Jukurit on lytätty taas – Olli Jokisesta paistoi tyyneys liigakauden alla: ”En ole miettinyt sitä, että mitä haluan saada aikaiseksi”

© Kuva: Ilari Isotalo

Olli Jokinen on tilanteessa, jossa häntä ei ole nähty koskaan aiemmin. Nuorten maailmanmestari, olympialaisista kaikkiaan kolme hopeaa ja pronssia napannut elävä legenda aloittaa valmentajauransa ammattilaisjoukkueen luotsina perjantaina. Mikkelin Jukurit on joukkue, joka on kauden alla lytätty poikkeuksetta Liigan kellarikerrokseen.

Muutamalla viime kaudella yhdysvaltalaista South Florida Hockey Academy 16U -joukkuetta luotsannut Jokinen avasi tuntojaan tiistaina Zoomin välityksellä ympäri Suomen järjestetyssä Liigan avaustilaisuudessa.

– En ole miettinyt sitä, että mitä haluan saada aikaiseksi. Täällä ollaan kehittämässä pelaajia, ollaan heille hommissa – pyrkimys on siihen, että jokainen kehittyisi, uuden sivun elämässään kääntävä Jokinen sanaili rauhalliseen sävyyn.

Savon sarvipäät huhkivat treenikaudella seitsemän peliä, joista irtosi sellaisia tuloksia, joilla kuviteltuun sarjataulukkoon olisi tullut seitsemän pinnaa. Vastassa oli laaja skaala porukoita Jokereista Ketterään.

– En ole miettinyt sitä, että mitä haluan saada aikaiseksi.

– Uskon yksilön valmentamiseen joukkueen ympäristössä – joukkuepelaaminen kehittyy sitä kautta. Uudet valmentajat tuovat oman identiteetin, ellei seuralla ole pitkää historiaa ja sitä pelillistä identiteettiä.

– Ehkä se sitten on ollut hakusessa täällä Mikkelissä ensimmäiset vuodet.

Jukurit oli Mestiksessä takavuosina joukkue, joka kuului kaudesta toiseen sarjan suosikkeihin ja hyvin usein se myös rynni finaaleihin. Liigassa sijoitukset ovat olleet vanhimmasta tuoreimpaan 11:s, 13:s, 14:s, 13:s ja 14:s. Ensimmäisellä kaudella eroa viimeiseen pudotuspelipaikkaan oli lopulta vain kahden voiton, eli kuuden pinnan verran.

– Peli on muuttunut siitä, kun itse viimeksi olen täällä ollut – peli on mennyt eteenpäin ja seurojen toimintamallit samalla ammattimaisempaan suuntaan.

– Kun itse pelasin täällä, niin meillähän oli HIFK:ssa nuori joukkue.

Mestarin viimeinen liigakausi oli 2004-05. Kun Jokinen otti puheeksi nuoruuden, niin mainittakoon, että nyt Jukurit on keski-iältään Liigan viidenneksi vanhin numeroin 24,53.

– Fakta on se, että ulkomailla maksetaan enemmän. Sellaiset kotimaiset huiput, joilla on mahdollisuus mennä muualle, hakeutuvat parempien liksojen sarjoihin. Se on selvä.

Mikkelin ylpeys tulee olemaan yksi Liigan mielenkiintoisimmista laumoista, sekin on selvää. Esimerkiksi joukkueen keskikaistan muodostavat maailmanmestari Jarkko Immonen, Liigan toinen kokenut kehäkettu Anssi Löfman, Tshekin maajoukkuemies Simon Stransky, treenikaudella kovasti pisteitä latonut Otto Mäkinen ja Mäntyharjun oma poika, tuore Mestis-mestari Perttu Kiesilä.

Hyökkäyksen täydentävät muun muassa sellaiset nimet kuin Jani Tuppurainen, Petrus Palmu ja Pekka Jormakka.

– Minun on turhaa ruveta muiden identiteettejä kommentoimaan.

– Jokaisella joukkueella on oma peli-identiteetti. Minun on turhaa ruveta muiden identiteettejä kommentoimaan. Meille on tärkeää se, mikä on se meillä on ja millä sapluunalla pelaamme.

– Totta kai teemme pre-scountingit vastustajista, ja yritämme ottaa niiden hyvät jutut pois – mutta meidän keskittyminen on siinä, mitä me tehdään.

Ja se identiteetti meinaa mitä?

– Aktiivinen, nopeasti pelaava joukkue, joka pystyy tunnistamaan tilanteita ja kykenee rytmittämään peliä, ettei se menisi puskemiseksi.

– Harjoituskauden alussa peli meni puskemiseksi. Ei lähdetä selviytymään peliin, vaan viemään ja olemaan pelin päällä alusta asti.

– Kestääkö jänne 60 minuuttia pelata? Vielä ei ole kestänyt. Pyritään siihen, että jossain vaiheessa kestäisi.

Ensimmäiset merkit tästä saadaan perjantaina ja lauantaina, jolloin Jukurit punnitsee kahdessa Savon paikallisessa KalPan.