Ensimmäinen MM-peli: 100,00%
Ensimmäisten MM-kisojen prosentit: 100,00%
Ensimmäinen pudotuspeliottelu: 100,00%

Siinä muutamia lukemia Leijonien maalivahti Jussi Olkinuoran MM-kisataipaleelta. Kaksi vuotta sitten sinivalkoisten maalilla MM-kisoissa debytoinut ja heti maailmanmestaruuden voittanut veijari oli taas elementissään torstaina Riian kekkereissä. Nollapeli irtosi 28 kopilla Tshekkiä vastaan puolivälierissä.

– Me pelattiin kollektiivisesti tosi hyvin. Onhan täällä ollut aikaisemminkin tiukkoja pelejä, ollaan pelattu samalla lailla. Tuollainen peli (kuin Tshekkiä vastaan) on meidän peliä, jos niin haluaa puhua. Parannettavaa on, kaikki on kunnianhimoisia ja tiettyjä juttuja voi pelata paremmin, nollapelin upealla tavalla ottanut vahti summasi Riian illassa taiston tauottua.

Suomi on päästänyt nyt kolmessa edellisessä MM-kisojen pudotuspeliottelussa yhden (1) maalin.

KHL-joukkue Metallurg Magnitogorskin tähti joutui pelin loppuhetkillä tolkuttomaan kiekkosateeseen, kun laulukuoroon lähtenyt Tshekki tulitti kumilätkää kuuden ukkelin voimin sieltä sun täältä armottomasti.

– Se on peliä, ei siinä kestä ajatella. Skoutattiin ennen peliä, että niillä saattaa olla laukojia siinä keskellä ylhäällä, molari kuvaili.

– Hyvin läpi pelin pelasivat pakit ja hyökkääjät. (Petteri) Lindbohm ja (Olli) Määttä olivat todella isossa roolissa alusta lähtien. Ei pelkästään ole mun ansiota, vaikka taulussa oli nolla.

Jos ovat nuo mainitut sataset kovia tilastofaktoja, niin kovaa valuuttaa on tämän turnauksen torjuntaprosenttikin: 95,0! Päästettyjen maalien keskiarvo 1,18 komppaa oivasti.

Kollega Harri Säterin vastaavat tilastot näyttävät lukemia 95,5 ja 0,95.

Tshekillä oli torstaina paikkansa, ja eräs tilanne meinasi pomppia häkkiin Suomen Liigassa terävimmän kärkijoukkuekaartin takana keikkuvan Lahden Pelicansin ex-kippari Hannes Björnisen kuteista.

– Pelissä pomppi puolin ja toisin, ei ollut hätää. Aina, kun Björninen on jäällä, niin pystyy ottamaan iisimmin, Olkinuora veisteli tyylilleen uskollisena sellaisena velikultana tukka heiluen liki nenällä.

Oliko voitto uran maukkain? Taas on luvassa laatua vastauksessa.

– Maukkain? Kyllä ja ei. Oli tosi maukas, mutta toivottavasti tänä viikonloppuna on isompia voittoja tulossa. Olen ollut pelissä, jossa olen joutunut isompaakin pesukoneeseen.

Tshekin Simon Hrubec torjui 23 kertaa ja JYPissä aikoinaan Champions Hockey Leaguen mestaruuden voittanut Olkinuora eräkohtaisesti 8+9+11 kertaa.

Näyttö oli sellainen, että Olkinuoran ja Säterin vuorottelu maalilla saattaa loppua – ja kultavahti pelata loppuun asti.

Mitä mieltä -90 syntynyt Olkinuora on ollut vuorottelusta?

– Mielenkiintoinen juttu. Kaikki veskat haluavat pelata kaikki pelit, mutta näin tiiviissä rytmissä on hienoa, että on tollainen (toinen maalivahti) kuin Haba. Harri on pelannut tosi hyvin, siksi me ollaan saatu hyvät asetelmat näihin peleihin. Olen ylpeä ja iloinen hänestä, Olkinuora ylisti.

– Ehkä mulla – ja hänellä – on sellainen luonne, että pelaamme paremmin, kun on tuli perseen alla. On hyvä meininki, ennen vastauksiaan sekunnin tai pari hiljaa ollut ja sitten papupatamaisesti mahtavia kommentteja laukonut mestari Olkinuora virnuili.