Leijonat ja Kanada tarjoilivat myöhään sunnuntai-iltana Latvian Riiassa huikeaa kiekkoherkkua vuoden 2021 MM-kisat huipentaneessa finaalissa. Tasatahtiin maaleja latoneiden joukkueiden kissa-hiiri-leikki päättyi lukemin 3-2 Kanadan mestaruuteen Nick Paulin noustua ratkaisijaksi jatkoerässä.

Voittomaali syntyi Suomen hyökkäyspään komminukaatiovirheen seurauksena, ja Kanada sai kaksi-yksi-ylivoimahyökkäyksen.

Suomen ykköshahmo finaalissa oli tehot 1+1 saalistanut Mikael Ruohomaa, joka oli iskenyt ennen loppuottelua yhteensä saldon 0+1. Toisaalta hyökkääjän jäähyn aikana Kanadan Adam Henrique tasoitti matsin päätöserässä 2-2:een. Suomelle osui lisäksi jo vuonna 2019 maailmanmestaruutta juhlinut Petteri Lindbohm.

Sydämentykytyksiä

Kanadan kippari Henrique oli iskeä jo toisessa erässä 1-2-johtomaalin, mutta tuo syntymässä ollut häkki hylättiin Suomen päävalmentaja Jukka Jalosen haaston jälkeen. Tuomarit eivät joutuneet tutkimaan paitsiota kovinkaan pitkään.

Kanadalle oli kyseisen tilanteen lisäksi tyrkyllä maaleja muutenkin, kun kiekko kävi esimerkiksi maaliviivalla, ja lisäksi ilmiömäiset kisat pelanut Juho Olkinuora seikkaili maalilla pariin kertaan pelottavaan tapaan. Toisaalta tähti oli taas kerran yksi Leijonien kulmakivistä.

Kulmakivien joukkoon olisi voinut nousta myös ylivoima, jolla Suomi sai lukuisan mahdollisuuden. Kanada otti muutaman 2+10-minuuttisen, mutta itse hyvää ylivoimaa pelanneet vaahteranlehtipaidat luutivat alivoimalla tuhoisasti. Joukkue loi itse pelatessaan miesvajaalla usean vaarallisen tekotontin.