Suomalaistykki Patrik Laine ampui viime kaudella huikeat 44 maalia ja pääsi sillä NHL:n maalipörssin toiselle sijalle. ”Kiekkoraamatuksi” tituleerattu kiekkolehti The Hockey News ei kuitenkaan usko, että Laineelta olisi nähty vielä parasta osaamista.

The Hockey Newsin asiantuntija Matt Larkin väittää, että viime kaudella maalipörssin voittanut venäläistähti Aleksandr Ovetshkin ei toista temppuaan, vaan titteli menee 20-vuotiaalle Laineelle.

– Tämä valintani ei vain johdu siitä, että Laine kehittyy entisestään ja Ovetshkin heikkenee yli 30-vuotiaana pelaajana. Tämä johtuu siitä, että täytyy ymmärtää kuinka salakavalan uskomaton Laine on ollut nuorella urallaan, Larkin sanoi.

Tilastoanalytiikkaan tietonsa perustava Larkin arvioi Laineella olevan potentiaalia jopa käsittämättömään 60 maalin rajaan.

– Luonnollinen kehitys ja varmuus NHL-peliin tuottaa syyn, jonka takia voimme olettaa Laineen maalimäärän 44 maalin paisuvan vieläkin isommaksi ensi kaudella. Mitä tapahtuu, jos Laine alkaa ampumaan useammin kiekkoa? Ovetshkinin uran laukaisukeskiarvo on uskomaton 4,88 ottelua kohden, joista hän viimeistelee kiekon maaliin 12,4 prosenttisesti. Hän on volyymia tuottava kone. Laine on taas laukonut uransa ensimmäisessä 155 ottelussa kiekkoa 2,87 kertaa ottelua kohden, tehden maaleja ilmiömäisellä 18 prosentin varmuudella. Laine on paljon tarkempi ampuja, joten jos hän saisi edes jonkinlaisen kasvun laukaisumääriinsä, ja se yhdistettynä hänen haukkamaiseen vedon tarkkuuteen toisi oikeasti hedelmällisiä maalimääriä. Me puhumme nyt 60 maalin potentiaalista, asiantuntija jatkoi.

Larkinin perustaman analytiikan perusteella Laine ylittää ainakin vähintään 50 maalin rajan ensi kaudella.

– On olemassa syy, jonka mukaan Laine laukoo kiekkoa useammin ensi kaudella. Hänen tulokaskautensa laukaus-per-ottelu oli 2,79, kun taas viime kaudella se nousi 2,94 – joskin hänen peliaikansa nousi yli minuutilla viime kaudella. Laine veti viime kaudella 0,18 kertaa minuuttia kohden, kun taas tulokaskaudella vain 0,16 kertaa. Jos hänen laukaus-per-minuuttinsa nousee edes hieman, esimerkiksi 0,20:een – siihen yhdistettynä hänen mahdollinen peliajan nouseminen, joten sanoisin, että Laine ampuu 53 maalia alkavalla kaudella. Se kuulostaa oikealta, Larkin jatkoi.

Larkinin listauksessa Laineen takaa löytyi vähemmän yllättäen Ovetshkin. Washington Capitalsin supertähden takana olivat nämä pelaajat: Auston Matthews (3), Connor McDavid (4), Nikita Kutsherov (5), Nathan MacKinnon (6), Brad Marchand (7), David Pastrnak (8), Vladimir Tarasenko (9) sekä Jevgeni Malkin (10).