Raimo Helminen pohtii TPS:n sivuilla joukkueen identiteetin muodostamista: ”Jos ei ole kunnon draivia, olen pettynyt”

© Kuva: Juha Tamminen

Raimo Helminen toimii TPS:n päävalmentajana tulevalla kaudella. Helminen joutuu uuden joukkueen ohjaksiin hankalassa tilanteessa.

Palloseura ei ole päässyt vielä koronatilanteen takia treenaamaan yhdessä, vaan pelaajisto on harjoitellut omatoimisesti. Siksi Helminenkään ei ole vielä päässyt tapaamaan koko joukkuetta.

Helminen kertoo TPS:n sivuilla julkaistussa Silvennoisen suvivieras -juttusarjassa, että turkulaisten fysiikkavalmentaja Risto Rosendahl on tähän saakka toiminut harjoittelun suhteen vetovastuussa.

Uuden liigakauden odotetaan kuitenkin alkavan lokakuussa. Aikaa on yhä paljon, joten Helminen ehtii kyllä tutustua ryhmään tarpeeksi ennen kuin tosipelit alkavat.

Helminen paljastaa haastattelussa, miltä ajatus TPS:n ruoriin tarttumisesta aluksi tuntui.

− Mielenkiinto heräsi heti. Tepsi on iso ja perinteinen seura, Uraman Rauli (urheilujohtaja) tuli siihen mukaan ja kaikki mikä tähän liittyi oli heti kiinnostavaa. En sitä oikein muuten osaa sanoa kuin että alusta asti tämä tuntui hyvältä haasteelta, Helminen kuvailee.

TPS muuttuu rajusti ensi kaudeksi. Joukkue on tehnyt kosolti hankintoja, ja viime viikkoina Palloseuran sopimusuutiset ovat hallinneet Liigan uutiskenttää.

Joukkueessa on näillä näkymin ainakin kymmenen ulkomaalaispelaajaa. Monet ovat pohtineet, miten näin paljon vaihtuvuutta kokeneen seuran saa yhtenäiseksi, varsinkin kun päävalmentajakin on uusi.

− Se on ihan koko organisaation homma. Meidän kaikkien, niin pelaajien kuin valmentajienkin, pitää olla avoimia, että saamme joukkueesta yhtenäisen, Helminen pohtii.

− Ei sitä yksi ihminen järjestä, vaan siihen tarvitaan kaikkia. Ennen kaikkea tietysti joukkue tekee sen keskenään, mutta valmentajien ja seurajohdonkin tulee olla hereillä, Helminen jatkaa.

Helminen on kartuttanut itselleen valmennuskokemusta, mutta Ilvekseen ja tamperelaisuuteen vahvasti profiloituva ”Raipe” on taatusti monille erikoinen ajatus TPS:n penkin takana.

Millaisen joukkueen umpitamperelainen päävalmentaja tekee turkulaisseurasta?

− Identiteetti pitää löytyä nopeasti. Sitä lähdetään hakemaan ihan ensimmäisistä treeneistä lähtien. Tekemisen pitää olla määrätietoista ja jämptiä, mutta se pitää tehdä myös hyvällä hengellä, Helminen sanoo.

Palloseura lähtee tulevaan kauteen erittäin nuorella joukkueella. Se on Helmisen mukaan pelifilosofiaan sopiva piirre.

− Monista pienistä asioista se koostuu, mutta haluan pelin olevan vauhdikasta ja jos siinä ei ole sellaista kunnon draivia ja yritystä, niin olen pettynyt, Helminen kertoo.

− Luulen, että sen tyylinen peli sopii paremmin juuri tällaiselle poikalaumalle kuin sellainen puolustusvoittoinen ja kyttäilevä tyyli, hän jatkaa.

Lopuksi Helminen vetää yhteen ajatusmallinsa siitä, mitä hän haluaa nähdä Turun Palloseuralta kaukalossa ensi kaudella.

− Sen verran vaativaa se peli on, että virheitä tulee varmasti. Mieluummin niin, että tekevälle sattuu, mutta jos et yritä ja teet virheitä, niin se ei ole hyvä asia.