Leijonien kultakippari Ossi Väänänen: ”Raymond Bourque – upea tarina”

© Kuva: Getty Images

Leijonien kapteenina MM-kultaa voittanut Ossi Väänänen arvostaa Ray Bourquen uran ja saavutukset korkealla. Väänänen ei pelannut Bourquen kanssa samassa joukkueessa, mutta häntä vastaan useita kertoja. Keskiviikkona Viasatin ja Viaplayn kanavilta nähdään Bourquen uran kruunu, kun hän voitti vihdoin ja viimein Stanley Cupin – ei Bostonissa vaan Coloradossa.

Bourque edusti Boston Bruinsia miltei 22 kautta putkeen ja hänestä tuli sen hetken pisimpään pelannut pelaaja, joka ei ollut voittanut Stanley Cupia. Boston laski ehkä kautta aikojen suurimman sankarinsa kesken kautta 1999-2000 Coloradoon, jotta hän saisi tilaisuuden voittaa viimein mestaruuden. Harvemmin nämä loppukauden siirrot onnistuvat – eivät nytkään. Mutta Bourque päätti jatkaa vielä kauden ja viimein täyttymys
tuli.

– Boston laski hänet kesken kauden pois, mutta näistä siirroista ei yleensä tule yhtään mitään. Harvoin natsaavat. Eikä hänelläkään ennen seuraavaa kautta, Väänänen sanoo.

– Raymond – upea tarina. Legenda, puolustajasuuruus… menee ihan kärkinimien joukkoon jääkiekkohistoriassa. Harmaa parta päällä pääsi nostamaan cupin.

Ossi Väänänen arvostaa Ray Bourquen työmoraalia ja tekemisen tasoa – illasta toiseen.

– Ne, jotka ymmärtävät, tajuavat millaisia uhrauksia tuollainen ura vaatii. Mitä hän on käynyt läpi, Väänänen sanoo.

– Kun tarina saa tuollaisen päätöksen, se on liikuttavaa.

Helpolla ei Bourque täyttymystään saanut. Colorado joutui uurastamaan täydet seitsemän ottelua ennen kuin New Jersey taipui. Viimein koko jääkiekkomaailman odottama hetki täyttyi ja Bourque sai kannun käsiinsä. Ja se jäi hänen uransa viimeiseksi otteluksi. Tätä ennen hän pelasi yhteensä 1612 ottelua, teki yli 400 maalia – ainoana puolustajana koskaan, pelasi 19 All Stars -peliä, valittiin NHL:n ykköstähdistöön 13 kertaa ja kakkostähdistöön kuusi kertaa, valittiin viidesti NHL:n parhaaksi puolustajaksi ja uransa alussa kauden parhaaksi tulokkaaksi. Kunnioituksen määrästä kertoo myös se, että hänen numeronsa 77 on jäädytetty niin Bostonissa kuin Coloradossa.

Viasat ja Viaplay näyttävät Ray Bourquen ja muun Coloradon juhlat, mutta pitkän kaavan kautta. Scott Stevensin kivikova New Jersey taisteli viimeiseen asti, mutta satu sai kauniin lopun.