SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa käsittelemme Sportia, joka jää runkosarjan sijoitus on arviomme mukaan 13.

Mihin vie Sportin tie?

Vaasassa viimeiset neljä Liiga-kautta ovat olleet todella raskaita. Pohjanmaan ylpeys Sport on ollut runkosarjassa kolmena vuonna neljästä joko viimeinen tai toiseksi viimeinen. Pudotuspeleihin joukkue ei ole yltänyt kertaakaan.

Kaudeksi 2020-21 Sport on lähtenyt hakemaan menestystä uuden päävalmentajan avulla. Risto Dufva saapui seuraan jo kesken viime sesongin, mutta nyt hän on saanut vetää projektia jo alusta alkaen, eikä hyppää toisen saappaisiin kesken juoksun.

Dufvan saavutukset ovat kiistattomat, vaikka hänen sädekehänsä onkin himmentynyt viime vuosina. Hän piiskasi JYPin Suomen mestaruuteen vuonna 2009, on kerännyt runsaasti jalohopeaa maajoukkueessa ja hän onnistui tekemään kelvollista jälkeä myös Jukureissa erittäin rajallisin resurssein.

Pelaajiston suhteen Sport on heikentynyt viime kaudesta – ainakin paperilla. Chris DeSousa, Steven Seigo ja Antti Erkinjuntti ovat lähteneet, eikä tilalle ole löytynyt varmoja onnistujia. Mielenkiintoisia nimiä ja potentiaalisia yllättäjiä kyllä löytyy.

Sportin täytyykin katsoa nuoriin pelaajiinsa onnistumisten toivossa. Puolustajista Valtteri Viljanen saattaa tehdä tällä kaudella läpimurron EHT-tasolle. Hyökkäyksessä sen sijaan Eemil Erholtzilla on näytönpaikka. Siirtyvätkö junnuaikojen tehot viimein miesten peleihin?

Viisi väitettä

1. väite – Puolalainen Marcin Kolusz osoittautuu kelpohankinnaksi. 35-vuotias veteraani on pelannut viimeiset 10 vuotta Puolan pääsarjassa isossa roolissa. Liigassa vastuu ja jääaika tulee olemaan pienempi, Kolusz suoriutuu seiskapakin roolistaan vähintäänkin kelvollisesti ja aiempi poru osoittautuu turhaksi.

2. väite – Tämä kausi määrää maalivahti Niko Hovisen uran loppusuunnan. Lahdessa ”Pappi” oli viittä vaille NHL-tasoa, mutta niistä ajoista hän on ottanut urallaan lähinnä taka-askelia. Sport tarvitsee maalilleen eliittitason miestä, ja jos Hovisesta ei ole hommaan, hänen näytönpaikkansa Liigassa ovat käytetty.

3. väite – Patrik Karlkvistin onnistuminen on yhdentekevää. 28-vuotias ruotsalainen on takonut hurjia tehoja Allsvenskanissa, mutta yksi kova tehomies ei Sportia pelasta. Vaikka Karlkvist tekisi 50 tehopistettä runkosarjassa, ei muusta joukkueesta tule tarpeeksi tukea menestykseen asti.

4. väite – Surkea menestys on tuskastuttanut Vaasassa jo vuosia. Seurajohdon eroa on vaadittu useampaan otteeseen. Konflikti on tuskin helpottamassa ensi kaudella.

5. väite – Sport on tällä kaudella se seura, joka polkaisee tyhjennysmyynnit käyntiin. Huonommilla joukkueilla ei ole mitään myytävää, ja paremmat joukkueet vielä elättelevät toivoa menestymisestä.

Niko Hovinen on Sportin maalilla paljon vartijana. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Jonne Virtanen – ”Monsterimonni” ei välttämättä paukuta Vaasassa hattutemppuja tai voita pistepörssiä, mutta hän tuo kokemattomaan joukkueeseen aimo annoksen johtajuutta. Sitä Sportissa kaivataankin, kun koittaa marraskuun synkät vieraspelireissut ja pakolliset tappioputket. Kiekkopersoonana Virtanen on Liigan ehdoton ykkönen.

Patrik Karlkvist – Ensi kaudella mitataan Allsvenskanin ja Liigan välinen tasoero. Karlkvist paukutti viime kaudella Ruotsin divarissa 52 otteluun tehot 30+38=68. Hänen varaansa on Sport-hyökkäyksessä ainakin laskettu paljon.

Stuart Percy – 33-vuotias kanadalainen on pelannut uransa aikana 12 ottelua NHL:ssä, joten potentiaalia löytyy. Viime kaudella hän pelasi kuitenkin vain viisi ottelua loukkaantumisten vuoksi. Onko Percyllä vielä nälkää kääntää uransa ympäri, vai tultiinko Suomeen vain jäähdyttelemään ja nostamaan liksaa?

Näin runkosarjassa käy

Tasaisen harmaalla kokoonpanolla ei pitkälle pötkitä. Pudotuspeleihin yltäminen vaatisi niin monen asian loksahtamista kohdalleen, että sitä voi pitää tässä vaiheessa epätodennäköisenä unelmana.

Jotta Sport menestyisi, Hovisen olisi pelattava nappikausi tolppien välillä. Samaan aikaan Viljasen kehityksen kohti Liigan pakkien aatelia pitäisi jatkoa, ja muille puolustajille Dufvan pitäisi luoda toimiva pelisysteemi. Valitettavasti pudotuspelit eivät tule tälläkään kaudella Vaasaan.

Runkosarjan 13. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Risto Dufva
Valmentaja: Niki Andersson
Valmentaja: Johannes Nyqård
Valmentaja: Sami Tervonen
Maalivahtivalmentaja: Tommi Satosaari
Henkinen valmentaja: Veli-Petri Hiirikoski

Kokoonpano

[table id=36 /]

*Pelaaja on lainalla Pohjois-Amerikasta