Erikoinen liigasyksy 2020 on päättynyt, ja huomenna alkaa matka kohti kevättä vuoden 2021 ensimmäisellä päivällä. Kun Liigassa ei pelata vuodenvaihteen ympärillä, on nyt hyvä spekuloida syyskauden parhailla pelaajilla.

Tässä jutussa käymme läpi päättyvän vuoden syyskauden parhaat hyökkääjät.

Lista on kasattu ennen joulua, eli 27.-30. joulukuuta pelattuja otteluita ei ole otettu huomioon.

Lähimmät uhkaajat käännetyssä järjestyksessä:
8. Petri Kontiola (HPK), 7. Eemeli Suomi (Ilves), 6. Emil Bemström (HIFK)

5. Eetu Koivistoinen, Lukko

> 18 ottelua, 10+9=19 (+11)

Vielä muutamia vuosia sitten alasarjakiekkoa pelannut sentteri on valmentajan ihannepelaaja: Maajoukkuemiehen voi nostaa ykkösketjun keskelle, tai pudottaa neloseen. Tulosta tulee silti, ja samalla myös kaksisuuntainen keskushyökkääjän työ hoituu upeasti. Liigan kolmanneksi kokonaisvaltaisin sentteri Arttu Ruotsalaisen ja Anton Lundellin jälkeen.

4. Aleksi Saarela, Lukko

> 18 ottelua, 12+6=18 (+9)

Hirveällä kudilla verkkoja heilutellut Saarela oli yksi syyskauden vaarallisimmista viimeistelijöistä nimenomaan maalintekemistä miettiessä. Laituri pitää jalat maassa, kun hän tuntuu jokaisessa haastattelussa olevan nöyrää miestä, eivätkä otteet vaikuta tyydyttävän – vaikka jälki onkin tosiasiassa upeaa. Ainakin täältä puolelta on helppoa huudella, että syytä tyytyväiseen on!

3. Arttu Ruotsalainen, Ilves

> 19 ottelua, 16+11=27 (+10)

Jää kolmanneksi, kun kakkossijan veijari pelaa ennakkoon selvästi heikommassa, vähemmän NHL-miehiä vilisseessä laumassa. NHL:ään itsekin lähtenyt maajoukkuemies oli jokaikisessä ottelussa hyökkäyspään pelote. Ruotsalaisen kausi ei pitänyt sisällään yhtään selvää heikkoa ottelua, ja esimerkiksi miinukselle hän jäi vain kahdessa kamppailussa.

2. Ryan Lasch, Pelicans

> 19 ottelua, 5+20=25 (-1)

Alku oli Pelicansissa ottelukohtaisella sopimuksella pelaavalle laiturille kankea, mutta syksyn HPK-pelit avasivat sekä maali- että tehohanat totaalisesti. Jenkki nakutti noissa peräkkäisissä otteluissa tehot 1+5=6, ja sen jälkeen tehoilu on ollut tolkutonta. Kultakuuppa pystyy ratkomaan pelejä heikommallakin esityksellä, ja ylivoimassa hänen toimistonsa on luokkaa järkyttävän tuhoisa.

1. Anton Lundell, HIFK

> 17 ottelua, 12+8=20 (+7)

Nuoria Leijonia MM-jäillä edustavan sentterin syksy oli ilmiömäistä liitoa pelistä toiseen: Tehoilua HIFK:ssa, suuren ja mahtavan helsinkiläislauman pelin johtamista, kypsää kipparointia… Ja päälle 19-vuotias varattiin Florida Panthersiin ykköskierroksella numerolla 12, myöhemmin sentteri sai itseoikeutetusti paikan nuorten MM-jäiltä – isossa roolissa, totta kai.

TOP-listoja luvassa uudenvuodenaaton kunniaksi päivän mittaan lisää…