Upea ura parrasvalojen ulkopuolelta – slovakialaishyökkääjä aloittaa 25. kautensa ammattilaisena

© Kuva: Getty Images

Jääkiekkouran suuruutta mitataan monesti saavutuksilla sekä maajoukkue- ja NHL-otteluilla. Vähemmälle huomiolle jäävät pelaajat, jotka ovat tehneet pitkän uran ilman mainittavia saavutuksia aivan terävimmältä huipulta.

Jälkimmäisen kaltainen pelaaja on Rudolf Huna. 41-vuotias slovakialainen siirtyy ensi kaudeksi Ranskan pääsarjaan, mikä tarkoittaa että tuleva kausi on järjestyksessään 25., jona hän on pelannut jääkiekkoa ammattilaistasolla.

Ensimmäinen peli ammattilaistasolla tuli kaudella 1997-98 Hunan ollessa 17-vuotias. Kahtena ensimmäisenä kautenaan hän pelasi kolme ottelua.

Viimeisenä kautenaan jona hän mahtui ikänsä puolesta alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin, 176-senttinen hyökkääjä pääsi kasvattiseuransa HK 32 Lipstovsky Mikulasin kokoonpanoon 12 ottelussa tehden tehot 2+2=4. Vuoden 2000 Marian Gaborikin, Tomas Kopeckyn, Marcel Hossan ja Branko Radivojevicin tähdittämään Slovakian nippuun tämä ei kuitenkaan riittänyt.

Seuraava etsikkoaika tuli 2003-04, kun 33 ottelussa pisteet 18+11=29 nakuttanut Huna sai kesken kauden tarjouksen silloisesta Venäjän Superliigasta. 20 ottelua pistesarakkeeseen tuli vain neljä merkintää, joten seuraavaksi kaudeksi 24-vuotias hyökkääjä joutui palaamaan kotimaahansa.

2004-05 hän sai taas tarjouksen ulkomailta kesken kauden. Tällä kertaa tie vei Allsvenskanin Leksands IF:ään, joka oli juuri tippunut silloisesta Elitserienistä ja halusi saman tien takaisin. Se selvitti tiensä takaisin maan pääsarjaan, mutta Huna ei ollut karsintasarjassa joukkueensa avainpelaajia, joten hän sai etsiä jälleen itselleen uuden työnantajan.

Tällä kertaa uusi koti löytyi Tshekistä, ja joukkueeksi valikoitui HC Ocelari Trinec. Naapurimaan pääsarjassa 45 ottelua riittivät tehoihin 8+10=18, ja saman kaltaiset pistemäärät syntyivät kaudella 2006-07 Saksan pääsarja DEL:ssä.

Kesken Saksassa vietettyä kautta kutsui Slovakian silloinen suurseura HC Kosice. Huna puhkesi kukkaan ja pelasi heti 2007-08 ensimmäiset maaottelunsa Slovakian riveissä.

Kovin kausi oli 2008-09, jolloin hän oli sarjan pistepörssin kolmas 56 ottelun tehoin 31+41=72. Edellä olivat ainoastaan myöhemmin KHL:ssä ja silloisessa SM-liigassa pelannut Juraj Mikus ja pari kautta aiemmin piste per peli -tahdilla NHL:ää tahkonnut maan kiekkolegenda Zigmund Palffy.

Neljä kautta putkeen Huna sai otteluita Slovakian maajoukkuepaidassa, mutta paikkaa MM-kisoihin ei koskaan herunut. Tshekin pääsarjakauden 2010-11 jälkeen hän sai tarjouksen lyhytikäisestä slovakialaisesta KHL-joukkue HC Lev Popradista. 49 ottelussa syntyivät tehot 2+5=7.

Seuraavat kolme kautta kuluivat Tshekin pääsarjassa, kunnes Huna palasi kotimaahansa. Ensi kautena hän siis pelaa jälleen ulkomailla ranskalaisen Brianconin riveissä. Tällä hetkellä runkosarjan otteluita on ammattilaistasolla 1087 ja saa nähdä, montako niitä on vielä edessä. Tärkeimpinä meriitteinä Hunan uralla on kaksi Slovakian mestaruutta ja 26 maaottelua.