Liigan puolivälieräennakot: Näin käy TPS-HPK-sarjassa

© Kuva: Ilari Isotalo

Liigan pudotuspelit jatkuvat loppuviikosta puolivälierillä. SuomiKiekko-sivuston Toni Tuomala ja Miska Miettinen ennakoivat jokaisen otteluparin joukkueet, ja antavat omat näkemyksensä siitä, kuinka kussakin taisteluparissa käy.

Tässä artikkelissa käydään läpi runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen TPS:n ja viidenneksi päätyneen HPK:n välinen sarja.

TPS – HPK

(Runkosarjan voitot 3-1)

TPS:

Miettinen – Turkulaisjoukkue on esittänyt talvella niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin todella ailahtelevia otteita. TPS:n runkosarjaurakka päättyi tietysti siinä mielessä katastrofiin, että joukkue romahti 60 ottelun jälkeen neljänneksi.

Joukkueessa on kuitenkin aihioita menestykseen läjäpäin. TPS pelaa hyökkäävää ja kiekollista lätkää, ja se näkyi sarjataulukossa. Nuo ovat ne seikat, joilla nykyajan Liigassa pärjää taatusti.

Kun HPK on samantyylinen, raikasjalkainen poppoo, tulee parista kenties kaikkein huikein puolivälieräsarja. Jos Kalle Kaskisen johdattama lauma ei mene jatkoon, on kausi totaalinen sukellus nimivahvalta poppoolta. Paineet ovat siinä mielessä Turun suunnalla – Kerho on jo nyt kauden suurimpia sensaatioita.

Tuomala – TPS:n runkosarjan lopun taaperrus on varmasti kaikkien tiedossa. Viimeisistä kuudesta ottelustaan joukkue onnistui voittamaan ainoastaan yhden, ja peli on ollut intensiteetiltään korkeintaan kädenlämpöistä jo pidemmän aikaa.

Joukkueesta löytyy silti tänäkin vuonna vaikuttava lista huippunimiä: Oula Palve, Kaapo Kakko, Ilari Filppula sekä yksi Liigan aliarvostetuimmista puolustajista, Ilkka Heikkinen. Minun on vaikea nähdä, että tällä ryhmällä taaperrus jatkuisi ratkaisupeleissäkin. Mikäli näin käy, on valmentaja Kalle Kaskinen heikoilla jäillä.

Turkulaisilla on naftaliinissa vielä yksi salainen ase: Lauri Korpikoski. Vuoden tauon jälkeen tositoimiin ei palata noin vain, enkä usko kapteenin nousevan sateentekijäksi. Olen enemmän kuin mielelläni väärässä.

HPK:

Miettinen – Toisin kuin TPS, HPK oli runkosarjakauden aikana ällistyttävän tasainen. Esimerkiksi edellinen pisteettömien pelien putki on peräisin marraskuun alusta. Repikääpä siitä huumoria Turun suunnalla.

Toki runkosarjan peleillä ei luonnollisesti ole merkitystä, mutta ei tuollainen tilastofakta tule sattumalta. Tilastoknoppi vahvistaa HPK:n asemaa, jos ei suosikkina, niin potentaalisena haastajana ainakin. Sehän on päivänselvä asia, ettei maksimissaan seitsemän ottelua käsittävässä puolivälieräsarjassa voi tulla ailahteluita, kuten TPS:lle tuli.

Kerho on jollain tavalla toisen suuryllättäjän, eli Pelicansin kaltainen poppoo. Runkosarjan syöttöpörssin voittanut Petteri Nikkilä sekä Teemu Turunen, Jere Innala ja Mestiksen Liigaan kesken kauden vaihtanut Niclas Lucenius ovat parhaimmillaan todella pelottavia hyökkäyspäässä. Ruutia löytyy koko viisikon voimin.

Löytyy sitä toki TPS:stäkin. Kysymys kuuluu kliseisen tylsästi: Kumman hyökkääminen ja viimeistely toimivat paremmin? TPS:ssä se korostuu entisestään, kun HPK on maalivahtiosastoa tuijottamalla askeleen edellä Emil Larmin johdolla. Nuorten maailmanmestarilla on kyky pitää omiaan mahdollisesti tehottoman hyökkäämisen alla pystyssä.

Tuomala – HPK:ta moni ei varmasti syksyllä laskenut kuuden parhaan joukkoon. Joukkueen riveistä on löytynyt kuitenkin täysin uusia nimiä Liigan kirkkaimpaan tähdistöön, jotka ovat kannatelleet hämeenlinnalaisia koko kauden ajan.

Hämeenlinnalaisilla on kilpakumppaniin nähden yksi selkeä etu: meritoitunut päävalmentaja. Antti Pennanen on nouseva tähti Suomen kiekkokartalla, ja hän on tottunut lypsämään irti kaiken mahdollisen rajallisillakin resursseilla. Kun pudotuspeleissä marginaalit pienenevät, pelitapa ja kurinalaisuus nostavat päätään.

HPK:n joukkueessa minua kuitenkin arvelluttaa puolustuksen kapeus. Hyökkäyksestä löytyy runsaasti meritoituneita nimiä, mutta pakkiosastosta ei voi sanoa samaa. Nikkilä on murtautunut tällä kaudella Liigan eliittiin, mutta hänen jälkeen onkin hiljaisempaa.

Ennustan, että turkulaisten juonikkaat hyökkääjät ovat lopulta liikaa hämeenlinnalaisten puolustukselle. Kun panokset kovenevat ja tahtotasoa löytyy, ei Kakkoa ja kumppaneita niin vain pysäytetäkään.

Näin käy:
Toimittajat eivät pääse yhteisymmärykseen jatkajasta. Tuomalan mukaan TPS jatkaa voitoin 4-3, Miettinen arvelee Kerhon menevän jatkoon seiskapelin jälkeen.

Lue myös: Liigan puolivälieräennakot: Näin käy Pelicans-HIFK-sarjassa