KHL:n voimasuhteet ovat pysyneet hyvin samanlaisina jo useamman vuoden ajan, eikä kausi 2020-2021 tule olemaan poikkeus. Kuilu sarjan suurimpien ja pienimpien seurojen välillä on valtava, joten yllätyksiä tuskin nähdään.

SuomiKiekko listasi alle sarjan neljä suurinta mestarikandidaattia.

TsSKA Moskova – edes isot menetykset eivät horjuta

KHL:n viimeisin mestari TsSKA Moskova on tulevallakin kaudella sarjan suurimpia – ellei suurin mestarisuosikki. Vedonlyöntiyhtiöt ovat asettaneet venäläisseuralle pienimmän mestaruuskertoimen.

Harjoituskaudella vahvasti esiintynyt moskovalaisjoukkue on menettänyt riveistään kovia nimiä, kuten Ilja Sorokinin, Kirill Kaprizovin sekä Mihail Grigorenkon, mutta tilalle on löytynyt hyviä pelimiehiä. Joukkueen nimekkäimpiä hankintoja ovat Washington Capitalsista potkut saanut Brendan Leipsic ja Vancouver Canucksista saapunut Nikolai Goldobin.

Kovien hyökkääjävärväysten lisäksi TsSKA on löytänyt jo valmiiksi rautaiseen puolustukseensa täsmähankintoja, kuten Salavat Julajev Ufasta saapuneen Artjom Sergejevin, joka on tuttu kasvo myös Venäjän maajoukkueesta.

Päävalmentaja Igor Nikitinin luotsaama suurseura on illasta toiseen vaikea kukistettava, joten pisteitä kertyy jälleen tasaiseen tahtiin.

Arvio: Läntisen konferenssi sija 1.

Joukkueen suomalaiset: Ei suomalaisia

SKA Pietari – kaukalossa viilettää muuttunut joukkue

Sarjan jättiläinen yrittää palauttaa mestaruuden Pietariin suurten muutosten voimiin, mutta tällä kaudella tehtävästä tulee hankala.

SKA:n toimistolla on riittänyt harjoituskaudella kiirettä, sillä kesän aikana joukkueen sisällä on nähty lähemmäs 40 pelaajasiirtoa. Joukkueen hyökkäyksestä muun muassa Jori Lehterä, Jarno Koskiranta, Dmitri Kagarlitski sekä Nail Jakupov ovat vaihtaneet maisemaa. Joukkueen vahvuuteen on hankittu puolestaan esimerkiksi TsSKA Moskovassa lähes 50 tehopistettä nakuttanut Linden Vey.

SKA on valmistautunut kauteen huolella, sillä pietarilaiset ovat pelanneet peräti 11 ottelua, joista tuloksena on ollut kuusi tappiota ja viisi voittoa.

Pietarissa puhaltavat uudet tuulet, eikä joukkue oli aivan kirkkain mestarisuosikki. Voittotaistelusta SKA:ta ei voi kuitenkaan koskaan laskea pois.

Arvio: Läntisen konferenssin sija 2.

Joukkueen suomalaiset: Miro Aaltonen, Joonas Kemppainen

Joonas Kemppaisen edustaman SKA Pietarin peli ei ole alkukaudesta valmista. Joukkue on muuttunut paljon edelliskaudesta. Kuva: SKA.ru.

Ak Bars Kazan – moskovalaisten suurin haastaja

Ak Bars Kazanilla on jälleen kasassa niin kova materiaali, ettei sillä voi tavoitella muuta kuin mestaruutta.

Ak Bars on saanut värvättyä riveihinsä sarjan supertähden Nigel Dawesin, joka saalisti menneellä kaudella 50 tehopistettä ja sitä aikaisemmalla kaudella peräti 69 tehopistettä. Dawesin lisäksi haaviin on tarttunut Ranskan maajoukkuetähti Stéphane Da Costa, joten tulivoimaa löytyy entistä enemmän.

Harjoituskaudella kazanilaiset ovat vaikuttaneet yllättävän valmiilta kauteen. Kahdeksasta ottelusta peräti seitsemän viimeistä kamppailua on päättynyt voittoon. Kazanin kohdalla voidaankin puhua isosta yllätyksestä, ellei tämä joukkue etene pitkälle.

Arvio: Itäisen konferenssin sija 1.-2.

Joukkueen suomalaiset: Ei suomalaisia

Avangard Omsk – mestaruusjahti jatkuu

KHL:n mestaruus on vältellyt tätä sarjan suurseuraa. Avangard oli lähellä mestaruutta kaudella 2018-19, kun se taipui vasta finaalisarjassa TsSKA Moskovalle. Tämä jättikin seuralle nälkää, minkä jälkeen seuraava kausi meni pilalle koronaviruksen vuoksi. Olisiko tulevalla kaudella vihdoin Avangardin aika?

Joukkueen harjoituskausi ei olisi voinut sujua paremmin: seitsemästä ottelusta kertyi seitsemän voittoa. Otteluissa vahvoja näyttöjä on antanut muun muassa Corban Knight, joka tykitti menneellä kaudella 20 maalia Barys Nur-Sultanin riveissä.

Knightin lisäksi hyökkäystä on vahvistettu Tshekin maajoukkuetähti Jiri Sekacilla sekä puolustusta NHL:n porteilla käyneellä Oliwer Kaskella. Suomalainen onkin saanut heti harjoituskaudella suuren roolin seuran takalinjoilta.

Huimasti NHL-kokemusta omaavalla päävalmentaja Bob Hartleylla on vielä ainakin tämä kausi aikaa näyttää. Nyt pohjoisamerikkalaisen on saatava tulosta aikaan.

Arvio: Itäisen konferenssin sija 1.-2.

Joukkueen suomalaiset: Oliwer Kaski, Ville Pokka

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Mestarisuosikkien haastajat: Metallurg Magnitogorsk, Dinamo Moskova, Salavat Julajev Ufa, Jokerit