LAHTI. Aleksi Klemetin (arkistokuvassa) nimi on tuskin monelle tavalliselle kiekon seuraajalle tuttu, mutta ensi viikolla tilanne voi olla toinen. Liigajoukkue KalPan kultakypärä debytoi Leijonissa, ja hän on HIFK:n suurlupaus Anton Lundellin ja SaiPassa pelaavan nuorten maailmanmestari Santeri Virtasen kanssa maajoukkuedebytantti Ruotsin EHT-turnauksessa.

Reilun 8 000 asukkaan Kuhmosta kotoisin oleva pelaaja on ottanut Liigassa hurjia steppejä, sillä esimerkiksi toissa kaudella tehotilasto näytti runkosarjan päätyttyä lukemaa -15, mutta nyt se on +16. Kuopiolaisten kultakuuppa on latonut 31 pelissä tehot 8+12=20.

– Se on totta kyllä – pari vuotta sitten siinä tehotilastossa oli aika rumat lukemat! Musta se merkitsee sitä, että kokonaisvaltainen pelini on parantunut.

Sekö mahtaa olla syy sille, että KalPalle aikoinaan B-nuorten Suomen mestaruuden jatkoerämaalilla ratkaissut Klemetti nousi Leijoniin?

– Ihan hyvin on itsellä mennyt, pienenä yllätyksenä tämä tuli. Mutta varmaan ovat (päävalmentaja Jukka Jalonen ja kumppanit) huomanneet mut, ja antavat tsäänssin, Klemetti hymähtää.

Äskettäin tullut kutsu yllätti.

– Pelattiin pleikkaria ja tuli oudosta numerosta puhelu. Se oli sitten Jalosen Jukka, ja kuulin, että olen päässyt maajoukkueeseen.

Tavoitteita 21-vuotias Kuhmon Kivan kasvatti ei laita tulevaan.

– Vähän kuin päivä kerrallaan mennään, en hirveästi mieti eteenpäin. Pyrin parhaaseen mahdolliseen suorittamiseen päivittäin!

Kliseistä, mutta tässä korona-arjessa eittämättä toimivaa. Esimerkiksi Ruotsin turnauksessa Klemetille kelpaavat kahdeksi ketjukavereiksi ketkä vaan.

– Ei ole väliä. Varmasti on kaikki hyviä pelaajia ja ketjukavereita, kunhan pääsemme pelaamaan!

Kuten jutun pääkuva ja tämä otos todistavat, on Klemetti saanut päähänsä jos jonkinväristä kypärää merkkinä tehoilustaan. KUVA: MIska Miettinen

Sarjavitosen KalPan tehohyökkääjällä on edessään tiukka seuraava puolitoistaviikkoinen: Klemetin joukkueista KalPa pelaa perjantaina kotonaan HIFK:ta vastaan ja lauantaina Tapparan vieraana Tampereella, ja sen jälkeen kuhmolaisen tie vie leijonapaitaan. Suomi kohtaa reilun viikon päästä torstaina Ruotsin, lauantaina Tsekin ja sunnuntaina turnausisännän.

– Nyt sunnuntaina pitää olla Helsingissä, mutta tarkempaa aikataulua ei ole. Siinä ei kaiketi ole mitään karanteenia. Turnauksen jälkeen varmaankin on? pelaaja heittää.

Kainuun maakunnan kaakkoisosassa sijaitsevasta piskuisesta Kuhmosta ei välttämättä ensimmäisenä tulee mieleen se, että sieltä on ponnistanut huipulle monta kiekkoilijaa. Mainitaan Klemetin lisäksi Kalajoen JHT:ssa Suomi-sarjaa pelaavat veljet Heikki, 26, ja Tommi, 23, sekä Suomen mestari Joonas Komulainen ja nuorten maailmanmestari Saku Kinnunen.

Miulla oli hyvä valmennus ja Kuhmossa sai jääaikaa. Jäähallissa oli vapaata, ja ulkojäillekin pääsi helposti. Ne olivat ne isot jutut. Ei tarvinnut miettiä sitä, että pääsikö jäille vai ei, pelaaja hymähtää.

Kun veljessarjan kolmikko pelaa huipputasolla lätkää, voisi lajin kuvitella olevan tiukasti puheenaihe esimerkiksi joulupöydässä?

– Kyllä jonkin verran puhutaan vaikka joulupöydässä, mutta ei hirveästi. Juttelemme muistakin asioista, ei se ole pelkästään jääkiekkoa!

Miten muuten, saavatko vanhemmat veljet neuvoa varsin iloiselta ja sosiaaliselta kuulostavaa nuorempaa, joka on siis edennyt urallaan pisimmälle? Onko varaa nokitella, pöydässä tai ylipäätään missään?

– Kyllä muillakin on sanottavaa, eli saa sanoa – ei ole mitää hierarkiaa sen suhteen, nuorten eri ikäkausimaajoukkueissa pelannut kiekkoveljesten nuorin veistelee.

Antaapa tämän sanoa sitten vielä muutama sana tiistain Pelicans-voitosta. Lahtelaisjoukkue hävisi KalPan käsittelyssä 1-3, ja kuopiolaiset tukevoittivat sijaansa top-kutosessa.

– Erikoistilanteet olivat hyvää, aihioita saatiin, ja yksi maalikin saatiin tehtyä. Molemmin puolin oli aika paljon ylivoimaa. Tultiin pelliin hyvin, ja oltiin pellissä hyvin kiinni 60 minuuttia.

Päävalmentaja Tommi Miettisen luotsaama KalPa on haalinut kauden 31 pelistä 17 voittoa ja 51 pinnaa.

– Joo no, hyvin ollaan saatu raavittua voittoja – ainahan niitä enemmänkin voisi olla. Aika tasapainoinen on ollut tämä puolet kaudesta. Ollaan saatu musta peli hyvvään muottiin, nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2019 voittaneesta MM-joukkueesta viimemetreillä pudonnut lupaus lopettaa sympaattisen kuuloisen kainuulaisen murteen leimatessa puhetta.