TOP5: Tässä ovat Liigan syyskauden parhaat pelaajat – kaikkialla loistava Anton Lundell on parhaista paras

© Kuva: Taneli Niinimäki

Erikoinen liigasyksy 2020 on päättynyt, ja huomenna alkaa matka kohti kevättä vuoden 2021 ensimmäisellä päivällä. Kun Liigassa ei pelata vuodenvaihteen ympärillä, on nyt hyvä spekuloida syyskauden parhailla pelaajilla.

Tässä jutussa käymme läpi päättyvän vuoden syyskauden parhaat pelaajat. Lista on luonnollisesti kasattu aiemmin julkaistujen pelipaikkojen parhaiden parhaista.

Lista on kasattu ennen joulua, eli 27.-30. joulukuuta pelattuja otteluita ei ole otettu huomioon.

5. Vili Saarijärvi, Lukko

> 18 ottelua, 6+12=18 (+15)

Dynaaminen kiekon kanssa ja ilman, ennakoiva, helppoja syöttöjä jakava, jämäkkä, tehokas… Ylistyssanat meinaavat loppua parhaan Lukko-pakin kanssa kesken, eikä niiden jatkaminen olisi yhtään väärin. Kaiken kukkuraksi Saarijärvi oli Helsingin EHT:lla Leijonien näkyvimpiä.

4. Arttu Ruotsalainen, Ilves

> 19 ottelua, 16+11=27 (+10)

Jää kolmossijan taakse, kun kolmannen sijan veijari pelaa ennakkoon selvästi heikommassa, vähemmän NHL-miehiä vilisseessä laumassa. NHL:ään itsekin lähtenyt maajoukkuemies oli jokaikisessä ottelussa hyökkäyspään pelote. Ruotsalaisen kausi ei pitänyt sisällään yhtään selvää heikkoa ottelua, ja esimerkiksi miinukselle hän jäi vain kahdessa kamppailussa.

3. Ryan Lasch, Pelicans

> 19 ottelua, 5+20=25 (-1)

Alku oli Pelicansissa ottelukohtaisella sopimuksella pelaavalle laiturille kankea, mutta syksyn HPK-pelit avasivat sekä maali- että tehohanat totaalisesti. Jenkki nakutti noissa peräkkäisissä otteluissa tehot 1+5=6, ja sen jälkeen tehoilu on ollut tolkutonta. Kultakuuppa pystyy ratkomaan pelejä heikommallakin esityksellä, ja ylivoimassa hänen toimistonsa on luokkaa järkyttävän tuhoisa.

2. Lukas Dostal, Ilves

> 11 ottelua, 94,14 %, 1,64 maalit/peli, 1 nollapeli

Syksyn ykkönen jokaisella saralla maalivahtien kategoriassa. Ilveksen jättäminen satuttaa tamperelaisia taatusti. Dostalin pelin ennakointi ja pelinlukutaito ovat huikeaa luokkaa, ja pikkumustat näyttävän pysähtyvän hämmentävän tarkalla tavalla niin hanskoihin kuin patjoihinkin. Syyskauden otteista oli hyvin vaikea etsiä suuria epäkohtia.

1. Anton Lundell, HIFK

> 17 ottelua, 12+8=20 (+7)

Nuoria Leijonia MM-jäillä edustavan sentterin syksy oli ilmiömäistä liitoa pelistä toiseen: Tehoilua HIFK:ssa, suuren ja mahtavan helsinkiläislauman pelin johtamista, kypsää kipparointia… Ja päälle 19-vuotias varattiin Florida Panthersiin ykköskierroksella numerolla 12, myöhemmin sentteri sai itseoikeutetusti paikan nuorten MM-jäiltä – isossa roolissa, totta kai.