Kuten esimerkiksi Liigan tehotilasto osoittaa, on kauden alkuun mahtunut huima määrä positiivisia yllätyksiä. Joukkuetasolla esimerkiksi Ilves on ollut tällainen, tupsukorvien vastakohtia sen sijaan ovat olleet kankeasti aloittaneet Tappara ja JYP sekä suorastaan heittopussina viskelty Ässät.

Kautta on pelattu lähestulkoon päivälleen kuukauden verran. SuomiKiekko-sivusto kokosi liigasyksyn viisi muhkeinta yllätystä joko positiivisessa tai negatiivisessa valossa.

Lähimmäs listaa pääsivät Sportille tehot 5+1=6 iskenyt pakki Victor Westermarck sekä luonnollisesti Kärpät. Oululaisjoukkue kuitenkin jäi lopulta pitkien pohdintojen jälkeen pois. Jutun kirjoittaja tuli siihen tulokseen, että Kärppien syksy on sujunut pitkälti juuri niin kuin olettaa sopi.

Top5-yllätykset:

5. Toni Kähkönen (3+5=8) – Miikka Pitkänen (5+7=12) – Malte Strömwall (7+6=13)

Syksyn otteluissa yhdessä hyökännyt KooKoon kolmikko on huiman kovassa iskussa, josta pisteet kertovat omaa kieltään. Kyseinen trio venyi etenkin taannoin pelatussa käsittämättömässä Tappara-pelissä huimaan liekkiin johdattaen joukkonsa 8-3-voittoon nimivahvasta tamperelaislaumasta.

Ruotsalaisvahvistus Strömwall (kuvassa) on keikkunut jopa pistepörssin kärjessä, ja tällä hetkellä hallussa on kunnioitettava neljäs sija. Pitkänen sen sijaan miehittää seitsemättä sijaa.

KooKoon vahvuus kauden mittaan saattaa olla hyökkäyspelaaminen. Pistepörssissä 20:n parhaan joukossa ovat mainittujen lisäksi myös Anrei Hakulinen (5+6=11) ja nimihirviö Erik Karlsson (2+9=11).

4. JYP

Vaikea on ollut päävalmentaja Lauri Merikiven alku Jyväskylässä, ja vaikeammaksi se tuntuu menevän. Kahdessa edellisessä pelissä hurrikaanipaidat ovat painaneet ainoastaan kaksi maalia, ja tuskan ”kruunasi” noiden kahden osuman tuoman johtoaseman pupeltaminen SaiPan vieraana.

Idän Sputnikit iskivät 2-2-tasoituksen ilman maalivahtia, Robin Salo puolestaan iski vastaiskusta jatkoaikamaalin JYP:n hyökkäyspään huolimattoman sekoilun seurauksena.

– Kyllä ottaa päähän. Meille voittaminen ja tuloksenteko eivät tällä hetkellä ole helppoa, vaikka jätkät ottavat koneesta kaiken irti, Merikivi sanoi viime viikolla Kärpille koetun 0-1-tappion jälkeen.

JYP:n pelaajista muuten Jarkko Immonen on tehotilastossa 397:s lukemalla -7, Mikko Kalteva on viimeistä edellinen (403:s) saldolla -9. Kaikki kunnia konkareille, mutta näinköhän joukkueen terävin kärki alkaa hiipua liigavauhdissa?

3. Ässät

11 peräkkäistä peliä ilman suoraa voittoa on suomalaisessa pääsarjapalloilussa harvinaista, olipa kyseessä sitten mikä laji hyvänsä. Joukkue on tehnyt vähiten maaleja (24) ja päästänyt niitä toiseksi eniten yhdessä Sportin kanssa (43).

Nykypäivän jääkiekossa korostuva erikoistilannepelaaminen on mennyt täysin vihkoon. Porilaisjoukkue on sekä yli- (11,76%) että alivoimatilastossa (68,75%) sarjan viimeinen.

Erikoistilanteiden lisäksi myös viidellä viittä vastaan pelaaminen on yskinyt pahemman kerran. Joukkueen pelaajista ainoastaan Niko Peltolan (+3) tehotilasto on plussalla, muut ovat nollilla tai miinuksella.

Kuvaavaa on se, että Ässien avainpelaajiin ajatellut Jussi Makkonen ja Tommi Taimi ovat sisäisen tehotilaston hännillä lukemalla -7, ja lisäksi kummankin maalitili on avaamatta.

2. Tappara

Ässien tavoin myös Tappara nousee listalle negatiivisessa valossa.

Liigan yksi nimekkäimmistä joukkueista on sarjassa vasta yhdeksäntenä, eivätkä muutkaan tilastot järjin hääppöisiltä vaikuta.

Esimerkiksi viime kevään finaalivastus Kärppiin verrattaessa numerot ovat karua luettavaa – eikä vertaaminen oululaisryhmään ole alkuunkaan väärin Tapparan tasoisesta joukkueesta puhuttaessa.

Kauden 12 ottelussa kirvesrinnat ovat päästäneet peräti 20 maalia oululaisia enemmän (14-34), tehtyjä maaleja on tosin vain neljä vähemmän (33-37).

Tapparan ylivoimatehokkuus on 15,00%, joka on vasta yhdeksänneksi parasta Liigassa. Alivoimalukema 70,59% on puolestaan toiseksi huonoin, takana on vain surkeasti pelannut Ässät.

Suorien voittojen putkiin Tappara on venynyt vasta kerran – se lähti CHL-tauolle kahden pelin voittoputkessa.

Tamperelaisten vaikeuksia kuvastaa yksilötasolla hyvin esimerkiksi viime kaudella Sveitsin pääsarja NLA:ssa loistaneen ja siellä jopa pistepörssiä johtaneen Antti Erkinjuntin saldo: 0+3.

1. Ilves

Puolitoista vuotta sitten Tapparaa Liigan puolivälierissä huimasti horjuttanut ja vaivaisen yhden maalin päässä välieräpaikasta olleella Ilveksellä on ollut huima meno päällä kaukalossa. Joukkue on tehnyt sarjassa eniten maaleja (38) HIFK:n kanssa.

Ilves vaanii illasta toiseen vaarallisena yllättäjänä kuin puskista Liigan tähtiin nousseiden yksilöiden turvin.

Kauden 11 pelistä vain kolme hävinnyt joukkue keikkuu sarjataulukossa jo toisena. Kukapa olisi uskonut, että pistepörssin kärkipäähän kuuluvat Teemu Lepaus (4+10=14) ja Arttu Ruotsalainen (6+6=12) ovat tupsukorvien kantavia voimia? Tai että peruspakki Jarkko Parikan tehotilasto on 11 pelatun ottelun jälkeen +11? Pisteet sille, joka voi myöntää uskoneensa.

Kolmatta kautta joukkueen peräsimessä olevan Karri Kiven projekti alkaa vaikuttaa pikkuhiljaa aidosti siltä, että Tampereella voi tapahtua isoja asioita. Kivi on näyttönsä antanut aiemminkin. Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus tuli Malmössä tammikuussa 2014 joukkueella, jolle ei ennakkokaavailuissa annettu juurikaan mahdollisuuksia. Kova temppu oli myös Ässien vieminen Suomen mestaruuteen keväällä 2013.

Liigakausi jatkuu tiistaina yhdellä pelillä. Jukurit ja Ässät iskevät yhteen Mikkelissä kello 18.30 alkaen.