NHL:n karu todellisuus paljastuu: Kipulääkkeitä kuluu päivittäin, lääkärit vaikenevat potkujen uhalla

© Kuva: Getty Images

Ryan Kesler kertoo TSN:n The Problem of Pain -dokumentissa karuja faktoja NHL:n kulissien takaa. Ex-hyökkääjätähden elämää riivaavat nykyään Crohnin tauti ja ruuansulatusongelmat, koska hän ei tiennyt pelivuosinaan käyttämiensä tulehduskipulääkkeiden vaikutuksista.

Keslerin peliura päättyi maaliskuussa 2019 lonkkavaivoihin. Kipua lievittääkseen hän otti usein Toradol-nimistä lääkettä, jota ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön. Kesler ei halunnut satuttaa joukkuettaan, joten hän koki velvollisuudekseen pelata hinnalla millä hyvänsä.

Eikä hän ollut todellakaan ainoa.

– Pelaajat saattavat valehdella tästä, mutta joka ikinen pelaaja pukukopissa käytti kipulääkkeitä. Olisi tärkeää, että lääkärit selittäisivät kaikille riskit, Kesler sanoo dokumentissa.

Jo 2015, neljä vuotta ennen uran päättymistä, Keslerillä todettiin haavainen paksusuolentulehdus. Lääkärit kertoivat sen johtuvan Toradolin liikakäytöstä.

– Minulla oli reikiä ja haavaumia suolistossani ja sisäelimeni saivat kouristuksia. Se on hyvin epämiellyttävää. Vessaan täytyy mennä 30–40 kertaa päivässä. Ja kun menet, se on pelkkää verta. Se on kauheaa – se näännyttää sinut.

Myös TSN:n Rick Westheadin mukaan Toradolin käyttö on hyvin yleistä NHL:ssä. Useat agentit ovat kertoneet hänelle, että heillä on pelaajia, jotka ottavat lääkkeen ennen jokaista runkosarja- ja pudotuspeliottelua lievittääkseen kipua.

– Vastuu putoaa lääkärien ja valmentajien harteille. Jos uskoo pelaajia, miten voi olla, että heille annetaan viideksi päiväksi tarkoitettuja reseptilääkkeitä koko kauden eikä kerrota mitä siitä voi seurata? Westhead ihmettelee.

Dokumentissa kuullaan lääkärin vastaus kysymykseen.

– Miksikö emme halua puhua siitä? Koska jos puhumme, saamme potkut. He (seura) haluavat olla varmoja, että olet liittoutunut ensisijaisesti valmennusportaan kanssa, et pelaajien, sanoo Justin Roethlingshoefer, entinen AHL-fysiikkavalmentaja.

Vaihtoehtoisten lääkintätapojen suosittelu pelaajille maksoi Roethlinshoeferille hänen työnsä Anaheim Ducksin organisaatiossa.

HIFK:ssa vuosi sitten pyörähtänyt Kyle Quincey on niin ikään mukana dokumentissa kertomassa omista kokemuksistaan.

– Jos otit Toradolia, se peitti kaiken kivun. Tunsin itseni supermieheksi. Minuun ei voinut tehdä kipeää, hän kuvailee.

– Ymmärrys on täysin nolla. Kukaan ei kerro meille, mitä tämä lääke tekee.

”The Problem of Pain” -dokumentin näet tästä.