Entinen Liiga-konkari avasi hurjaa seikkailua Italiassa ja kehui MM-kisojen pankkiirimaalivahtia: ”Se oli jotain niin uskomatonta”

© Kuva: Juha Tamminen
NHL:ssä Florida - Tampa Bay! Lunasta talletusbonus!

Uransa tähän kauteen päättänyt Tuomas Vänttinen sai maistaa viimeisellä pelikaudellaan palan italialaista kiekkokulttuuria. Ennen häntä ei kiinnostanut keväisin seurata television välityksellä MM-kisoja, mutta ajat ovat hänen mukaansa muuttuneet. Nyt kaukaloiden väriläiskä on seurannut pelejä.

Kisoissa on paljon Vänttiselle tuttuja pelaajia ja yksi heistä torjuu juuri Italian maalilla. Hän on Marco De Filippo, joka oli suomalaishyökkääjän joukkuekaveri Cortinassa.

– Hän on itseasiassa tosi hyvä kassari. Yritin vähän puhua hänelle, että hän löytäisi varmasti muualta hommia, jos haluaisi tehdä kiekkoa ammatikseen. Mielestäni hän pystyisi pelaamaan Liigaa ja saisi siellä peliaikaa ihan varmasti.

– Hän on kuitenkin pankissa töissä Cortinassa ja sanoo, että ei halua lähteä edes yrittämään, koska ei mielestään pärjäisi, Vänttinen paljastaa SuomiKiekko-sivustolle.

De Filippo on päässyt pelaamaan kisoissa puolitoista peliä. Ruotsia vastaan hän pelasi täyden pelin, kun joukkue hävisi 8-0. Venäjää vastaan hän pääsi toisessa erässä irti, kun ottelu oli tilanteessa 5-0. Venäjä iski De Filippon selän taakse toiset viisi maalia.

– Italian takana kun pelaa, niin ei näe minkälainen veska oikeasti on, kun koko ajan leivotaan takatolpalta tyhjiin. Minua oikein harmittaa, että hänellä ei ole intressejä. Noh, hän pellaillee siellä mitä pellailee, Vänttinen toteaa.

Vänttinen tietää Italian kisajoukkueesta muitakin pelaajia.

– Heillä on sieltä alppiliigasta pelaajia, niin siitä voi vaan miettiä, minkälainen nippu heillä on… Tuntuu, että MM-kisat voitaisiin pelata ihan helposti 12 maan kesken. Nämä 10-0-pelit eivät palvele ketään.

– Italian maaliero (0-30) kertoo kaiken oleellisen. Varmaan hieno kokemus heille joo, mutta ei tuollainen heittosäkkinä olo ketään palvele, ex-hyökkääjä pohtii.

Hän kertoo, että aika Cortinassa ei ollut uran mukavimmasta päästä. Siirto EBEL-liigan Fehervariin pelasti kuitenkin kauden.

– En tykännyt. Se oli niin kaukana minkäänmoisesta ammattimaisesta toiminnasta. Luojan kiitos pääsin loppukaudeksi Unkariin. Kaksi kuukautta siellä käänsi kauden plussan puolelle. Siellä oli ammattimaista touhua ja se oli muutenkin loistava reissu, Vänttinen kertaa.

Ensi kaudella Mestis-joukkue Hermeksen valmennusryhmään kuuluva Vänttinen antaa pari esimerkkiä ”Italian show’sta.”

– Se oli jotain niin uskomatonta. Kokkaat itse omat safkat pelireissuille ja syöt niitä kylmänä sitten omalla haarukalla.

– Matkat peleihin ajettiin pakettiautoilla, joista nuoret pelaajat vei paikat ensimmäisenä. Itse pääsin peliin sitten päävalmentajan kyydillä, Vänttinen kertoo naureskellen.

– Se antoi kyllä perspektiiviä. Siellä pelaajat eivät tiedä paremmasta mitään. Heidän mielestään jääkiekko oli jo siellä tuollaisenaan ihan huippuhommaa. Sen huomasi, että Italia ei ole kuitenkaan jääkiekkomaa, Vänttinen päättää.

Italia yrittää avata MM-kisojen maalitilinsä perjantaina Tshekin kustannuksella. Ottelu alkaa klo 21.15.

C Moressa näet kaikki jääkiekon MM-kisojen 64 ottelua suorana ja suomeksi selostettuna,
ennakkostudiot ja asiantuntija-analyysit. Pääselostajana Antero Mertaranta.

Jesse Happonen


Näin lunastat 50€ ilmaisen livevedon Mestarien liigaan! 

  1. Avaa tili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20€ ja lyö vähintään 1€ veto mihin tahansa kohteeseen, jossa kerroin on 1,50 tai suurempi.
  3. Saat heti 50€ arvoisen live-vedon!

NHL:ssä Florida - Tampa Bay! Lunasta talletusbonus!