HPK – kausiennakko 2020-21: Konkarit ovat kovia, uusi luotsi mysteeri – viime kausien loisto ei toistu

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiKiekko käy läpi ennen liigakauden alkua päivittäin yhden joukkueen siten, että runkosarjan voittajaksi arvioitu joukkue-ennakko julkaistaan viimeisenä. Tässä ennakossa esille nousee siis runkosarjassa arvioidemme mukaan 9. sijoittuva hallitseva Suomen mestari HPK.

Mihin vie HPK:n tie?

Kerho muuttui kevään 2019 sensaatiomaisen Suomen mestaruuden jälkeen valtavasti avainpelaajien, hyökkääjien Teemu Turusen, Otto Paajasen ja Robert Leinon sekä maalivahti Emil Larmin johdolla lähdettyä muualle. Joukkue ei siltikään romahtanut mestaruuden jälkeisellä viime kaudella pahasti – eikä varsinaisesti mestaruuskrapulastakaan ollut tietoa.

Joukkueessa on nähtävissä useita sellaisia asioita, jotka näkyvät kaudesta toiseen askissa. Yksi suurimmista on se, ettei HPK näyttänyt ajautuvan todelliseen liriin suhteutettuna odotuksiin Antti Pennasen päävalmentajakaudella kertaakaan – tai ainakaan silloin, kun sitä ehkä ajatteli odottavan. Nyt penkin taakse nousee Matti Tiilikainen, joka on liigaluotsina keltanokka.

HPK:ssa voi olla nähtävissä enemmän rajua turbulenssia kuin aikoihin. Pudotuspelipaikoille yltäminen tekee tiukkaa.

Viisi väitettä

1. väite – HPK ei tule olemaan kärkikahinoissa mukana samalla tavalla kuin parilla aiemmalla kaudella. Syy tähän on Pennasen lähtö valmentajistosta sekä muutenkin heikentynyt kokoonpano. Ei se toki huono ole, mutta lauma kaipaisi turusia ja paajasia johtamaan joukkoja ja hyökkäyspeliä.

2. väite – HPK ei ole aiemmin horjunut, vaikka kokoonpano on elänyt paljon kausien välissä. Nytkin nippu on kyllä ihan potentiaalinen Ville Koistisen, Juuso Ikosen, Petri Kontiolan ja Jesse Mankisen saavuttua Kerhoon. Etenkin Koistisen ja Kontiolan kohdalla on jännä nähdä, onko aika ajanut heistä jo ohi, vai riittääkö jalka vielä.

3. väite – Kerhon maalivahtiosastoa katsoessa ei paljoa naurata. Sen muodostavat Joona Voutilainen, Tuomas Aalto ja Daniel Lebedeff. Yksikään näistä ei todennäköisesti ole huipputasoisen ykkösmaalivahdin veroinen Liigaan, Voutilainen pelasi viime kaudella 46 ottelua prosentein 90,4.

4. väite – Kerho oli viime kaudella ylivoimapelissä Liigan keskikastia, mutta alivoimapelaaminen sakkasi pahan kerran. Nyt kummankin tulee kohota ylemmäs, jos joukkue haluaa pärjätä. Periaatteessa jo aiemmin mainittujen soturien pitäisi pystyä johtamaan joukkuetta erikoistilannepelaamisessa.

5. väite – HPK on suomalaisen kiekon lippulaiva siinä mielessä, että sen kokoonpanoon kuului 19. syyskuuta vain yksi ulkolainen pelaaja, Viron Kristjan Kombe. Konkarien ja nuorempien suomalaissekoitukselle iso kehu suomalaisuudesta. Kansallisteko!

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Ville Koistinen – Ei esittelyitä kaipaa. Monissa liemissä keitetty konkaripakki on Liigan tasolle äärimmäisen nimekäs vahvistus – mutta miten on vauhdin kanssa, riittääkö vai ei? Rikkonainen viime kausi meni Saksassa ja Tsekissä, ja otteluita vyölle kertyi vain 30 kappaletta. Lähtökohdat MM-hopea- ja pronssimitalistilla kauteen voisivat olla tietysti paremmatkin.

Juuso Ikonen – Hyökkääjä palaa Suomeen parin Ruotsin ja yhden Yhdysvaltain reissun jälkeen. Ikonen osoitti juonikkuuttaan niin SHL:ssä kuin AHL:ssäkin, mutta viimeinen todellinen steppi taisi jäädä ottamatta. HPK:ssa sellainen tekisi hyvää niin pelaajalle kuin ennen kaikkea joukkueelle.

