NHL-taituri takoi 50 maalia ja jätti pian sen jälkeen NHL:n – palasi myyntitykiksi kotimaahansa: ”Sanoivat typerimmäksi ratkaisuksi NHL:n historiassa”

© Kuva: Getty Images

Legendaarinen ruotsalaishyökkääjä Håkan Loob, 59, on avannut taustoja erikoisesta peliurastaan.

Loob muistetaan NHL-kaukaloista vuosilta 1983-89, kun hän pelasi kuuden kauden ajan Calgary Flamesin riveissä.

Pienikokoinen ruotsalaistaituri nousi jo uransa alussa Flamesin fanien suosikiksi. Erityisesti fanien muistissa saattaa olla Loobin sensaatiomainen kausi 1987-88, jolloin hän teki 80 ottelussa huimat 50 maalia ja 106 pistettä.

Uransa parhaassa vireessä ollut Flames-hyökkääjä päätyi kuitenkin kesällä 1989 yllättävään ratkaisuun, kun hän halusi palata takaisin Ruotsiin.

– Se päätös tehtiin puhtaasti perheen takia. Vanhin poikani Henrik oli juuri aloittamassa koulun ja halusimme hänen tekevän sen Ruotsissa. Olisin voinut pelata NHL:ssä vielä viisi vuotta lisää rahan takia, mutta minä tai vaimoni Marie ei oltu liiemmin hienojen autojen ja luksuksen perään. Moni ihminen varmasti sanoi, että päätökseni oli yksi typerimmistä NHL:n historiassa, Loob avasi Expressenin haastattelussa.

– Pelasin yhdessä NHL:n parhaassa joukkueessa, ja palkat olivat juuri silloin nousemassa aivan eri summiin. Kyse ei ollut enää sadoistatuhansista, vaan enemmänkin miljoonista dollareista, ruotsalaislegenda jatkoi.

Loob palasi lyhyen NHL-uransa jälkeen Karlstadiin pelaamaan kasvattiseuransa Färjestad BK:n joukkueeseen.

– Minulle ei ollut edes muita vaihtoehtoja. Rakastin jo ennen NHL:ää sitä kaupunkia ja pelata siinä joukkueessa. Sain silloin 30 000 – 40 000 Ruotsin kruunua palkkaa. Se oli paljon rahaa, koska SHL:ssä alkoi myös silloin nousemaan palkat. Tein samaan aikaan töitä kauppamiehenä paikalliselle metalliyhtiölle. Mitä pidemmälle mentiin, niin sitä vaikeampi oli pelata ammatikseen jääkiekkoa ja tehdä toista työtä samaan aikaan. Jääkiekosta tuli niin paljon ammattimaisempaa näinä aikoina, Loob kertoo.

Ensi heinäkuun 6. päivä 60 vuotta täyttävä ruotsalainen paljasti samalla haastattelussa, että hänen uransa kiekon parissa päättyy tähän kauteen.

Loob pelasi NHL:n jälkeen Färjestadissa seitsemän kautta, jonka jälkeen hän toimi 22 vuotta seuran toimitusjohtajana sekä GM:nä. Hän on työskennellyt viimeisen kahden kauden ajan Calgary Flamesin pelaajatarkkailijana.