Pitkän uran NHL:ssä ensin pelaajana ja sittemmin päävalmentajan sekä seurapomon roolissa tehnyt Craig MacTavish sai tuta KHL-liigan villin lännen meiningin nopeasti miehen solmittua keväällä sopimuksen Lokomotiv Jaroslavlin kanssa.

McTavish erotettiin venäläisseuran peräsimestä vain kahdeksan KHL-ottelun jälkeen. Syytä 61-vuotias kiekkolegenda ei tiedä vielä itsekään.

– Isoin virheeni? En tiedä, ei hajuakaan. Emme saaneet aikaan tuloksia, mutta olimme oikealla tiellä. Hävisimme kaksi ensimmäistä peliä ja voittoprosenttimme oli alle 50, päävalmentaja arvuuttelee syitä Sport-Ekspress-sivuston haastattelussa.

– Kun päävalmentaja palkataan NHL-seuran peräsimeen, hän saa yleensä kaksi vuotta aikaa näyttää kykynsä ilman uhkaa potkuista, McTavish pyörittelee eroja KHL:n ja NHL:n välillä lisäten kuitenkin tienneensä tasan tarkkaan Lokomotivin valmentajahistorian. Seuralla on ollut 15 viimeisen vuoden aikana peräti 18 eri päävalmentajaa.

KHL teki positiivisen vaikutuksen

MacTavish kertoo venäläislehden haastattelussa KHL:n tehneen pikapotkuista huolimatta positiviisen vaikutuksen kaiken nähneeseen kanadalaisluotsiin.

– Pidin kaikesta siellä. Kaikki oli hienoa. Olin vakuuttunut ihmisten ammattitaidosta. Seurassa kaikki oli järjestetty viimeisen päälle. Infrastruktuuri oli huipputasoa. Tieteellinen lähestymistapa yllätti, lääketiede oli arvossaan. Erehdyin täysin Venäjän suhteen. Ennakkoluuloni osoittautuivat täysin vääriksi. Pidin todella KHL:ssä.

Myös sarjan pelitapa yllätti konkariluotsin.

– KHL:ssä pelataan täysin eri tyylillä kuin kuvittelin. Ajattelin pelin perustuvan yksilötaitoon, mutta asia ei ollutkaan näin. Peli painottui suoraviivaisiin hyökkäyksiin. Puhtaasti vertikaalista kiekkoa. NHL:ssä pelataan enemmän sivuttaissuuntaan, Venäjällä puhtaasti pystysuunnan kiekkoa, McTavish analysoi sarjojen eroja.

Lokomotivin kurssi ei ole kääntynyt myöskään valmentajapotkujen jälkeen. Kolmen ottelun tappioputkessa rämpivä seura on voittanut kauden 12 ottelustaan vain neljä.

LUE MYÖS: Suomalaiset takoivat maaleja yön NHL-kierroksella – Mikko Rantasella häikäisevä alku