Ollaanko Liigassa hereillä? Suomalaistykki latoo hirmupisteitä kaudesta toiseen, mutta ”isommat ympyrät” antavat odottaa – ”Pelaan niin hyvin kuin pystyn”

Perjantaina liigassa JYP - HPK! Lunasta talletusbonus!

SAVONLINNA. Suomalaisen jääkiekkoväen on syytä laittaa pistelinko Matias Lainion, 23, nimi mieleen. Savonlinnalaisessa Mestis-joukkue SaPKossa hyökkäävä Laitilan oma tähti on paukuttanut kauden 19 ottelussa häikäisevät tehot 12+19=31.

Kultakypärän vire on ollut läpi syksyn sanalla sanoen järjetön, ja pelaaja on jäänyt pisteittä yhdessä ainoassa ottelussa. Tuo ihme tapahtui 11. lokakuuta kovimmassa mahdollisessa paikassa, kun kiikarit tilastoitiin pöytäkirjaan hallitsevaa Mestis- ja Suomen Cup -mestari Ketterää vastaan.

Pisteiden takominen maistuu, vaikka joukkueen etu joukkuepelissä menee tunnetusti edelle.

– On se kiva pelata niin, että saa omia pisteitä. Mutta olen aina ollut sellainen pelaaja, jolle joukkueen etu menee tietysti edelle.

– Maistuuhan se totta kai. On se kiva pelata niin, että saa omia pisteitä. Mutta olen aina ollut sellainen pelaaja, jolle joukkueen etu menee tietysti edelle. Ja myös sellainen pelaaja, ketä tykkää ratkaista ne kolme pistettä joukkueelle, Mestis-syksyn tähti numero yksi painottaa.

SuomiKiekko seurasi lauantaina Savonlinnassa SaPKon ja Hermeksen välistä ottelua. Se oli pitkään tasalukemissa 1-1, kunnes kultakypärä iski 2-1-maalin. Laukaus oli luokkaa mieletön.

Laukausko on se salaisuus pisteiden takomiseen?

– Kai se on se, että pystyn lukemaan peliä. Minulla on ollut ihan hyvin kuitenkin syöttöpisteitäkin. Itse arvioisin näin.

Tykki on näissä väitteissään ilman sarvia ja hampaita täysin oikeassa. Keväällä 2017 ja 2018 Nuorten SM-liigassa ja Mestiksessä pronssia voittanut hyökkääjä on painanut oikeastaan sarjasta riippumatta sellaista 40 pinnaa per runkosarja.

Lainio on pisteiden takojana mainio. Edellinen heikko kausi oli 2014-15, jolloin Lukon A-junnuissa hän iski 37 pelissä vaatimattomat tehot 2+14=16. Lainion uratilastoihin voit tutustua tarkemmin Eliteprospects-sivustolta.

Toimittaja ei halua vähätellä SaPKoa tai kovatasoista Mestistä, vaan haluaa pikemminkin nostaa Lainiota jalustalle. Olisiko maagisen pistetehtailun ollut syytä johtaa jo tässä vaiheessa johonkin muualle kuin 33 000 asukkaan Savonlinnan piskuiseen seuraan?

– No siis, mähän en pysty vaikuttamaan kuin omalla pelillä. Pelaan niin hyvin kuin pystyn. Toivottavasti se riittäisi tämän kauden jälkeen Liigaan. Siellä tavoite totta kai on, kun Mestistä pelataan – että pääsisi pykälän ylöspäin, Lainio myöntää ja ihan ymmärrettävästi.

– Pelaan niin hyvin kuin pystyn. Toivottavasti se riittäisi tämän kauden jälkeen Liigaan.

Ratkaisija

Hermestä vastaan LaJy-kasvatti latoi voittomaalin kolmoserän puolessa välissä. Siihen asti peli oli pitkään 1-1, eikä ratkaisijoita meinannut löytyä kummastakaan joukkueesta. Lainio tuntuu nauttivan ratkaisijan roolista.

