Toronto Maple Leafsin Auston Matthewsin maalivire on ollut NHL:ssä sellainen, ettei se ole taantunut oikeastaan missään vaiheessa. Kauden 49 peliä ovat tuoneet hämmästyttävät 40 maalia ja jenkin pisin maaliton putki on viiden ottelun mittainen. Tällaisessa kierteessä NHL:n ykköstykki on ollut kahdesti.

Kun Toronto-tykki iski perjantaiyönä kauden 40. häkkinsä 5-2-voitossa Montreal Canadiensia vastaan, takasi pelaaja eräänlaista historiaa. Nyt viiden ottelun maaliputkessa viilettävä peluri sai 40 maalia kasaan kuudenneksi nopeimmin kautta sarjan historian kaudesta 1995-96 lähtien. Parempaan suoritukseen ovat pystyneet vain Mario Lemieux 38 pelissä (1995-96), Jaromir Jagr 43 ja 46 ottelussa (1995-97) ja Pavel Bure (1999-2000) sekä Aleksandr Mogilny (1995-96) 48 koitoksessa.

– Kokemukset ovat iso asia tätä kaikkea – jokaisessa pelissä on itseluottamusta enemmän. Pelaan toki todella hyvien äijien kanssa. Yritän tulla vuosi vuodelta paremmaksi, Matthews lausui varsin kliseiseen tyyliin taalaliigan nettisivuilla.

Matthews on maalipörssissä suvereeni kärki, sillä ennen viikonlopun pelejä kakkosena on Edmonton Oilersin tykki Connor McDavid 31 niitillä – ero on siis huikeat yhdeksän maalia.

– Tuo on uskomatonta, hän saa näyttämään viimeistelyn niin helpolta. Hänen taitonsa ovat poikkeuksellista luokkaa ja tässä sarjassa maalaaminen noin usein on erittäin vaikuttavaa, vaahteranlehtipaitojen kippari John Tavares ylisti.