Chicago Blackhawksin entinen GM Mike Smith (2000-04) saattaa olla yksi aliarvostetuimmista vaikuttajista seuran menestyksekkääseen 2010-lukuun.

Smith onnistui varaamaan 2000-luvun alussa NHL:ään myöhemmin tähtipelaajiksi kehittyneitä pelaajia kuten Duncan Keithin, Corey Crawfordin ja Brent Seabrookin.

Menestyksestä Smith ei kuitenkaan koskaan päässyt nauttimaan, sillä Blackhawks antoi hänelle potkut kesken kauden 2003-04.

Smith on nyt avautunut tuoreessa The Athletic -lehden haastattelussa, että häntä kohdeltiin Blackhawksin johtoportaan toimesta surkeasti. Erityisesti hänen varauksiaan pidettiin Blackhawksin sisällä todellisina epäonnistumisina.

Jo pelkästään alimittaisen Duncan Keithin varaaminen oli aiheuttaa Smithille potkut kesällä 2002, mutta viimeinen niitti saattoi olla vuoden 2003 varaustilaisuuden valinta: Dustin Byfuglien.

Blackhawksin pelaajien kehityspäällikkö Marshall Johnston ja pelaajatarkkailija Bruce Franklin olivat hyvinkin eri mieltä WHL-seura Prince George Cougarsin ”jykevän” hyökkääjän osaamisesta.

– Hän on niin v*tun lihava, eikä hän osaa pelata v*ttuakaan, Smith muisteli Franklinin sanoneen Byfuglienista.

– Minua ei kiinnosta v*ttuakaan se, sillä hän osaa pelata, Johnston oli vastannut tähän väitteeseen.

”Big Buff” -lempinimen urallaan saanut Byfuglien päätyi lopulta Blackhawksiin vuoden 2003 varaustilaisuudessa vasta kahdeksannen kierroksen 245. valinnalla.

Kun Byfuglien astui ensimmäisen kerran Blackhawksin kiekkolupausten leirillä kaukaloon, muuttui arvostelijoiden mieli nopeasti.

– Hyvät pelaajat tietävät mitä tehdä kiekon kanssa jo ennen kuin kiekko on saapunut heille – sen takia hän on aivan eri kastissa kuin muut. Näin kun Byfuglien sai kiekon lapaansa, hän pyörähti ympäri ja tarjoili kiekon ykkösellä laitahyökkääjän lapaan. Sen jälkeen katsoin apulais-GM:ää ja sanoin: ”herranjestas sentään, tässä on pelaaja”. Tämä on tarina Byfuglienista, Smith kertoi.

Byfuglienista kehittyi vuosia varauksen jälkeen tärkeä osa Blackhawksin historiaa. Jenkkijärkäle voitti keväällä 2010 Stanley Cupin, jonka jälkeen hänet kaupattiin Atlanta Thrashersin riveihin.

Byfuglien on pelannut NHL-urallaan 869 ottelua puolustajana ja hyökkääjänä. Näissä otteluissa hän on kerännyt komeat pisteet 177+348=525.