Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Ensimmäisenä vuorossa on JYP.

Mihin vie JYPin tie?

Viime kausi oli JYPille äärimmäisen vaikea. Säästötoimien vuoksi valmennuskin jouduttiin lomauttamaan. Erityisen isoissa vaikeuksissa oli JYPin puolustuspeli. Joukkue päästi 211 maalia runkosarjan aikana. Lukema oli koko Liigan huonoin, ja JYP sijoittui runkosarjan viimeiseksi.

Täksi kaudeksi joukkueeseen on hankittu uusi päävalmentaja. Jukka Ahvenjärvi on vuosikausien ajan toiminut eri rooleissa JYPin organisaatiossa. Hän on valmentanut junioreita eri ikäryhmissä ja toiminut apuvalmentajana Liigassa, mutta pisimmän urakkansa hän teki JYP-Akatemian päävalmentajana 2010-luvulla. Liiga-tason päävalmentajana Ahvenjärvi on tietysti kirjoittamaton kortti, mutta JYPin identiteetti on hänelle tuttu. Hän on selvä parannus viime kauden sekavaan valmennustilanteeseen.

JYP lähtee kauteen todella kokemattomalla joukkueella, kun Jani Tuppurainen ja Jarkko Immonen siirtyivät Jukureihin. Nyt joukkueen vanhin pelaaja on 30-vuotias Mikko Salmio. Kuka on joukkueen johtaja?

JYPin joukkueessa on paljon nuoria lupauksia, mutta he tarvitsisivat esikuvia. Immonen ja Tuppurainen näyttivät omalla työskentelyllään, millaista asennetta ja työmoraalia huippu-urheilijalta vaaditaan. Pysyykö joukkueen sisäinen vaatimustaso kovana?

Viisi väitettä

1. väite – Maalivahtipeli on JYPin selvin heikkous. 24-vuotias Markus Ruusu on joukkueen ykkösvahti, mutta viime kausien näytöt eivät lupaa hyvää. Viime kaudella hänen torjuntaprosenttinsa oli 89,1 ja sitä edellisellä 89,7. Ruusulla on hurja potentiaali, mutta tähän mennessä hermostuneisuus on leimannut hänen otteitaan.

2. väite – Jos JYPin kaudesta on tulossa samanlainen katastrofi kuin viime vuonna, Brad Lambert vaatii siirtoa muualle. Superlupaus varataan NHL:ään kesällä 2022. Hänellä ei ole varaa hukata aikaansa huonossa joukkueessa, jossa hänen taitonsa eivät pääse oikeuksiinsa.

3. väite – Samuel Helenius tulee tekemään runkosarjassa yli 15 maalia. 18-vuotiaalla nuorukaisella on mittaa lähes kaksi metriä ja painoa reilut 90 kiloa. Hän on vahva järkäle luistimilla. Helenius on vaikea pysäytettävä maalin edustalla, ja jos hänelle löydetään sopiva rooli ylivoimalla, tulosta tulee varmasti.

4. väite – Anttoni Honka on yksi Liigan tehokkaimmista puolustajista. Samettisesti luisteleva nuorukainen rikkoi jo viime kaudella 31 tehopisteen rajan, ja nyt hän nousee uudelle tasolle. Hänen kiekollinen potentiaalinsa on Liiga-tasolla rajaton. Vielä, kun puolustuspeli sujuisi yhtä vahvasti.

5. väite – JYP päästää tälläkin kaudella eniten maaleja koko Liigassa. Joukkueen pakistosta puuttuu jämäkkyyttä, eivätkä nuoret hyökkääjät osoittaneet puolustusintoa viime kaudellakaan. Kun tähän yhdistetään heikko maalivahtipeli, niin jälki on rumaa.

Viime kaudella Anttoni Honka oli yksi JYPin onnistujista.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Laitahyökkääjä Reid Gardiner on paperilla varsinainen Amerikan arpa. Hän on nakuttanut kovia tehoja Saksan pääsarjassa ja divarissa sekä ECHL:ssä. Näytöt kovatasoisemmista sarjoista ovat olemattomat. Gardiner voi olla loistava haku ja erinomainen maalintekijä. Hän voi olla myös täysi floppi. Harjoituspelien perusteella kanadalainen on osoittautumassa oikeaksi aarteeksi. Kolmeen harjoitusotteluun Gardiner on mättänyt neljä maalia.

Puolustuksen mielenkiintoisin värväys on kanadalaispuolustaja Andrew O’Brien. Hän on aiemmalla urallaan pelannut vuosikausia AHL:ssä, jossa hän pärjäsi varsin kelvollisesti. Euroopan kiertueensa hän aloitti Norjasta, missä runkosarjan 41 matsissa syntyi pakille satumaiset tehot 10+35=45. Sittemmin O’Brien on päässyt pelaamaan myös KHL:ssä ja SHL:ssä. Satakiloinen kanukki on jämäkkä puolustaja, mutta nähtäväksi jää, saako hän myös kiekollista potentiaaliaan esiin Liigassa.

Braden Christoffer edustaa joukkueen sentteriosaston kokeneempaa kaartia. 27-vuotias kanadalainen on tehnyt kovaa jälkeä heikkotasoisissa Norjan pääsarjassa ja ICEHL:ssä. Kummassakin hän otti myös yli 130 jäähyminuuttia, joten Christofferista voidaan hyvinkin kuulla paljon kauden mittaan.

Näin runkosarjassa käy

JYP parantaa viime kaudesta, mutta se ei näy lopputuloksessa. Hutera maalivahtipeli ja puolustus ovat viime kaudelta tuttu resepti heikkoon kauteen. JYPillä on monia mielenkiintoisia nimiä hyökkäyssuuntaan, mutta kun oma pää vuotaa, jää joukkue maalintekopelissä kakkoseksi.

Joukkueen nuoruus on myös yksi heikkous. Jos selkäranka katkeaa kauden pimeinä kuukausina, löytyykö nuorukaisilta intoa pelata uhrautuvasti ja joukkueelle? Joukkueessa on selvä johtajuustyhjiö.

Runkosarjan 15. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Jukka Ahvenjärvi
Valmentajat: Marko Tuomainen, Jukka Varmanen
Maalivahtivalmentaja: Jarkko Hyytiä

Kokoonpano

[table id=29 /]