– Olen tavannut joulupukin ja käynyt Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä, mutta uskon silti, että minun paras joululahja on muualla. Saan matkustaa hämmästyttävän joukkueen mukana, saan pelata maan parhaita joukkueita vastaan, saan treenata ja tavata uusia ihmisiä, olen päässyt kouluun.

Näin puhuu australialainen Olivia Last Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n sivuilla. Vasta 15-vuotias vahti on tehnyt elämässään ison muutoksen, kun nuori siirtyi aikoinaan kotimaastaan Suomeen ja Lappiin. Rovaniemelle, sinne Australian totaaliseen vastakohtaan.

Last on edustanut RoKia viime kaudesta lähtien. Ennen sitä nuori pelasi Sydney Sirensin paidassa AWIHL-sarjaa.

– Teemme töitä kovasti pysyäksemme pääsarjatasolla. Pärjäämme hyvin. Henkilökohtainen tavoite on pelata niin monta peliä kuin mahdollista ja laittaa joukkueen eteen kaikki likoon.

Aussityttö ei ole Lapissa yksin, sillä joukkuekavereiden lisäksi hänen elämäänsä kuuluvat muun muassa kaksoisveli Harrison Last, 15. Puolustaja pelaa Rovaniemellä RoKin U16-junnuissa ikäluokan Mestistä.

– On mukavaa, että veljeni ovat Suomessa. Harjoittelen toisinaan Harrisonin joukkueen matkassa.

Lasten äiti Aneta ja isä Rod Last vaikuttavat myös Rovaniemellä. Koska jääkiekko vaikuttaa olevan lapsille jonkintyyppinen intohimo, ei esimerkiksi erityisen rajusta kulttuurishokista näytä olevan tietoakaan.

– Tiesimme, että lapsemme nauttivat pelaamisesta Rovaniemellä ainakin kauden ajan. Mutta ajattelimme, että napapiirin haasteet osoittautuvat lopulta liian suuriksi, isä kertoo ja jatkaa.

– Kun RoKi yllättäen nousi naisten Liigaan ja Olivialle tarjottiin mahdollisuutta, olivat kaikki lapset innoissaan jopa paikallisen koulun suhteen. Minä ja Aneta arvostamme Suomen maailmankuulua koulutusjärjestelmää.

Toki tottumistakin on ollut.

– Ensimmäistä kertaa Rovaniemellä nukkuessani ja liki keskiyöllä auringon aikaan noustessa oli outo tunne. Mutta jonkin ajan kuluttua totuin siihen. Kylmään talveen on vaikeaa tottua, kun pitää pukeutua paksuun vaatekerrokseen, RoKin naisten torjuja selvittää.

– Huomionarvoista on myös se, kuinka vapaana vaeltavat porokarjat voivat pysäyttää meidät kadulla. Se eroaa Sydneyssä takapihalle tulevien käärmeiden vierailuista melkoisesti, pelaaja virnistää.

– Minulla on puhelimessa useita sovelluksia, joilla voin seurata revontulia!

Maalivahti Last on pelannut Naisten Liigassa kahdeksan peliä upein prosentein 92,0. Tuolla irtoaa tilaston 11:s sija. Liigatulokas RoKi sen sijaan on 11 joukkueen sarjassa kahdeksantena.