Nuorten kultaleijona on pesäpallon Suomen mestari – ponnistanut NHL-draftin kärkipään nimeksi 1 600 asukkaan kunnasta: ”Paljon on tapahtunut pienessä ajassa”

© Kuva: Ilari Isotalo

Ville Heinolan, 18, suomenkielinen Wikipedia-sivu kertoo, että maamme suurimpiin vuonna 2001 syntyneisiin lupauksiin kuuluva pelaaja on voittanut kolme vuotta sitten, vuonna 2016 pesäpallon Suomen mestaruuden Kankaanpään Mailan C-junnuissa.

Kolme vuotta on lyhyt aika siinä mielessä, että nyt Heinola on huipulla toisessa lajissa. 18-vuotias lupaus keikkuu lähellä NHL:n portteja.

– Nyt menee aika lailla lätkä edellä. Välillä kun on hyvä aika, niin kavereiden kanssa käymme lyömässä ja muistelemassa vanhoja aikoja, Raumalta puhelimitse tavoitettu suurlupaus heittää SuomiKiekko-sivustolle.

Lukossa viime talvena runkosarjan 34 ottelussa tehot 2+12=14 iskenyt ja seitsemässä pudotuspeliottelussa pisteet 1+3=4 summannut Heinola kannustaa nuoria monilajisuuteen.

– Kyllä se on minun mielestä tosi hyvä juttu. Nykypäivänä se varmaan meneekin siihen suuntaan. Sellainen antaa varmasti hyvää vastapainoa jääkiekolle ja mielikin pysyy virkeänä, kun ei ole koko ajan sitä samaa lajia.

NHL:ää kohti

Vain kolmisen vuotta myöhemmin pesäpallon Suomen mestaruuden jälkeen pakin meriitteihin ovat tulleet jääkiekon nuorten maailmanmestaruus, nousu miesten Liigan eliittiin ja murtautuminen NHL:n porteille. Varaustilaisuus käydään juhannuksena Vancouverissa.

– Kuten sanoit, on ollut paljon isoja juttuja. Paljon on tapahtunut pienessä ajassa. Totta kai se on hienoa, että on pystynyt ottamaan liigapaikan ja pääsin U20-joukkueeseen. Tyytyväinen pitää olla. Nämä lisäävät nälkää jatkoon.

– Kuten sanoit, on ollut paljon isoja juttuja.

Kuten huomaa, on Heinolan lähimenneisyys ollut hyvällä tavalla melkoista hullunmyllyä. Viime kauden mieleenpainuvimmista hetkistä mielessä on yksi muisto ylitse muiden.

– Itselle isoin juttu on varmaan alle 20-vuotiaiden kulta, kun en ollut voittanut aiemmin mitään ja nyt voitin, pakki miettii.

Yksi toinen iso juttu Heinolan elämässä oli taannoin Buffalossa järjestetty NHL:n testileiri.

– Alkuviikko oli pääsääntöisesti haastatteluita. Loppuviikosta oli testejä.

Haastatteluissa joillain seuroilla oli mukana lääkäreitä tai psykologeja.

– Niiltä tuli vähän vaikeampia ja syvällisempiä kysymyksiä, mihin piti miettiä, että ”mitähän tähän pitää vastata”. Minä onneksi vältyin kaikilta tyhmimmiltä kysymyksiltä, suomalainen veistelee.

– Niiltä tuli vähän vaikeampia ja syvällisempiä kysymyksiä, mihin piti miettiä, että ”mitähän tähän pitää vastata”.

Pyörätesti, jossa pelaajasta puristetaan ulos kaikki mahdollinen, mitä puristettavissa on, oli raskas.

– Kyllä se oli tietty aina tosi rankka. Ei sitä kovin mielellään tee. Muuten testit olivat aika lailla samantyyppisiä kuin Suomessa. Pieniä viilauksia vaan.

Lukko-pakki myönsi jo aiemmin NHL.comin suomenkieliselle sivustolle sen, että seurojen osoittama kiinnostus yllätti.

– Hienoa, että pääsi juttelemaan niin monen seuran kanssa. Tosi hieno reissu. Se oli kerran elämässä -juttu. Hienoa, että pääsi olemaan myös muiden kuin suomalaisten kanssa.

Heinolalla on vielä edessä toinenkin kerran elämässä -juttu. Varaustilaisuuteen ei moni törmää.

– Totta kai innolla odotan. Ei noitakaan tapahtumia tule elämässä kuin sen kerran. Kyllä varmasti tulee hieno tapahtuma.

Ville Heinola on kotoisin Honkajoelta. Siellä asui Wikipedian mukaan viime vuodenvaihteessa reilut 1 600 ihmistä.

– Toki tämä on varmaan hyvä Honkajoelle, kun sieltä ei ihan hirveästi ole tullut esimerkiksi jääkiekkoilijoita. Varmaa tämä antaa uskoa nuoremmillekin, että ihan hyvin pienemmästäkin kylästä voi tulla jääkiekkoilija, jos vaan jaksaa painaa hommia.

– Pienemmästäkin kylästä voi tulla jääkiekkoilija, jos vaan jaksaa painaa hommia.

Avoimen ja sosiaalisen oloinen puolustaja varataan NHL:ään juhannuksena ennakkoarvioiden mukaan ykkös- tai kakkoskierroksella.