Alkukevään kirjauutuus avaa hienolla tavalla kiekkolegenda Carl Brewerin merkitystä suomalaiselle kiekolle.

Toimittaja Harri Pirisen teos HIFK Stadin Kingit – Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö (Minerva 2019) kertoo sitä, millaisen jäljen kanadalainen NHL-tähti ehti pelkästään yhdessä vuodessa jättää HIFK:hon ja kotimaiseen kiekkoon.

HIFK:n mestaruusjoukkueen sieluksi noussut huippunimi muutti paljon seuran toiminnassa. Rapakon takaa tullut toimintakulttuuri jätti ison jäljen organisaation toimintaan.

Pirisen kirja kertoo tarkasti, kuinka Brewer päätti jättää vuodeksi NHL-kaukalot ja lähteä opettamaan suomalaisia Eurooppaan. Taustalla oli kyllästyminen NHL:n raadolliseen maailmaan.

HIFK panosti kanadalaisen hankintaan taloudellisesti. Kun palkkasummia vertaa, oli pelaajavalmentaja Brewerin hankinta melkoinen satsaus. Pirisen kirja paljastaa, että täsmävahvistus tienasi kaudesta 20 000 Yhdysvaltain dollaria. Se vastasi tuolloin 84 000 markkaa – nykypäivän rahassa tuo summa olisi noin 126 000 euroa. Tämän ohella sopimukseen kuuluivat asunto, auto sekä ilmaiset matkat Kanadasta Suomeen ja takaisin.

– Se palkka oli tyrmistyttävä. Kun Göran (Stubb) kertoi summan, minulla meni löysät housuun. Rahaa ei ollut pennin hyrrää, pöydällä oli muutama vekseli ja tuollaisia palkkoja oli luvattu maksaa, rahastonhoitajana tuolloin toiminut Frank Moberg muistelee.


Rahasumma tuntuu nyt pieneltä, kun sitä vertaa nykyisten pelaajien tulotasoon. Tuohon aikaan satsaus oli aivan valtava. Se kuitenkin kannatti – kolmen Stanley Cupin mies houkutteli väkeä lehtereille. Kuten Moberg muistelee, alkoi lato olla pian illasta toiseen lähes täynnä.


– Kauden aikana Brewerin appiukko kävi täällä tapaamassa tytärtään ja sanoi meille, että tehän maksatte miehelle lähes NHL-tasoista palkkaa. Se oli sitä aikaa, kun NHL-seurojen omistajat suoraan sanoen kusettivat pelaajiaan, Stubb kertoo.

– Satsaus oli suuri, mutta se onnistui täydellisesti. Jälkeenpäin voi sanoa, että Brewerin tulo pelasti kaiken, Moberg kiteyttää.



”Mainitse IFK, ja hän hymyilee”

Brewerin lähipiiri kertoo, että vuosi Suomessa oli kiekkotähdelle myös itselleen merkittävä. Kirja kertoo, kuinka tärkeää kanadalaiselle oli päästä vuodeksi pois stressaavasta NHL-maailmasta.

– Hän ei juuri koskaan puhunut Stanley Cupeista tai muistellut aikaansa Maple Leafsissa. Mutta kun joku mainitsi HIFK:n ja Suomen, hänen kasvoilleen levisi se kuuluisa leveä hymy, Carlin poika Michael Brewer kertoo.

Brewer kuoli syksyllä 2001 Torontossa. Kuten Pirisen kirja muistuttaa, jätti kanadalainen pelkästään yhden kauden aikana melkoisen perinnön suomalaiseen jääkiekkoon.

– Hän oli yksi suomalaisen jääkiekkoilun suurimmista faneista ja ylpeä siitä, että oli ollut auttamassa sen kehitystä. Aivan varmasti hän juhlisi nähdessään, miten Suomi nykyään dominoi jääkiekkomaailmaa, Michael tiivistää.