Sportin yksi kauden suurimmista onnistujista, tehopakki Valtteri Viljanen vastaa puhelimeen Porissa. Siellä syntyneen pelaajan puhetta leimaa voimakas murre, mutta samalla äänensävy on kirkas olosuhteisiin nähden. Koronavirus lopetti sesongin ja ex-hyökkääjä on sairaslistalla alavartalovamman takia.

– Se rajoittaa tekemistä. Ei pääse salille ja on juoksukielto. Mää sain järjestettyy hallilta kuntopyörän parvekkeelle. Sain viikko sit alkaa pyöräilee sillä. Pystyy tekee treeniä, ettei ihan pääse niin sanotusti rupsahtaa, pelaaja hymähtää puhelimitse.

Urheilumaailma kohahti keskiviikkona, kun mediaan pääsi tieto, että osa liigaporukoista olisi aloittamassa jo ensi viikolla joukkuetreenit.

– Odotellaan, että mitä tapahtuu. Ei ole varmaa, miten jatketaan. Tällä viikolla pitäisi tulla infoa seuran puolesta, että miten edetään. Ollaan jännän äärellä, Sportille kauden 52 ottelussa huimat tehot 4+25=29 (-2) iskenyt pakki luettelee.

Iso steppi

Kuten tehot osoittavat, otti Viljanen huiman askeleen Liigan valovoimaisimpien puolustajien joukkoon. Kauden 25 syöttöpinnaa olisi jokaiselle pelaajalle kova rekordi. Liekö kyseessä jopa läpimurtokausi?

– No toivoisin, että ne olivat ensiaskeleet. Sain vastuuta tosi paljon, pääsin pelaa omilla vahvuuksilla. Tarvii kehua (pakkipari Paul) Geigeria, päästiin hyvään yhteispeliin. Se auttoi tosi paljon, erikoistilanteissakin pelannut ja vastuun kautta itseluottamusta saanut pakki sanailee.

– Lähti positiivinen lumipalloefekti.

Viljanen pelasi viime vuosikymmenen alussa viidellä eri kaudella Ässien A-nuorissa ikäluokan SM-liigaa hyökkääjänä. Pelaaja ei koe, että tuo pelipaikka olisi ollut yksi syy menneen kauden massiiviseen syöttöpinnasaaliseen.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Sain vastuuta tosi paljon, pääsin pelaa omilla vahvuuksilla. Tarvii kehua Geigeria, päästiin hyvään yhteispeliin.[/nosto]

– Emmä usko, että enää. Ehkä silloin enemmän, kun vaihdoin pakiksi. Peli on muuttunut viime vuosina enemmän, pakki sanoo, ja jatkaa:

– Totta kai syöttöpisteen saaminen vaatii sen, että hyökkääjä tekee maalin. Tietysti kaikki lasketaan, mutta ne on monen asian summia.

Viljasen A-junnukausista kolme oli ottelumäärältään isompia. Hän pelasi sesongilla 2010-11 A:ssa vain yhden pelin, mutta seuraava kausi toi vyölle pudotuspelit huomioiden 33 matsia.

– Ensimmäisen vuoden olin A:ssa B-junnuikäisenä hyökkääjänä. Seuraavana olin hyökkääjänä A-junnuikäisenä melkeen koko kauden, ehkä viimeiset 6-9 peliä kokeilin pakin roolia.

– Kolmantena kautena A:ssa meillä vaihtu valmentaja. Kaukorannan Pasi tuli ja kävimme aloituspalaverit kesällä. Oli pakko kysyä, että mikä on meikäläisen homma, että missä vedän. Pasi kysyi omaa mielipidettä. Sanoin, et kokeillaan pakin roolia.

Valtteri Viljanen on kiekollinen pakki. KUVA: Juha Tamminen.

Potentiaalinen Sport

Jos oli Viljanen iskussa läpi päättyneen kauden, niin lähellä oli onnistumista Sportkin. Ari-Pekka Pajuluoman kenkimisen jälkeen Risto Dufva sai peliin itua, mutta pistepussissa tuo ei näkynyt tarpeeksi.

– Oli paljon maalin pelejä, ne käänty tappioiksi. Hävittii yhdellä maalilla paljon, ei se sit vaan lähteny.

