George Floydin väkivaltainen kuolema sai NHL-tähden pohtimaan vähemmistöjen kokemaa tuskaa: ”Meidän on taisteltava vihaa vastaan”

Chicago Blackhawksin kapteeni Jonathan Toews otti maanantaina kantaa George Floydin kuolemasta seuranneisiin mellakoihin Yhdysvalloissa. Kanadalaishyökkääjä julkaisi Instagram-tilillään viestin, jossa hän kehoitti ihmisiä taistelemaan vihaa vastaan.

46-vuotiaan Floydin traaginen kuolema 25. päivä toukokuuta Minneapolisissa on johtanut Yhdysvalloissa suuriin rasismin ja poliisiväkivallan vastaisiin mielenosoituksiin. Afroamerikkalainen mies tukehtui, kun Derek Chauvin painoi polvensa hänen kaulansa päälle vähintään kahdeksan minuutin ajaksi.

Graafinen video Floydin väkivaltaisesta kohtalosta levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Videolla Floydin voi kuulla sanovan, ettei hän pysty hengittämään.

Chauvinia syytetään kolmannen asteen murhasta. Minneapoliisin poliisi erotti myös neljä muuta tapaukseen liittyvää viranomaista tehtävistään.

Mellakat ovat yltyneet väkivaltaisuuksiin ympäri Yhdysvaltoja. Toews uskoo, että afro-amerikkalaisella yhteisöllä on oikeus saada äänensä kuuluville.

– Moni ihminen saattaa olla sitä mieltä, että nämä mielenosoitukset ja mellakat ovat huono tapa vastata. Voin myöntää, että valkoisena miehenä se oli myös minun ensimmäinen reaktioni, mutta kuka minä olen kertomaan, ettei heidän tuskansa olisi aitoa. Erityisesti kun tilanne on kiehunut pisteeseen ettei se ole enää hallinnassa, Toews kirjoitti.

– En hyväksy varastamista, mutta voinko vain istua täällä ja sanoa, että rauhanomainen protesti olisi ainoa oikea vaihtoehto? Siihen on jo annettu tarpeeksi aikaa. Jos se olisi ollut vastaus, olisimme saaneet sen jo aikoja sitten.

Kahden miehen keskustelu laittoi ajattelemaan

Toews referoi myös tekstissään kahden tummaihoisen miehen käymää keskustelua, joka tallentui videolle yhden mielenosoituksen aikana. Miesten kuullaan puhuvan siitä, kuinka he ovat osoittaneet mieltään koko elämänsä näkemättä koskaan muutosta systeemissä.

– Kuuntele näiden kahden miehen keskustelua. He ovat kadoksissa ja he kärsivät. He pyrkivät saamaan paremman tulevaisuuden, mutta vanhempina he ymmärtävät, että heidän yrityksensä saattoivat olla turhia.

– Heillä ei ole vastausta ratkaisulle seuraavan sukupolven mustille miehille ja naisille. Se särkee sydämeni.

– En voi teeskennellä hetkeäkään, miltä tuntuisi olla mustan miehen saappaissa. Videon näkeminen George Floydin kuolemasta ja sen aiheuttamat väkivaltaiset reaktiot ympäri maata saivat minut kyyneliin.

– Se sai minut pohtimaan, kuinka paljon tuskaa mustat ja muut vähemmistöt todellisuudessa kärsivät? Millaista on kasvaa heidän maailmassaan? Olenko väliinpitämätön oikeuksista, joita minulla on ja heillä ei?

– Myötätunto merkitsee minulle sitä, että yrittäisin edes ymmärtää mitä muut käyvät läpi. Viestini ei ole vain mustille. Viestini on valkoisille, joita kehoitan avaamaan heidän silmänsä ja sydämensä. Se on ainoa vaihtoehto.

– Meidän on taisteltava vihaa vastaan ja pelättävä sitä tietoisesti rakkaudella. Älä kysy mitä voit tehdä minulle, vaan kysy mitä voisin tehdä sinulle? Ole se, joka tekee ensimmäisen liikkeen. Loppujen lopuksi rakkaus hallitsee kaikkea.

Stanley Cupin kahdesti voittanut 32-vuotias Toews on viimeisiin Floydin kohtaloon kantaa ottanut pelaaja. Aiemmin mielipiteensä ovat antaneet kuuluville myös San Jose Sharksin Evander Kane ja Logan Couture, Winnipeg Jetsin Blake Wheeler sekä Toronto Maple Leafsia edustava Auston Matthews.

Lähde Sportsnet