NHL-seura New Jersey Devilsin suomalaistulokas Janne Kuokkanen on päässyt viime aikoina aivan mahtaviin liekeihin. Maanantaiyönä hän venytti maaliputkensa jo neljän ottelun mittaiseksi, kun hyökkääjä iski Devilsin ensimmäisen maalin voittomaalikisan jälkeen 2-3-tappioon päättyneessä NY Islanders -matsissa.

Kuokkasen maaliputki on nyt jo neljän ottelun mittainen. Kukaan tulokas ei ole pystynyt parempaan Devilsissä koko 2000-luvulla, ja nyt suomalainen on neljän ottelun putkella kärjessä tasoissa takavuosien ykkösvaraus Nico Hischierin kanssa.

Pömpeleitä tosin voisi olla kasassa enemmänkin, sillä esimerkiksi NHL:n suomenkieliset nettisivut kirjoittivat siitä, kuinka Devils-luotsi Lindy Ruff ehti todeta useaan kertaan ennen vakuuttavaa maaliputkea medialle, että suomalaisen pitäisi laukoa enemmän maalia kohti eikä aina syöttää ”vielä kerran”.

Nyt viesti on mennyt jakeluun, vaikka Kuokkasen mukaan tämän suurin vahvuus ei ole maalien latominen.

– Olen enemmän pelin- kuin maalintekijä ja tykkään luoda tilanteita muille, peluri oli sanonut.

Kuokkasella on mahdollisuudet takoa Devilsin tulokkaiden uusi maaliputkiennätys. Historian pisin putki on tähän mennessä kuuden ottelun mittainen, joten suomalaistulokas on jo todella lähellä kaikkien aikojen ennätystä.

– Hänen itseluottamus on selvästi kasvanut, kun hän on treenannut entistä enemmän laukaustaan ja tehnyt maaleja, Devilsin tv-kommentaattori Matt Loughlin näki.

– Pelaaminen kiekon kanssa sujuu nyt paremmin. Luotan itseeni enemmän tilanteiden luomisessa. Maalille ajaminen auttaa minua pelaamaan kokonaisvaltaisesti paremmin, pelaaja sanoi.

Kausi on ollut 22-vuotiaalta Kuokkaselta loistosuoritus, sillä 20 ottelussa hän on takonut tehot 5+6=11. Vertailun vuoksi, aikanaan ykkösvarauksena NHL:ään mennyt, edelleen ilmeinen suurlupaus Jack Hughes on iskenyt 25 ottelussa tehot 6+8=14, joten oulunsalolaisen vire kestää vertailun kivenkoviin ukkoihin.

Suomalaisten maaliskuun maalipörssin kakkonen pitää jalat visusti maassa – ja tavallaan siihen on syytäkin. Kesän 2012 Stanley Cupin finaalijoukkue on viimeistä pudotuspelipaikkaa perässä jo 12 pistettä, joten työmaata riittää yllin kyllin.

– Meillä on ollut vähän vaikea jakso. Emme ole saaneet maaleja aikaiseksi ylivoimalla, mutta mielestäni olemme parantaneet kaiken aikaa.

Kommenttien lähteet: NHL:n suomenkielinen sivusto, MSG