MM-kultaleijona Janne Pesonen muistelee yhtä uransa huippukausista – 10 NHL-seuraa kintereillä!

© Kuva: Juha Tamminen

Uransa viime kauteen päättänyt vuoden 2011 MM-kultaleijona Janne Pesonen paljasti Oulun Kärppien kotisivuilla julkaistussa haastattelussa tapahtumia pitkän uransa varrelta.

38-vuotias nelinkertainen Suomen mestari muisteli myös kevättä 2008, jolloin edellisellä Liiga-kaudella uskomattomat 78 tehopistettä takoneelle laitahyökkääjälle avautui mahdollisuus kokeilla siipiään NHL:ssä.

Kausi Pittsburgh Penguinsissa toi tilille kuitenkin vain seitsemän NHL-peliä, eikä tilannetta parantanut edes miehen huipputehokas kausi AHL:ssä, jossa tuolloin uransa huipulla ollut hyökkääjä pelasi 70 ottelua tehoin 32+50=82.

– Pelipäivät olivat yleensä perjantai, lauantai ja sunnuntai. Välillä pelattiin myös keskiviikkoisin, joten pelitahti oli tiivis. Bussilla matkustelut vielä päälle, niin kyllä siinä sai hommia tehdä, että kroppa pysyi iskussa. Tiedosti sen leikin juonen siellä, että mitään välipäiviä ei ole varaa ottaa. Että tällaisia mahdollisuuksia ei välttämättä tule kovin paljoa, joten koko ajan yritti pitää huolen siitä, että ukko oli iskussa. Itselleni jokainen treeni ja jokainen vaihto oli näytönpaikka, ja sillä mentaliteetilla yritti painaa. Jälki kauden jälkeen olikin ihan kovaa, Pesonen kertaa.

Kausi Pohjois-Amerikassa jäi lopulta Pesosen uran ainoaksi, joskin kaikki ainekset NHL-läpimurtoonkin olivat olemassa.

– Siinä oli yli 10 joukkuetta, jotka tarjosivat kahden suunnan sopparia. Piti puntaroida, että vieläkö sitä lähtee AHL:n kautta tappelemaan siitä NHL-paikasta. Ikää oli kuitenkin jo 27 mittarissa. Mietin, että en oikein parempia näyttöjä voi enää antaa. Vaikka pelaisin toisen samanlaisen kauden, se ei muuta tilannetta miksikään, Pesonen muistelee.

– Tuli sellainen fiilis, että jos näytöt ei riitä, niin ne ei yksinkertaisesti riitä. Loppukesästä tuli tosi paljon kiinnostusta Venäjältä. Tiesin, että siellä oli tosi kova sarja, KHL oli vasta perustettu. Immosen Jarkko siellä jo pelasikin, ja Jaken kanssa kun juttelin, niin hän kertoi, minkälaista touhu siellä on. Tässä kohtaa KHL alkoi aika pian kiinnostamaan.

Pesonen viihtyi KHL:ssä yhtä Liigassa HIFK:n paidassa vietettyä ”välivuotta” lukuunottamatta lopulta neljä ja puoli kautta, minkä jälkeen hyökkääjä kävi vielä kokeilemassa siipiään Sveitsin sekä Ruotsin pääsarjoissa ennen paluutaan Kärppiin.

Voit lukea Pesosen haastattelun kokonaisuudessaan täältä.