Leijonat meni kuin menikin Latvian Riiassa sunnuntaina huipentuvien MM-kisojen finaaliin. Turnauksen kenties paras joukkuepelaaja, joukkue, Suomi löi ilmiömöisen taistelun jälkeen Saksan välierässä 2-1.

Suomi löi itsensä likoon etenkin lopussa upeasti – vaikka loistavasti pelasi Saksakin. Joukkuepelaaminen miellytti Jukka Jalosta, ja hän kommentoi peliä sen tauottua Riiassa.

– Kertakaan ei ole periksi annettu. Yksi teema on se, että tapetaan vastustajan hyvä hetki. Totta kai välillä ollaan vaikeuksissa, (Juho) Olkinuora ottanut muutaman hyvän kopin per peli oikeaan paikkaan, Jalonen kiitteli.

Suomelle pelin alku oli taas vaikea – kuten monesti aiemminkin turnauksen aikana.

– Alkuvaiheessa vähän tuijoteltiin, pelattiin träppiä ja ohjauspeliä. Katseltiin, mikä on homman nimi. Mutta Kanada pelaa erilaista peliä. Meidän pitää yrittää olla viisaita ja pelata sen mukaan, mitä voittaminen vaatii, Jalonen selvitti viitaten tähän päivään ja huomiseen.

Suomen pudotuspeliurakka on ollut ainakin puolustuksellisesti vakuuttava, ja maaliero on kahdesta matsista 3-1.

– Molemmat ovat olleet kovia pelejä, tässäkin oltiin hapoilla. Nyt oli todella kovia kamppailuita. Mutta tuli hetkiä, että sai seistä. Ja kun väännettiin, niin väännettiin todella kovaa. Sai tosissaan tehdä töitä. Meillä on vuorokausi aikaa palautua, sunnuntain panos on sen verran kova, että se tuo energiaa ja virtaa.

Suomi-Saksa-pelin lopussa koettiin kummia, kun jälkimmäisenä mainitun tähti Markus Eisenschmid huitoi Atte Ohtamaata mailalla pannuun. Naamaansa pidellyt pakki putosi maahan, ja sai yllättäen itsekin kakkosen saksalaispelaajan tuomion lisäksi.

– Parempi, etten sano mitään siitä. Keskitytään huomiseen peli. Oli se semmosta… No, antaa olla. Oli vähän erikoinen vihellys. Toivottavasti eivät ole samat pillipiiparit huomenna, vaan jotkut muut, Jalonen kuittasi.

No miten on, tarvitseeko Suomen muuttaa sunnuntaille jotain alkusarjan Kanada-pelistä?

– Ei tarvitse muuttaa. Tiedetään, että he tulevat keskialueella kovaa ja suoraa maalille. He ovat vahvoja meidän päädyssä, heikoimmillaan he ovat omassa päädyssä. Mitä enemmän ollaan siellä, sitä vahvemmilla me ollaan.

– He saivat toisen elämän, ja ovat käyttäneet sen hyödyksi. Ovat hioutuneet yhteen. Heillä on rinnassa vaahteranlehti ja meillä leijona. Molemmat vetävät varmasti nappi laudassa, Suomen sankariluotsi tunnelmoi.

Kanada oli lähellä pudota jatkosta jo alkusarjassa, mutta Saksan ja Latvian keskinäinen peli pelasti vaahteranelehtipaidat jatkoon kuilun partaalta.