Petri Kontiola – Olympiakävijä, KHL-taustainen pistelinko… Luulisi, että annettavaa on. Kontiolan suurin hyve on se, että hän on parhaimmillaan juuri silloin, kun on pakko olla. Pelaaja pystyy kantamaan vastuuta tärkeillä hetkillä.

Jesse Mankinen – Liigaa edellisen kerran Pelicansissa pelannut Mankinen oli Lahdessa kovin ailahteleva. 2018-19 oli nappikausi, mutta viime kaudella pinnoja kertyi vain 11 kappaletta. Hyökkääjä on käyny jo kahdesti ulkomailla (KHL ja NLA), mutta kumpikin visiitti on jäänyt lyhyeksi. Olisiko Kerhossa aika lopulliselle läpimurrolle vajaat kolmekymppisenä?

Näin runkosarjassa käy

HPK:ssa on Koistisen, Kontiolan, Mankisen ja kumppanien johdolla kyllä paljon osaamista siellä täällä, mutta jatkuva vaihtuvuus pelaajarintamalla alkaa näkymään jossain vaiheessa taatusti. Lisäksi kysymysmerkkejä Kerhon ylle tuo Tiilikainen – Suomen mestari -luotsi Pennasen paikkaaminen ei todellakaan ole helppo tehtävä etenkään ensikertalaiselle.

Koneet voivat käynnistyä, mutta nuorentuvassa Liigassa konkarien ja nuorten tulisi löytää tasapaino keskenään. Löytävätkö Kontiola tai Koistinen uusina samat sävelet vanhojen kerholaisten kanssa? Todennäköisesti, ovathan kummatkin huikeita pelimiehiä. Pelaajien on pakko onnistua ratkaisun paikoissa ja erikoistilanteissa.

Kysymysmerkkejä Kerhon leveyden suhteen on silti niin paljon, ettei joukkuetta voi korkeammalle sijoittaa.

Runkosarjan 9. sija.

Valmennus

Päävalmentaja: Matti Tiilikainen
Valmentajat: Janne Sinkkonen, Timo Turunen
Maalivahtivalmentaja: Juha Lehtola

Kokoonpano

#MaaPelaajaPPPelipaikkaIkä
1Tuomas AaltoMVMaalivahti30.09.2000
60Daniel LebedeffMVMaalivahti23.05.1999
83Joona VoutilainenMVMaalivahti17.11.1996
10Ville Koistinen (A)PPuolustaja17.06.1982
37Ossi IkonenPPuolustaja04.03.1990
43Otto LatvalaPPuolustaja14.07.1999
50Atso LehtinenPPuolustaja02.01.2001
56Santeri LukkaPPuolustaja19.07.1991
58Valtteri JeskanenPPuolustaja07.11.2000
63Elmeri EronenPPuolustaja27.01.1995
75Eemeli RäsänenPPuolustaja06.03.1999
Jared McIsaacPPuolustaja27.03.2000
14Mikko LahtelaKHKeskushyökkääjä19.10.1992
15Jesse Mankinen (A)OH/VHOikea/Vasen laitahyökkääjä20.05.1991
16Jere JokinenHHyökkääjä09.04.2000
21Jere Innala (A)VHVasen laitahyökkääjä17.03.1998
26Tommi TikkaKH/VHKeskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä28.08.1995
27Petri KontiolaKHKeskushyökkääjä04.10.1984
28Markus Nenonen (C)VH/OHVasen/Oikea laitahyökkääjä29.10.1992
29Miro RuokonenVHVasen laitahyökkääjä27.03.1996
44Santtu HakanenHHyökkääjä17.01.2001
45Henri KanninenKHKeskushyökkääjä17.10.1994
48Valtteri PuustinenOH/VHOikea/Vasen laitahyökkääjä04.06.1999
49Kasperi HeinänenHHyökkääjä07.07.2001
61Juuso IkonenOH/VHOikea/Vasen laitahyökkääjä03.01.1995
64Harri KainulainenKH/OHKeskushyökkääjä/Oikea laitahyökkääjä21.03.1996
77Daniel MäkiahoOHOikea laitahyökkääjä04.05.2001
81Joona MontoKHKeskushyökkääjä22.06.1994
86Kristjan KombeKH/VHKeskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä28.03.2000

Lue aiheeseen liittyen myös

Kovia pisteitä ja sensaatiomainen suomenmestaruus – Leijonien debytantti yllättänyt Liigassa: ”Täällä on hyvä treenata ja hyvät valmentajat – oon tykännyt”