HIFK:n ikoniset pelipaidat on valmistettu vuodesta 1997 lähtien Suomessa perheyritys Vuolasvirta Ky:n käsityönä.

Yrittäjänä toimiva Jokke Vuolasvirta kertoo HIFK:n nettisivulla, että aluksi tehtiin fanipaidat ja junioreiden paidat ja vuosituhannen vaihteessa mukaan tulivat myös edustusjoukkueen nutut.

Vuolasvirran hypätessä puikkoihin alettiin paitoja tehdä suuren maailman tyyliin.

– Kun vuonna 1997 alettiin paitoja tehdä, oli idea se, että paidat tehtäisiin NHL-tyyliin. Paitoihin haluttiin brodeeratut logot ja numerot. Muutoin siihen aikaan oli sublimaatiopainetut pelipaidat. Me ommeltiin kiinni kaikki raidoista numeroihin. Haluttiin tehdä isommin NHL-linjalla ja sillä tiellä ollaan, Vuolasvirta kertoo.

Pelipaitojen erikoiskangas tilataan Espanjasta ja sitä käytetään maailmassa ainoastaan HIFK:n paidoissa. Kangasta tilataan helsinkiläisjoukkueen fanituotemyynnissä vuodesta 1988 lähtien työskennelleen Keni Bäckströmin mukaan joka kolmas tai viides vuosi ja määrät ovat melkoisia: noin viisi kilometriä punaista ja kaksi kilometriä valkoista kangasta.

Valmistaminen Suomessa ei ole edullisinta, mutta mahdollistaa monia asioita.

– Me saadaan loistavaa palvelua joka kerta nopeallakin aikataululla. Meille on kunnia-asia, ettei kukaan pelaa ilman nimeä selässä ja saadaan näin sekin mahdollistettua, Bäckström toteaa.

Vuolasvirta kertoo esimerkin kuinka nopeasti prosessi parhaimmillaan toimii.

– Meillä on puolivalmiit paidat jokaisesta koosta koko ajan valmiina. Runko, selkä ja hihat ovat valmiina ilman numeroa ja nimeä. Esimerkiksi viime kaudella tuli joku pelaaja syksyllä joukkueeseen niin, että yhden maissa päivällä saatiin tieto. Me laitettiin koneet laulamaan ja tavattiin parin tunnin päästä huoltaja Eläintarhan Nesteellä ja paita saatiin kuin saatiinkin pelaajalle illan vieraspeliin Hämeenlinnaan, Vuolasvirta paljastaa.

Myydyimpien fanipaitojen joukossa on tuttuja seuraikoneita, mutta myös ehkä eräs yllättäväkin nimi: vasta muutaman vuoden edustusjoukkueessa kiekkoillut ja tänä vuonna NHL:ään varattu Anton Lundell.

– Noin 300 paitaa myydään ainakin vuodessa. Kaikkien aikojen myydyimpiä paitoja ovat olleet 35 Sakke Lindfors, 16 Ville Peltonen, 64 Mikael Granlund ja 15 Anton Lundell, Bäckström avaa.

Fanipaidat ovat kriittisinä tunnetuille HIFK-kannattajille tärkeitä ja kulkevat mukana monissa tapahtumissa, jopa viimeisillä matkoilla.

– Pelipaita on koristellut useita arkkuja hautajaisissa. Moniin arkkuihin on myös laitettu mukaan HIFK:n pelipaita. Lisäksi tiedän ainakin kaksi tapausta, jossa vainajan viimeinen toive on tulla haudatuksi HIFK:n pelipaita päällä. Niinhän se on, että tässä perheessä usein ollaan syntymästä kuolemaan oikeasti ja me saadaan nähdä tässä koko se matka, Bäckström toteaa.