Nuorten MM-kisojen alkuun on enää alle kolme viikkoa. Junioriturnaukseen kohdistuu vuodesta toiseen valtava määrä mielenkiintoa, kun maailman parhaat lupaukset antavat näyttöjä NHL:ää varten ja samalla taistelevat menestyksestä.

Valitsimme parhaan pelaajan jokaisesta maasta. Valinnoissa painotimme nykyistä tasoa sekä pelaajan arvoa omalle joukkueelleen.

Itävalta: Marco Rossi, KH

19-vuotias Marco Rossi on maansa ehdoton ykköstähti. Hänet varattiin NHL:ään vuoden 2020 tilaisuuden yhdeksäntenä pelaajana. Rossilla on poikkeukselliset hyökkäysvaistot, joita hän osoitti viime kaudella OHL:ssä iskemällä 56 ottelussa hirmutehot 39+81=120.

Kanada: Kirby Dach, KH

Kanadan hyökkäyksestä ja puolustuksesta löytyy hurja määrä poikkeusyksilöitä. Valintamme kuitenkin kohdistuu Chicago Blackhawksin sentteriin Kirby Dachiin. Hän on osoittanut olevansa jo NHL-tasolla, kun hän iski viime kaudella 64 NHL-matsissa tehot 8+15=23. Nämä ovat raamikkaan sentterin ensimmäiset alle 20-vuotiaiden kisat.

Ruotsi: Lucas Raymond, OH

Ruotsin puolustus on timanttista tasoa, mutta valintamme kohdistuu kuitenkin hyökkääjä Lucas Raymondiin. Menestyäkseen turnauksessa Ruotsi tarvitsee maaleja nuorelta tähdeltään. Detroit Red Wings varasi hänet vuoden 2020 tilaisuuden neljäntenä pelaajana eikä suotta. Tällä kaudella Raymond on paukuttanut SHL:ssä 22 ottelussa tehot 5+7=12. Viime vuoden nuorten kisoissa hän iski seitsemään peliin tehot 2+2=4.

Detroit Red Wings nappasi Lucas Raymondin vuoden 2020 varaustilaisuudessa. Kuva: Getty Images

Saksa: Tim Stützle, KH

Tim Stützle ei ole pelkästään Saksan paras pelaaja, vaan hän on yksi turnauksen parhaista pelaajista. Hänet varattiin NHL:ään tilaisuuden kolmantena pelaajana. Nuoresta iästään huolimatta Stützle paukutti jo viime kaudella kovia tehoja Saksan pääsarjassa. 41 ottelussa hän tykitti tehot 7+27=34. Kiekonkäsittely on saksalaisnuorukaisen suurimpia vahvuuksia, joten odotettavissa on komeita yksilösuorituksia.

Slovakia: Martin Chromiak, OH

Slovakian juniorimylly ei ole pitkään aikaan tuottanut pelaajia maailman huipulle. Tämän vuoden kärkinimiä joukkueessa on Martin Chromiak. Hyökkääjä on nuoresta iästään huolimatta kokenut pelaaja, joka pelasi viime kaudella jo miesten pelejä Slovakian pääsarjassa. Tällä kaudella hän on iskenyt kahdeksaan matsiin tehot 2+3=5. Kokemusta löytyy myös nopeatempoisemmasta pelistä, kun hän käväisi viime kaudella OHL:ssä ja kiekkoili junnusarjassa yli piste-per-peli -tahdilla. Chromiakin onetimerista voi odottaa Slovakian ylivoiman ykkösasetta.

Suomi: Anton Lundell, KH

Suomen joukkue ei tänä vuonna ole niin kova kuin on totuttu näkemään. Nuorten Leijonien ykköstähdeltä Anton Lundellilta vaaditaankin suuria tekoja, että Suomi voi päästä mitaleille. Sentteri on näyttänyt maalintekovoimaa tällä kaudella Liigassa iskemällä 17 otteluun 12 kaappia. Samanlaista virettä tarvitaan myös kisoissa.

Anton Lundell on ollut alkukaudesta hurjassa vireessä Liigassa. Kuva: Juha Tamminen

Sveitsi: Simon Knak, OH

Sveitsi ei ole saanut täksi vuodeksi kasaan kummoista joukkuetta. Yksi kansainvälisellä tasolla meritoituneimmista pelaajista on Simon Knak. Hän onnistui edellisissä kisoissa iskemään viiteen otteluun kaksi maalia. Hän on myös tottunut pelaamaan huippujunioreita vastaan, kun hän kiekkoili toissa kaudella OHL:ssä. Tällä kaudella työteliäs hyökkääjä on pelannut Sveitsin pääsarjassa ja iskenyt 11 otteluun tehot 2+2=4. Knakin vahvuus on maalinedustapelaamisessa.

Tshekki: Lukas Parik, MV

Lukas Parik on yksi ikäluokkansa lupaavimmista maalivahdeista. Los Angeles Kings varasi hänet vuoden 2019 varaustilaisuuden kolmannella kierroksella, mikä on korkea sijoitus maalivahdille. Parikilla on kokemusta kisoista, kun hän pelasi viime vuonna Tshekin kakkosvahtina. Tällä kaudella hän on pelannut pääosin Tshekin divarissa miesten pelejä.

Venäjä: Jaroslav Askarov. MV

Jaroslav Askarovista povataan tulevaisuuden Vezina Trophy -voittajaa. 18-vuotiaan venäläisen KHL-tilastot ovatkin aivan poikkeukselliset. Seitsemän pelatun ottelun jälkeen hänen torjuntaprosenttinsa on 96,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo 0,96. Nashville varasi Askarovin 11. pelaajana vuoden 2020 varaustilaisuudessa.

Yhdysvallat: Spencer Knight, MV

Yhdysvallat lähtee nuorten kisoihin hirmuryhmällä. Huippuluokan nimiä löytyy kaikilta pelipaikoilta. Nostamme esiin kuitenkin 19-vuotiaan maalivahdin Spencer Knightin. Hän pelasi jo viime kaudella yliopistosarja NCAA:ssa huikeilla tilastoilla (93,8%). Hän on esimerkki modernista, rauhallisesta ja hyvin sijoittuvasta maalivahdista. 191-senttinen Knight nostaa Yhdysvallat mestarisuosikiksi jopa Kanadan ohi.