Tshekki on ollut historiassa Leijonille myrkyllinen pudotuspelivastustaja – Petri Kontiola muistaa varmasti hyvin kaksi karvasta puolivälierätappiota

© Kuva: Ilari Isotalo

Suomi ja Tshekki iskevät yhteen jääkiekon MM-kisojen puolivälierässä torstaina kello 20.15. Tshekki on ollut MM-kisojen historiassa Leijonille vähintäänkin haastava pudotuspelivastustaja.

Vuonna 1992 käyttöön otettiin käyttöön pudotuspelit jääkiekon MM-kisoissa. Suomi ja Tshekki ovat kohdanneet sen jälkeen pudotuspeleissä yhdeksän kertaa. Leijonat on poistunut voittajana kaukalosta vain kolmesti.

Tähän ei ole laskettu Suomen voittoa Tshekkosslovakiasta vuoden 1992 välierässä.

Puolivälierävaiheessa Leijonat ei ole kaatanut Tshekkiä kertaakaan.

Karvaita puolivälierätappioita lähihistoriassa

Leijonien faneilla tuoreessa muistissa lienee kaksi karvasta puolivälierätappiota Tshekille. Prahassa 2015 fanaattinen kotiyleisö löi hurjan paineen Leijonien lisäksi tuomareille.

Juuso Hietasen maali hylättiin, kun Petri Kontiola sai kevyeltä vaikuttaneen maalin samasta tilanteesta. Kotiyleisön suosikki Jaromir Jagr rokotti Kontiolan jäähyn aikana maalilla.

Tshekin maaliin johtaneella ylivoimalla jäi viheltämättä myös tilanne, jossa Joonas Kemppaiselta huidottiin maila käsistä.

Tshekki voitti dramaattisen ottelun lopulta 5–3.

Kontiola oli mukana myös, kun Tshekki pudotti Leijonat mitalipeleistä 2010. Keskushyökkääjä vei Leijonat jo minuutin pelin jälkeen 1–0.

Jakub Klepis kuitenkin tasoitti päätöserässä. Ratkaisu haettiin rankkareilta. Lopulta Kontiola oli pelaaja, jonka ratkaisevan yrityksen Tomas Vokoun torjui.

Nykyleijonat ei historian traumoille kumartele

Suomen jääkiekkomaajoukkueen uusi sukupolvi vähät välittää historian traumoista. Kanada kaatui 2019 loppuottelussa, vaikka Suomen ei pitänyt koskaan varsinkaan finaalissa pystyä kaatamaan jääkiekon emämaata.

Ruotsille Leijonat on tehnyt Ruotsit vaikka kuinka monta kertaa. Edellisten kisojen puolivälierä olkoon hyvä esimerkki.

Torstaina Suomi lähtee kaatamaan Tshekkiä Anton Lundellin, jolla ei muuten ole hajuakaan mistään traumaattisista tappioista, johdolla.


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!