Kaapo Kakko ja Jack Hughes eivät ole pystyneet edes yhdessä tähän – katsomosta peleille palannut NHL:n suomalaissensaatio takoo pisteitä historialliseen tahtiin

© Kuva: Getty Images

Winnipeg Jetsin päävalmentaja Paul Mauricen kokoonpanoon palauttama Ville Heinola, 18, tekee NHL:ssä ihmeellisiä asioita. Vielä vuosi sitten Rauman Lukon A-junioreita edustanut suomalainen näpäytti eritoten koirankoppiin hänet aiemmin pistänyttä Mauricea yöllä oikein kunnolla.

Kun Heinola pääsi irti, nautti hän aiemmin erikoista kohtelua antaneen Mauricen luottoa nyt yli 20 minuuttia. Pelaajan tilastoihin kirjattiin NY Islanderia vastaan 1-3-tappiossa kaiken lisäksi yksi syöttöpinna ja tehotilaston lukema 0.

Heinolalla on tällä kaudella kasassa jo tehot 1+3=4. Vaikka kuusi pelattua ottelua ja tuo pistemäärä ovat pieniä otantoja mietittäessä pelaajan pitkää tulevaisuutta, on tehoilla oikeus ilakoida, kun siihen kerran syytä on.

Jets-pakin uran alku NHL:ssä on historian kolmanneksi tehokkain kaikki alle 19-vuotiaat puolustajat huomioon ottaen näiden kuudessa ensimmäisessä pelissä.

Kovemmin vastaavassa kategoriassa ovat tehoja takoneet vain legendaarinen Phil Housley vuonna 1982 Buffalo Sabresin paidassa sekä Oleg Tverdovsky vuonna 1995 Mighty Ducks of Anaheimissa. Nämä pelaajat latoivat yhdeksän ja viisi pinnaa.

Ehkä jo tämäkin tilastofakta todistaa – olkoonkin se sitten ottelumäärältään pieni otanta – Heinolassa olevan kyse jostain ainutlaatuisesta. Täytyy ymmärtää, että esimerkiksi Liigan runkosarjassa pelaaja on tehnyt 34 ottelussa tehot 2+12=14, seitsemän pudotuspeliottelun saldo on sama kuin NHL:ssä, eli 1+3=4.

Tilastoilla voisi leikitellä sen verran, että NY Rangersin Kaapo Kakko (1+0=1) ja New Jersey Devilsin Jack Hughes (0+1=1) ovat iskeneet yhdessä vähemmän pinnoja kuin Heinola yhteensä.

Tilastoilla voisi leikitellä sen verran, että NY Rangersin Kaapo Kakko (1+0=1) ja New Jersey Devilsin Jack Hughes (0+1=1) ovat iskeneet yhdessä vähemmän pinnoja kuin Heinola yhteensä.

Pakki on jättänyt tehoissa varjoonsa siis NHL:n viime juhannuksen ykkös- ja kakkosvaraukset. Pelipaikoiltaan hyökkääjät.

Honkajoen lahja on muovautunut tehopakiksi oikeastaan Liigassa viime kevään ja NHL:ssä tämän syksyn aikana.

– Hänen liikkeensä kaukalossa on tehokasta ja miehekästä. Hänen pelaamisestaan ei puutu mitään sellaista, mitä muilla pakeilla olisi. Hän on nuori ja yhtä hyvä, ellei parempi kuin suurin osa vastaavista, Maurice sanoi aiemmin perjantaina The Athleticille.

Heinolasta tulee Jets-käskijän mukaan mielenkiintoinen pelaaja ajan saatossa.

– Ne seikat, joissa hän on hyvä 18-vuotiaana, ovat lahjoja.

LUE MYÖS:
NHL-luotsi lopetti erikoisen toilailun ja nosti suomalaisen kokoonpanoon – sensaatio välittömästi pisteille: ”Hänen pelaamisestaan ei puutu mitään…”

Toimittaja: NHL:n ”suomalaisjoukkue” kiinnostunut Jesse Puljujärvestä – ”Jossain vaiheessa tarvetta yhdelle hyökkääjälle kolmeen kärkiketjuun”