– Tuntui, että lähtis, mutta ei siltikää lähteny, vaikka oli hyvä fiilis. Ei siinä mitää epätoivoo ollu, joukkuehenki pysy hyvänä koko kauden. Siitä ei ollut kiinni.

Kotkapaidat hävisivät runkosarjassa peräti 17 ottelua maalin erolla, osan varsinaisella peliajalla ja osan ylitöiden jälkeen. Siitä voi jokainen laskea, että joukkue olisi voinut kerätä pinnoja jopa 17-51 kappaletta enemmän. Hajonta on iso, mutta toisaalta se kertoo siitä, että isot asiat olivat pienestä kiinni.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Tuntui, että lähtis, mutta ei siltikää lähteny, vaikka oli hyvä fiilis. Ei siinä mitää epätoivoo ollu, joukkuehenki pysy hyvänä koko kauden.[/nosto]

– Vaikea sanoa, mistä se jäi kiikastaa, Viljanen summaa aiheen.

Sportin tekemistä kuvasti paljon tammikuun reissu Kuopioon ja Mikkeliin. Silloisen kuuden pinnan pelissä kotkapaidat voittivat KalPan 6-3 hatullisen latoneen Chris DeSousan johdolla, mutta seuraavana päivänä Jukurien vieraana korttitalo lässähti totaalisesti. Jukurit ryöpytti 5-0.

Aiemmin syksyllä Mikkelissä Sport sai selkäsaunan numeroin 1-6. Silloin jo avauserässä pihalle lensivät Jared Wilson ja Aleksi Ainali ja päätöserässä Roope Talaja.

– Varmaan hyvän ja huonon päivä ero oli liian suuri. Ailahtelevuutta oli liikaa.

Uutta kohti

Liigapakkien syöttöpörssissä neljänneksi sijoittunut Viljanen saattaa joskus hamassa tulevaisuudessa palata hyökkääjäksi, jos vaikka kesken pelin tulee loukkaantumisia sille osastolle.

– Pakin paikka on parempi meikäläiselle.

Liigassa 329 runkosarjan ottelua hyvin tehoin 22+80=102 (-10) ja pudotuspeleissä viisi koitosta tehoin 1+0=1 (-1) pelannut Viljanen on sen verran potentiaalinen nimi Liigankin mittapuulla hyökkäävässä puolustuspelaamisessa, että esimerkiksi Leijonat on pakko ottaa puheeksi.

– Emmä sitä sillai mieti. Riippuu, millai itte pelaa. Emmä stressaa sitä, jos sitä ei tuu, niin ei tuu. Koittaa auttaa joukkuetta ja pelaa mahdollisimman hyvin. Hieno unelma ois, jos sais pukee leijonapaidan päälle. Se ois tosi hieno asia kokea.

Viljasen arjessa vaikuttaa puheen äänen perusteella paistavan aurinko hankalasta nykytilanteesta huolimatta. Pelaajan vamma operoitiin reilu kuukausi sitten ja siis kuten todettua, hän sai vasta äskettäin luvan kuntopyöräilyyn.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Hieno unelma ois, jos sais pukee leijonapaidan päälle. Se ois tosi hieno asia kokea.[/nosto]

– Pakko täsä on reenata, omatoimisesti tai jonku kaverin kanssa: Kävelyä ja mettässä olemista. Keinoja löytää kyllä.

Koronaviruksessa ei montakaan hyvää asiaa ole, mutta yksi kultareunus löytyy. Luulisi, että jokainen oppii arvostamaan perusarvoja, terveyttä ja normiarkea entisestään.

– Itte tykkään treenata joukkueen kanssa, tulee uusia joukkuekavereita. Ois kiva päästä tutustuu mahdollisimman nopeesti ja saisi uuden arjen pyörii. Sillee kaipaa arkea.

– Tilanteelle ei voi mitää, eikä voi syyttää oikein ketää. Ei tähän oo syypäätä. Sillai kaikki ollaa samassa veneessä.

Uusista joukkuekavereista puheen ollen pitääkin kysyä, että minkälaisia veijareita uudet Sport-miehet Jonne Virtanen ja Nicas Lucenius ovat?

– En tunne yhtään. Vastustajan paidassa oon nähny.