MIKKELI. Viikon aikana kolme maata ja neljä peliä, jotka kahdessa eri joukkueessa ja sarjassa. Suomeen palannut Jukurien peruspakki, jutun arkistokuvassa oleva Mikko Kuukka, 34, muistanee ajan vuoden 2019 Suomen itsenäisyyspäivästä perjantaihin 13. päivään asti ikuisesti.

Mutta siis, neljä matsia viikossa kolmessa eri maassa ja lentokin Suomeen. Tuntuivatko nämä perjantain SaiPa-pelissä kropassa?

– Kyllä kieltämättä tuntui, ei ollut ihan tuore olo. Mutta hieno kokemus, ei ole tällaistakaan tullut aiemmin vastaan. Lentokoneet lentää, Liigan paluumuuttaja virnistelee hyväntuulisena SuomiKiekon haastattelussa SaiPa-voiton jälkeen.

Keskiviikkona vielä Sheffield-paidassa viilettänyt Kuukka luuti kahta päivää myöhemmin perjantaina Jukurien kakkosparissa Axel Rindellin vieressä vajaat 20 minuuttia. Suoritus oli peruspakilta perushyvä.

– Me pelasimme tosi hyvän ottelun, vauhdikasta peliä pelisuunnitelman mukaan. Viisikko toimi yhtenäisesti, Kuukka iloitsee viitaten koko jukurilauman panokseen.

– Se taisi mennä torstain puolelle, kun pelasin vielä Sheffieldissä. Ei tässä ole ehtinyt hirveästi tutustumaan pelikavereihin.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Se taisi mennä torstain puolelle, kun pelasin vielä Sheffieldissä.[/nosto]

Kuukka on peruspelaamisen ihannemies. Liigauran 626 runkosarjapeliä ovat tuoneet tehot 14+69=83, tehotilasto näyttää häikäisevää lukemaa +67. Uran 70 pudotuspelin vastaavat tilastot ovat 2+8=10 ja -25. Vaikka pudotuspelien tehotilasto on epäkohta, on hämeenkyröläinen eittämättä Liigan vankimpia syvyys- ja peruspakkeja.

– Voittopelin jälkeen on tietenkin hyvä fiilis. Mutta tässä ollaan uuden äärellä, kaikki asiat tapahtuivat nopeasti.

– Tänään (perjantaina) tulin suoraan aamujäille, torstaina lensin myöhään tänne.

Vähän kuin Mestis

Isobritannialainen EIHL tarjoaa näin suomalaislasien läpi todella kummallisen kuuloisia tarinoita. Kuukka pelasi englantilaisessa Sheffieldissä 18 ottelua tehoin 0+3=3. Sarja on monikansallinen, jossa on joukkueita Englannin lisäksi Skotlannista, Pohjois-Irlannista sekä Walesista.

– Pelaaminen oli aluksi vähän erilaista. Kaikkeen tottuu.

Liigaa Kuukka ei ole seurannut, mutta SaiPa oli perjantaina kuulemma sellainen, minkälainen se on ollut viimeiset kymmenen vuotta. Eli?

– Energinen ja työteliäs.

Kuukka sanoi, että EIHL:ssä pelaaminen oli erilaista. Hän tietää kertoa, miten sarja eroaa esimerkiksi Liigasta pelillisesti.

– EIHL ei ole niin kontrolloitua ja organisoitua, se on sellaista sooloilua ja kuritonta enemmän. Mutta sit siellä on tosi kova vauhti ja taitavia pelaajia todella paljon.

[nosto tasoitus=”oikea”]- EIHL ei ole niin kontrolloitua ja organisoitua, se on sellaista sooloilua ja kuritonta enemmän.[/nosto]

Tutulta kuulostaa. Voikohan EIHL-liigaa verrata pelillisestä näkökulmasta Mestikseen?

– No tietyllä tapaa joo, mutta siellä on paljon kokeneita pelaajia. Keski-ikä on varmasti kolmenkympin lähellä. En tiedä, kummalla puolella. Kamppailukovuus on kovaa luokkaa.

Kuukka on kärryillä. EIHL:n keski-ikä on jääkiekkotilastoihin erikoistuneen Eliteprospects-sivuston mukaan 27,65.

– Se on vähän kurintota ja semmoista, liigakonkari jatkaa kuvailua.

Neljä maata

Aiemman väliotsikon alla luki, että “EIHL tarjoaa näin suomalaislasien läpi todella kummallisen kuuloisia tarinoita”. Antaa Kuukan kertoa lisää.

– Sheffieldistä ainut lentokohde oli Pohjois-Irlanti, esimerkiksi Skotlantiin mentiin bussilla. Pohjois-Irlantiin voi mennä joko bussilla ja ottaa lossin tai sitten lentäen. Pitkiä bussimatkoja oli.

No olivatko nämä ne oho-reaktion luoneet ilmiöt?

– Puitteet olivat, meillä Sheffieldissä ne olivat aivan loistavat. Pukukopit, hallit, kaikki. Kun mentiin Skotlantiin johkin tiettyyn paikkaan ja pysäytettiin parkkialueelle, niin ei siinä edes tajunnut, että siinä on jäähalli. Puitteet vaihtelivat.

– Siellä on viisi hyvää organisaatiota, joilla on isot hallit ja hyvät puitteet. Siellä on myös niitä, joilla on erittäin heikkoja. Niistä tuli vähän sellainen “oho”-reaktio alkuun.

Pudotuspelejä kohti

Palataan Liigaan. Perjantain voitto antoi alkutalvesta syvällekin vajonneelle Jukureille uskoa tulevaan. SaiPa jäi jalkoihin suhteellisen dominoivan esityksen jälkeen.

– Tiedän, mitkä ovat joukkueen tavoitteet. Odotukset ovat kovat. Tavoitteet on mennä playoffeihin ja tämän yhden päivän perusteella kaikki potentiaali on siihen.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Tavoitteet on mennä playoffeihin ja tämän yhden päivän perusteella kaikki potentiaali on siihen.[/nosto]

– Alkukausi on ollut ylä- ja alamäkeä.

Omalla kokemuksella ja pelityylillä Kuukka pyrkii tuomaan tasaisuutta ja varmuutta Jukureihin. Perjantai sujui Kuukalta henkilökohtaisessa valossa upeasti lähtökohtiin nähden.

– No joo, kyllä mä ihan tyytyväinen olen. Tietysti joukkue auttoi hyvällä tekemisellä.