuveli Topias puolestaan on kiekollisesti juonikas pakki, joka viime kauden aikana väläytteli kovaa potentiaaliaan useaan otteeseen.

5. väite – Pelicansin täytyy hyödyntää Emil Larmin potentiaali. Hän on maalivahtina tietysti erinomainen, mutta kiekkopersoonana hän jää kakkoseksi vain Jonne Virtaselle. Suomalainen jääkiekko kaipaa värikkäitä persoonia. Tähän mennessä pelaajat ovat rakentaneet omaa henkilöbrändiään somessa, mutta seurat ovat hyödyntäneet tätä lähinnä purilaisten nimissä. Nyt olisi aika tehdä muutos.

Iikka Kangasniemi on ollut Pelicansin isoimpia tähtiä jo vuosien ajan. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Pelicans jatkaa vahvojen maalivahtien sarjaa, kun Emil Larmi hankittiin Lahteen. Joukkueen oma kasvatti pääsi aikanaan karkaamaan HPK:n riveihin, joten hankinta oli lahtelaiselle kiekkoväelle erittäin mieluisa. Viime kaudet Larmi on kuitenkin suoriutunut varsin heikosti. Pelejä Pohjois-Amerikassa on kertynyt vähän, ja silloin kun Larmi pääsi pelaamaan, oli hän kaukana parhaasta tasostaan.

Pelicansin pakiston kunkuksi hankittiin Teemu Eronen. Viime vuosina Eronen ei Ruotsissa ja Jokereissa pystynyt nakuttamaan tehoja, mutta Liigassa hänet tunnetaan erinomaisena kiekollisena puolustajana. Erosesta odotetaan pyörittäjää Pelicansin ykkösylivoimaan.

Kesän aikana Pelicansin joukkueeseen hankittiin paljon nuorta osaamista ja potentiaalia. Nuorukaisista mielenkiintoisin nimi on Otto Kivenmäki. Aiemmalla urallaan hän on kärsinyt loukkaantumisista, eikä Ässien duunarihyökkäys ollut aina helpoin paikka tehdä tulosta. Kivenmäki on kuitenkin poikkeuksellinen pelintekijä. Jos hän pysyy terveenä, piste-ennätys paukkuu varmasti.

Näin runkosarjassa käy

Viime kaudella maalinteko oli Pelicansin isoin ongelma. Harjoituspelien perusteella sama näyttää jatkuvan tälläkin kaudella. Neljän harjoitusottelun saldo on viisi maalia. Uskomme kuitenkin, että kun uudet hankinnat saadaan ajettua paremmin sisään, tulostakin alkaa tulla. Potentiaalia nuoressa joukkueessa on paljon.

Puolustuspelissä on Pelicansin vahvuus. Kiekko saatiin viime kaudella pelattua nopeasti ja hallitusti pois omalta alueelta ja paineen alta. Vastustajat joutuivat hakkaamaan päätään seinään monessa ottelussa, kun aika ja tila ei riittänyt.

Varsinaisia tähtipelaajia Pelicansin joukkueessa ei kuitenkaan ole montaa kappaletta. Marginaalit voittamisen ja häviämisen välillä ovat pieniä, jos maalimäärät jäävät pieniksi. Ylimääräisellä yksilötaidolla moni maalinpeli voisi kääntyä voitoksi. Siksi emme usko, että Pelicans onnistuu aivan nappaamaan suoraa pudotuspelipaikkaa.

Runkosarjan 7. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Tommi Niemelä
Valmentajat: Jussi Silander, Jesse Welling
Maalivahtivalmentaja: Toni Pasuri

Kokoonpano

# Maa Pelaaja PP Pelipaikka Ikä
33 Emil Larmi MV Maalivahti 28.09.1996
70 Jasper Patrikainen MV Maalivahti 01.07.2000
41 Oskari Parviainen MV Maalivahti 7.11.2001
3 Toni Utunen P Puolustaja 27.04.2000
5 Topias Vilén P Puolustaja 01.04.2003
7 Joonas Jalvanti (C) P Puolustaja 09.09.1988
15 Mikko Kokkonen P Puolustaja 18.01.2001
28 Matias Rajaniemi P Puolustaja 11.09.2002
37 Aleksi Laakso P Puolustaja 16.03.1990
43 Alex Lindroos P Puolustaja 04.09.1994
44 Mikko Kousa P Puolustaja 11.05.1988
50 Teemu Eronen P Puolustaja 22.11.1990
4 Iikka Kangasniemi VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 18.02.1995
9 Lukas Jasek OH/KH Oikea laitahyökkääjä/Keskushyökkääjä 28.08.1997
12 Sakke Hämäläinen H Hyökkääjä 02.12.1998
18 Miika Roine (A) VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 08.12.1998
20 Konsta Hirvonen KH Keskushyökkääjä 01.11.2000
22 Alexander Forslund KH Keskushyökkääjä 13.09.2001
25 Juuso Jämsen H Hyökkääjä 29.06.2000
92 Brad Lambert KH Keskushyökkääjä 19.12.2003
55 Leevi Tukiainen H Hyökkääjä 20.01.2000
62 Aleks Haatanen VH Vasen laitahyökkääjä 16.11.2000
72 Aatu Jämsen OH Oikea laitahyökkääjä 22.07.2002
81 Henri Nikkanen KH Keskushyökkääjä 28.04.2001
89 Antti Tyrväinen (A) VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 03.04.1989
90 Otto Kivenmäki KH Keskushyökkääjä 24.03.2000
91 Elias Vilén KH Keskushyökkääjä 01.01.2001
94 Niklas Nordgren OH Oikea laitahyökkääjä 04.05.2000
98 Jiri Smejkal KH/VH Keskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä 05.11.1996