– Joo kyllä. Sain hyvän syötön kulmalle, jostain se veto meni sisään.

Lainio kruunasi lauantain toiseen, tyhjään rysään syntyneeseen maaliin.

– Tyhjät maalit ovat vähän sellaisia… No totta kai ne pitää tehdä, mutta se olisi ollut ihan sama, ketä sen olisi tehnyt. Pidän tärkeänä sitä, että saimme sen toisen maalin siihen.

Noin 170 senttisen ja 70 kiloisen hyökkääjän johto pistepörssissä on ylivoimainen. Hokin Jarkko Harjula ja KeuPa HT:n Janne Kumpulainen ovat yhdeksän pinnan päässä 22 pisteessä. Lainio on perillä tilastoista.

– No joo, kyllähän niitä tulee seurattua, että missä menee muihin nähden. Mutta pelin jälkeen mun ei tarvitse mennä kattomaan, että oonko saanut jonkun syöttöpisteen vai en.

– Pelin jälkeen mun ei tarvitse mennä kattomaan, että oonko saanut jonkun syöttöpisteen vai en.

Mestiksessä tulee usein vertailtua sitä, että kumpi sarjassa on tärkeämpää, pelaajan henkilökohtainen panos ja kehittyminen vai joukkueen pärjääminen. Nämä taitavat mennä aika pitkälle käsi kädessä palvellen toinen toisiaan.

– Koen, että niitä pelaajia katsotaan, ketkä ovat joukkueineen keväällä korkeammalla kuin pelaajia siitä joukkueesta, mikä pelaa karsintoja. Totta kai jokaisesta joukkueesta on mahdollista nousta Liigaan. Eivätkä ne pisteet välttämättä ole ne, millä Liigaan pääsee.

Kuvakaappaus SuomiKiekon Instagram-tililtä.

Monipuolinen joukkuepelaaja

Laitilalainen on latonut maaleja, saalistanut syöttöjä, summannut tehotilastoon lukeman +10, auttanut joukkuetta ja johtaa pörssiä. Lainio menee hetkeksi hiljaiseksi, kun pelaajalta kysytään häntä kuvaavia adjektiiveja.

– Milläs mä kuvailisin itteeni. Tää oli paha…

No, jos mitään ei tule mieleen, niin voisiko Lainion sanoa olevan niin paljon kaikkea, ettei pari adjektiivia riitä?

– No kait sekin. Ehkä semmoinen… Jotenki tulee mielee ajattelevainen, mutta se on ehkä vähän väärin. En mä tunne, että ajattelisin liikaa. Kentällä pystyn ajattelemaan peliä ja ehkä sitä, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan, pelaaja pyörittelee.

– Jotenki tulee mielee ajattelevainen, mutta se on ehkä vähän väärin. En mä tunne, että ajattelisin liikaa.

Meneekö pelaaminen muuten solmuun, jos sitä ajattelee liikaa, saatika liian vaikeasti?

– Emmä tiiä. Oon yrittänyt elää tässä päivä kerrallaan. Mulla on nyt sopimus SaPKon kanssa, yritän pelata tässä niin hyvin kuin pystyn. Keväällä katsotaan.

Lainion arki jatkuu siis toistaiseksi Savonlinnassa tekemällä töitä joukkueen eteen. Töiden laatua ei tunnu hidastavan edes päässä kiiltävä kultakypärä, vaikka sen kanssa olo voikin olla erityisen vartioitu.

– Kyllähän se ehkä on semmoinen. Jos itse pelaan kultakypärää vastaan, niin jotenkin sen ajattelee vaarallisemmaksi, vaikka se ei välttämättä ole muita sen parempi. Itse olen pienikokoinen, joten tuntuu, että taklauksia tulee ihan joka pelissä aika paljon.

» Suomen viihdyttävintä lätkää! Näe Mestiksen kaikki ottelut suorina Ruudussa!

Perjantaina liigassa JYP - HPK! Lunasta talletusbonus!